SENDER PAKKER. Nå har Straumen-mannen Raymond Jenssen sendt nye esker med klær, leker og utstyr til barnehjem i Ukraina. Han takker for de tingene og pengene folk har bidratt med. Foto: Eva S. Winther
SENDER PAKKER. Nå har Straumen-mannen Raymond Jenssen sendt nye esker med klær, leker og utstyr til barnehjem i Ukraina. Han takker for de tingene og pengene folk har bidratt med.

Takker for lokalt engasjement

- Det er godt å hjelpe og se at det når fram

For fjerde året på rad sender Raymond Jenssen klær, leker og gaver til barnehjem i Ukraina med god hjelp fra lokalmiljøet.

Publisert Sist oppdatert

Covid -19 i Ukraina

27. november meldte NRK om en ny smittetopp i Ukraina. Da var det registrert 16.218 nye smittetilfeller av koronaviruset siste døgn.

Rundt 733.000 smittede personer var registrert fram til 29. november.

12.327 mennesker har dødd av covid -19 i Ukraina fram til samme dato.

SØRFOLD: - Jeg vil gjerne takke alle som har gitt penger og ting. Uten penger til frakt blir det vanskelig å sende pakkene, sier Raymond Jenssen, som til vanlig kjører kjører søppelbil for Iris.

Stor giverglede

Da Saltenposten var innom ham på Straumen før helga, hadde han sendt seks pakker til kontakten sin i Cherkasy i Ukraina. Det gjensto å sende én eske, og den inneholdt julegaver fra Sterke jenter-gruppa til Mental Helse Sørfold.

Da har han allerede sendt klær, leker og godteri, og en hel eske med hjemmestrikkede plagg fra tre lokale damer. Givergleden er like stor som før.

- Noe har folk gitt og noe har jeg kjøpt selv. I tillegg er det kommer inn rundt 3.500 kroner på Vipps som går til å sende eskene, sier Raymond Jenssen.

Kassa er tom

Forholdene på barnehjemmene i den ukrainske byen er enda tøffere i år på grunn av korona, og som alle andre steder er det behov for smittevernutstyr.

- I gode tider dekker staten 40 prosent av utgiftene barnehjemmene har til medisin og liknende, men nå er kassa tom, forklarer Raymond Jenssen.

I sommer sendte han blant annet engangshansker dit, men dersom noen vil vippse penger som kan gå til direkte kjøp av smittevernutstyr og medisiner der, så er det mulig. Jenssen har telefonnummer 99759275.

Direkte kontakt

Siden han startet med å sende utstyr til Ukraina i 2017, har han hatt kontakt med en og samme organisasjon, og han forholder seg til én kontakt, den pensjonerte journalisten Alexander Tytarenko som har drevet med frivillig arbeid i 20 år. Pakkene sendes direkte hjem til ham, og Raymond får tilsendt bilder etter hvert som pakkene kommer fram og når de er levert på et av de ti barnehjemmene.

- Det er godt å hjelpe og se at det når fram. Jeg synes det er enklere å forholde meg til én person i stedet for en stor organisasjon, sier Raymond Jenssen.

Tytarenko har også tidligere handlet inn utstyr til barnehjemmene med penger fra Norge. I fjor ga for eksempel Elkem Salten 7.500 kroner som de kunne kjøpe medisiner for.

Samfunnet lider

Jenssen har jevnlig kontakt med Tytarenko for å høre hvordan det går. I en av de siste meldingene forteller ukraineren om forholdene i landet:

- Covid -19 har hatt negative konsekvenser også for barnehjemmene. For eksempel for to uker siden testet en person fra et barnehjem for barn med øyeproblemer positivt. Etter en inspeksjon ble barnehjemmet stengt ned. Samfunnet lider også mye på grunn av sykdommen, og staten har ikke penger til å vaksinere folk.

Kommunekassa har bare penger til lønninger og til litt mat for barna.

Slik startet det

Raymond Jenssen hadde vært Redd Barna-fadder i mange år da han ble oppmerksom på hva som skjedde i Ukraina i forbindelse med krigen i 2014. Han fikk lyst til å hjelpe på en eller annen måte, og begynte å lete etter lokale hjelpeorganisasjoner.

- Det var Alexander jeg fikk svar hos først. Siden har det bare ballet på seg, forteller Straumen-mannen.

Han har vært på besøk i Cherkasy et par ganger, men i år har det ikke vært aktuelt på grunn av koronasituasjonen.

En annen verden

- Det store steget er å reise dit. Når man lander i Kiev er det som om man er i en helt annen verden. Det er heller ikke tilrettelagt for turister, men Alexander ordnet slik at jeg ble hentet av en taxi, forteller han.

Sjåføren kunne ikke ett ord engelsk, så det ble mye tegnspråk i bilen på vei til Cherkasy.

- Når jeg er der, ser jeg at det ikke bare er på hjemmene det er dårlig stelt. Nå vet jeg ikke hvor mange som har dødd av korona i Ukraina, men samfunnet bryter lett sammen siden de ikke har penger.

Sterke inntrykk

Det var stor ståhei da han møtte ungene på barnehjemmene. Samtidig er det tøft å møte unger som har mistet en eller begge foreldrene i krigen. Det er også stort alkoholmisbruk og ikke alle som klarer å ta seg av barna.

- Den sterkeste plassen jeg besøkte var et hjem litt utenfor byen som bare var for barn som hadde blitt kastet ut av foreldrene. Den yngste var fire år. En av guttene som bodde der ble først kastet ut hjemme, og deretter kastet ut fra et fosterhjem i Canada. Da ble han sendt tilbake til Ukraina, forteller Raymond.

Positiv respons

Foldværingen får mye positiv respons på at han hjelper barnehjemsbarna.

- Det er til og med folk jeg ikke kjenner som kommer bort og sier det til meg, sier han.

Jenssen er sikker på at han kommer til å fortsette å samle inn og kjøpe og sende klær, leker og utstyr til Ukraina. Både før jul og en gang på sommeren.

- Jeg har også lyst til å reise tilbake dit så snart det er mulig, sier han.

Powered by Labrador CMS