KREVENDE. Valnesfjord helsesportssenter er inne i en krevende periode på grunn av korona, men styrelederen sier at det ikke er snakk om noen akutt krise.STYRELEDER. Per Kristen Løkås er styreleder ved VHSS.
KREVENDE. Valnesfjord helsesportssenter er inne i en krevende periode på grunn av korona, men styrelederen sier at det ikke er snakk om noen akutt krise.
Styreleder ved VHSS:
- Det er ingen akutt krise ved senteret, men en utfordrende økonomisk situasjon
- Jeg har per i dag ingen uro for at driften skal gå over ende, sier Per Kristen Løkås, styreleder ved Valnesfjord helsesportssenter.
VALNESFJORD: Styreleder Per Kristen Løkås ved Valnesfjord helsesportssenter (VHSS) beskriver situasjonen for stiftelsen som krevende.
- Det er en utfordrende økonomisk situasjon, men jeg vil ikke kalle den kritisk, sier han.
Færre pasienter
På grunn av korona-restriksjoner, ble ordinære pasienter sendt hjem, og senteret har ikke hatt ordinære inntak de siste månedene.
- Da senteret måtte stenge den ordinære virksomheten den 16. mars, hadde man to valg. Det var enten å permittere alle ansatte, eller finne andre inntektskilder. VHSS valgte det siste, og gikk i dialog med Helse Nord. Vi fikk en avtale med Helse Nord som innebar at vi kan ta imot inntil 22 pasienter som skrives ut derfra, men det er ikke nok til å kompensere for tap av alle inntekter. Behovet og situasjonen endrer seg stadig. Vi kan nå starte opp gradvis med ordinære pasientinntak. Av smittevernhensyn må vi også bruke pasienthotellet. Vi vet ikke når vi kan ha ordinært fullt inntak og drift igjen, forklarer styrelederen.
Falt utenfor
Det har også vært litt uklarhet om ideelle stiftelser faller innenfor kompensasjonsordningene som er kommet fra staten eller ikke.
- Vi er ikke skattepliktig, og har falt litt utenfor de direkte ordningene. Vi oppfatter nå at det både fra Stortinget og Regjeringen er gitt føringer om at helseforetakene skal ivareta de ideelle leverandører som de har avtaler med. Her har regjeringen bedt de regionale helseforetakene om å ha dialog med de private aktørene for å finne fram til løsninger som gjør at disse virksomheter ikke står i fare for å gå over ende, sier Løkås.
Usikre tall
Styrelederen kan ikke si noe om hvor store de tapte inntektene for VHSS har vært i mars og april, men etter det Saltenposten erfarer skal det dreie seg om mellom 8 og 9 millioner kroner totalt.
- Jeg kan ikke bekrefte noen tall, i og med at vi ikke vet hvor mye vi får tilført. Først når vi vet det, kan vi sette to streker under svaret, mener han.
Gir ros
Per Kristen Løkås berømmer de ansatte og ledelsen ved senteret.
- De har vist en veldig stor omstillingsevne til å tilpasse seg den typen pasienter vi nå har inne. De nye pasientgruppene vi har fått inn fra Nordlandssykehuset krever høyere døgnkontinuerlig bemanning. Alle står på og gjør sitt for at vi skal komme gjennom denne perioden, sier han.
Av de 75 årsverkene som er ved VHSS, er til sammen cirka 21 årsverk permittert. Disse er fordelt på flere enn 21 ansatte, da flere er delvis permittert eller har deltidsstillinger.
- Viktig å bevare roen
Hvor lang tid det går før de vet mer om økonomien og eventuell støtte, vet han ikke.
- Vi har stor tillit til at Helse Nord vil gå i dialog med VHSS og andre tilsvarende ideelle leverandører av helsetjenester, for å kompensere noe av de underskudd man er og blir påført. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere økonomien, men det er nok ingen som kan forvente å få tilbake 100 prosent av det de har tapt, erkjenner Løkås.
- Du virker ikke spesielt bekymret?
- Det er viktig å bevare roen. Vi hadde en sunn og god økonomi da krisen inntraff, og har ansatte som viser stort engasjement og positivitet til å gjøre de tiltakene som er nødvendige. De er med på å styrke sin arbeidsplass for framtida. På kort sikt blir verden litt endret, men vi håper at normalsituasjonen inntrer så snart som mulig i løpet av høsten. Jeg får mange spørsmål om situasjonen, men har ingen uro for at senteret skal gå overende hvis ikke pandemien varer over lang tid.
Rideavdelingen
Når det gjelder ridetilbudet ved senteret, som Saltenposten har skrevet en del om i det siste, presiserer styrelederen at det er snakk om en midlertidig avvikling av tilbudet.
Direktør Elke-Maria Bunk sier følgende i et leserbrev i lørdagens utgave av Saltenposten:
- VHSS lever i dag av anbud som vi vinner i konkurranse med andre private og kommersielle tilbydere. Det er anbudet som setter ramme for det tilbudet pasienten får. Det er oppdragsgiverne, ikke VHSS, som gjennom anbudene avgjør hvilke tilbud VHSS skal gi.
Tilbudene vil derfor variere etter hvilke avtaler de til enhver tid har inngått. Hun skriver også at ridetilbudet bare er en liten del av tilbudet de gir.
- Det betyr ikke at vi ikke anser ridetilbudet som viktig og en del av senterets hjerte. Men det betyr at pasientens rehabilitering/habilitering kan ivaretas gjennom andre likeverdige virkemidler og tilbud med like godt dokumentert effekt.