- Jeg er ganske overgitt over politikerne fra landsdelen og fra Nordland når jeg leser i avisene at de fraskriver seg ansvaret for Sjunkhatten, begynner Anne Stenhammer, tydelig engasjert.
I nesten åtte år har hun jobbet for Sjunkhatten folkehøyskole på frivillig basis, og over årenes løp har flere ministre vært på Fauske og blitt orientert om skoleplanen.
- Det er veldig vanskelig å svelge at det skal ha kommet informasjon for sent i år også.
Egne møter
Hun påpeker at blant annet at Robert Eriksen i Frp besøkte Fauske som arbeidsminister i 2014. Han sa seg villig til å være ambassadør for folkehøyskolen, og er et eksempel på noe Stenhammer mener Hanne Søttar burde ha fått med seg.
I tillegg har prosjektgruppa hatt egne møter med Frp på Stortinget, Listhaug har vært orientert om prosjektet på besøk på Fauske og Dagfinn Olsen har signert støttebrev til Sjunkhatten fra Nordland fylkesting. Også SV, Rødt, Sp, Høyre, Ap, Venstre og Krf har signert.
Derfor reagerer Stenhammer på at stortingspolitiker Hanne Søttar i helga uttalte at hun ikke hadde hørt om pengebehovet til skolen før i forrige uke.
- Da går det ikke an å sitte og si at du ikke har hørt eller forstått at Sjunkhatten folkehøyskole trenger et tilskudd fra staten. Man driver ikke politikk i et vakum i Oslo, som Stortingspolitiker eller regjeringsmedlem må du lese avisene og få deg hva som er satt på dagsorden i Nordland, sier Stenhammer.
Skjønner ikke
Stenhammer er heller ikke noe begeistret for at Stortingspolitikerne skylder på hverandre for at Sjunkhatten ikke er inne på statsbudsjettet.
- Det vitner ikke om politisk mot og vilje, tvert imot. Hadde de sagt at de skulle samhandle og søke informasjon gjennom å ta kontakt med dem som jobber for folkehøyskolen hadde jeg skjønt det. Men ikke et ord om at samarbeid må til og det bekymrer meg.
Stenhammer som sitter i kommunestyret i Fauske for SV, har tidligere også sittet på fylkestinget i Nordland og Stortinget.
- Om det er noen som ikke har fått med seg hva vi har jobbet med i åtte år, så skjønner jeg det ikke. Jeg har aldri tenkt at politikere er så lite orientert om hva som er reist av behov, sier Stenhammer.
- Det er en politikers simple plikt å aktivt etterspørre informasjon når du representerer et fylke og en nasjonen.
God tid
Stenhammer reagerer også på at det sies fra flere hold at det er for sent å få penger i 2021. SV-politikeren mener det alltid brukes som en unnskyldning når det nærmer seg budsjett.
En annen ting jeg reagerer på er at politikerne sier at det er for sent. Jeg lurer på når vi kunne ha vært i tide, det kommer alltid utsagn om det mot slutten av året.
- Det er november, de har god tid til å skrive. Noresjø må også involvere seg på vegne av Krf, de har representanter både på Stortinget og i Utdanningskomiteen. Det er viljen det skorter på blant dem som uttaler seg. Det handler om å se muligheter istedenfor å la være, sier Stenhammer.
Hun håper fortsatt at Utdanningskomiteen kan komme med en så klar marknad i budsjettet, at den forplikter regjeringen til å følge opp.
- Hvis noen mener de mangler kunnskap til å skrive, så kan vi skrive eller gi dem de opplysningene som trengs for å skrive forslag til merknad.
Overrasket
Hun er overrasket over at statssekretær Anja Johansen (V) i Kunnskapsdepartementet er så klar på at Sjunkhatten folkehøyskole må tilpasse prosjektet sitt til eksisterende tilskuddsordninger.
- Det er jeg fordi jeg mener Kunnskapsdepartementet må jobbe på tvers av departementer, når hun forhåpentligvis møter dem en gang i måneden. Jeg forstår at det ikke er penger i budsjettet, men det er andre departementer som har penger.
