Habilitetsspørsmål skapte debatt:
- Det er forskjell på å være eier i elva, og å bade i den!
Saltenposten avdekket manglende habilitetsvurderinger rundt ordfører André Kristoffersen (Sp) og rådmann Ole Petter Nybakk i forbindelse med laksetrapp-prosjektet i Beiarn. Dette førte til debatt i formannskapet, som nå ber KS om en juridisk vurdering før saken behandles videre
Saltenposten har kartlagt alle offentlige personer i Beiarn med eierinteresser i elva, og stilte i den forbindelse spørsmål om hvorvidt topplederne i kommunen hadde fått sin egen habilitet i saken vurdert.
Det viste seg at verken rådmann eller ordfører hadde gjort dette, og i kjølvannet av dette endte artikkelen endte opp som en referatsak i sakspapirene til formannskapsmøtet.
Debatten som fulgte bar preg av både alvor og spøk, men formannskapet var enige om at det var på tide at spørsmålet ble belyst.
Ba om nedbetalingsplan
Da sakspapirene til formannskapsmøtet ble sendt ut i forrige uke var en epost fra styreleder i Beiarelva SA, Merethe Selfors lagt inn som en av referatsakene.
I denne ba hun kommunen om å utarbeide en nedbetalingsplan over 10 år med dagens rentenivå, på et lån pålydende 1,9 millioner kroner.
I samme epost informerte styrelederen om et ekstraordinært styremøte i Beiarelva SA som er planlagt den 21. november, der styret skal legge fram ulike alternativ til utløsning av egenkapital vedrørende bygging av laksetrappene. Et av disse alternativene, skisserer styrelederen, er å be kommunen om et lån.
- Må ryddes opp i først
Da denne henvendelsen kom opp under referatsakene tok varaordfører Espen Erling Karlsen (BBL) ordet:
- Det er ikke til å stikke under en stol at habilitetsspørsmålet må ryddes opp i før vi det hele tatt kan vurdere denne henvendelsen.
Han understreket at Saltenposten har satt søkelyset på et reelt problem som må tas på alvor før videre beslutninger kunne fattes.
Karlsen var ikke alene om å uttrykke bekymring for at habilitetsvurderinger ikke har blitt tatt på alvor tidligere, og det ble uttrykt bekymring for at dette i verste fall kan ha påvirket avgjørelser knyttet til prosjektet.
- Legger meg så flat jeg kan
Ordfører Andrè Kristoffersen (Sp) la an en lett fleipete tone, men innrømte samtidig at de burde ha tenkt på dette tidligere.
- Jeg legger meg så flat som jeg overhode kan med den kroppen jeg har, lo han før han la til:
- Vi har ikke fått vurdert habiliteten, og hadde vi gjort det, ville det ikke vært noen sak.
Kristoffersen poengterte samtidig at alle avgjørelser så langt var tatt i god tro, og ikke for egen vinning.
Alvorlig tone
Håkon André Nordberg Sæther fra Arbeiderpartiet tok en mer alvorlig tone, og understreket at saken er viktig for Beiarsamfunnet.
- Det rent formelle må på plass, sa han, og pekte på at det er avgjørende at habilitet vurderes korrekt for å sikre lovlighet og tillit i beslutningene som tas.
Kristoffersen poengterte at det kan være vanskelig i et lite lokalsamfunn, der mange har flere “roller og hatter”, å vite helt om og når habilitet må vurderes.
Til det svarte Sæther:
- Nettopp derfor er det så viktig å tenke over hvilke alle roller man har, og da er det faktisk forskjell på om man er leder av et grunneierlag eller har badet i elva. Det rent formelle må på likevel på plass.
Usikkerhet
Diskusjonen i formannskapet avslørte en viss usikkerhet rundt habilitetsreglene, både blant politikere og administrasjon.
Det ble blant annet pekt på at flere i kommunestyret er grunneiere i elva, og det ble hevdet at “dersom alle er inhabile, så er ingen inhabile”.
Da dette ble hevdet, kom svaret fra varaordfører Karlsen momentant:
- Nei! Det har blitt påstått flere ganger, men slik er det faktisk ikke.
Det ble også stilt spørsmål rundt hva konsekvensene for øvrige ansatte i administrasjonen dersom deres øverste leder, rådmann Ole Petter Nybakk blir ansett som inhabil.
- Dersom rådmannen er inhabil, så betyr det at alle under rådmannen er inhabil. Det må gjøres klart, fordi det kan få store konsekvenser, poengterte Marit Cicilie Moldjord (Sp).
Debatten i formannskapet fortsatte, og flere satt med ubesvarte spørsmål. Det ble snart enighet om at dette var en nødvendig debatt som burde ha kommet opp tidligere.
Ba om vurdering
Et enstemmig formannskap besluttet derfor til slutt å be administrasjonen utarbeide en sak der habilitetsspørsmålet knyttet til bygging og finansiering av laksetrappen, samt bevilgning av kommunale midler, blir vurdert.
I tillegg ba de om at en jurist fra KS (Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon) ser nærmere på ordførerens habilitet i arbeidet med saken, særlig når det gjelder statlig finansiering.
Skal avklares
Kristoffersen var tydelig på at han ønsker å fortsette arbeidet med å sikre statlige midler til prosjektet, og han har allerede planlagt et møte med stortingspolitikere fra Nordland den 12. november.
Men spørsmålet om han er habil til å gjøre dette som ordfører, gjenstår å avklares.
Nå har formannskapet sendt ballen videre til administrasjonen og KS, for å sørge for en grundig gjennomgang av habiliteten til de involverte aktørene i laksetrapp-prosjektet.