Hun mener det blir en unnskyldning når det hele tiden har vært klart fra skoleprosjektets side, at de trenger et tilskudd fra staten.
- Om det er så kategorisk nei som det sies nå, så burde vi fått beskjed om det. Vi har fulgt opp og gjort alt vi har blitt pålagt å gjøre fra politikerne, vi har møtt både i og utenfor regjeringen.
- Når de skal sette inn støtet og gjøre jobben sin er det helt umulig for dem, det nekter jeg å tro. Det er rett og slett ynkelig.
Unikt
Stenhammer kjøper ikke argumentet med at regjeringen er redd for at det skal komme 80 andre høyskoler og søke om det samme, om Sjunkhatten får pengene de ber om.
- Dette er et helt unikt prosjekt. De kan gjøre et unntak og på den måten bekrefter man reglene. Dette er en skole som skal gi et tilbud ingen andre gir i dag. Det er ingen andre folkehøyskoler som er universelt utformet og gir et variert tilbud til unge med funksjonsnedsettelse, sier Stenhammer.
- Nordlandspolitikerne bør være på stettan, Dagfinn Olsen og spesielt de som sitter i utdanningskomiteen og andre relevante komiteer bør kjenne sin besøkelsestid og ta på seg dette tilitsvervet.
I SVs alternative budsjett for 2020 lå ikke Sjunkhatten folkehøyskole inne med mer enn 2,5 millioner, men Stenhammer er fornøyd med partiets innsats for skolen så langt. Hun planlegger en rekke møter med folk i partiet framover.
Mange er informert
Også leder for styringsgruppa, ordfører Marlen Rendall Berg i Fauske, syns det er beklagelig om Hanne Søttar ikke har vært kjent med prosjektet.
- Som leder av styringsgruppen er jeg kjent med at prosjektet har hatt gjentatte møter med Frp hvor hele prosjektet har vært presentert og hvor det hele veien har vært kommunsiert helt tydelig at prosjektet er avhengig av 100 millioner i ekstern finansiering fra staten, sier Berg.
Hun nevner at Kenneth Svendsen har vært informert om prosjektet siden han var på Stortinget, og også Kassandra Petsa, Sylvi Listhaug og Dagfinn Olsen er informert om prosjektet, ifølge Berg.
- I tillegg har NHO Nordland informert om prosjektet under sine møter med Nordlandsbenken ifjor, og folkehøyskolen har to positive vedtak fra fylkestinget i Nordland.
Må avklares
Rendall Berg gjør det klart at de har informet alle partifraksjoner om saken, og sier at de naturligvis vil stille opp med all nødvendig informasjon til arbeidet i komiteene.
- Dette prosjektet trenger at alle folkevalgte fra nord, og spesielt fra Nordland, står sammen for å finne en løsning på finansieringen.
Rendall Berg sier det hele tiden har vært enstemmig enighet om prosjektet, og mener det nå er tid for handling for å få prosjektet i mål.
- Det må få en avklaring i løpet va 2021 siden det er bemerket at 2021 blir det siste året med oppstartstilskudd fra staten.
Usaklig
Hanne Søttar gjentar overfor Saltenposten at hun er godt kjent med prosjektet, også de økonomiske rammene gjennom pressen, samt at hun vet at det er jobbet med saken i Utdanningskomiteen tidligere, men ikke gjennom året hun har sittet der.
Søttar oppfatter Stenhammer som usaklig.
- Å drive denne type ordkløveri, eller slenge rundt seg med usaklige kommentarer, som hun gjør, det er ingen tjent med, sier Søttar.
- Da jeg uttalte meg i helgen var det basert på at Noresjø sa at FrP satt med jokeren, uten at Noresjø hadde kontaktet meg, som sitter i komiteen. Det har heller ingen andre partier gjort, sier Søttar.
Feil
Søttar gjør det klart at hun ikke har påstått at ingen i FrP har vært informert, det var ikke det som var tema for saken sier Søttar.
- Jeg vet det har vært mye info frem og tilbake og som jeg sa ble også Sjunkhatten løftet frem i et internt møte i september, det var første gangen skolen var tema, etter at jeg kom i komiteen. Det var altså internt, ikke basert på henvendelser fra andre.