LEGGER NED. Dagtilbudet ved Stall Elverhøy i Valnesfjord legges ned. - Det er trasig både for oss og brukerne, sier Marita Hammernes. De vil fremdeles leie ut stallplasser og ha 4H-aktiviteter på gården, men det er det eneste. Arkivfoto
LEGGER NED. Dagtilbudet ved Stall Elverhøy i Valnesfjord legges ned. - Det er trasig både for oss og brukerne, sier Marita Hammernes. De vil fremdeles leie ut stallplasser og ha 4H-aktiviteter på gården, men det er det eneste. Arkivfoto

Legger ned tilbudet

- Det er en tøff bransje å drive i, men man må ha penger

- Det kunne jo ha gått, men jeg er avhengig av samarbeidspartnere for å få det til, sier sier Marita Hammernes ved Stall Elverhøy.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: For første gang på 17 år blir det ingen rideleir ved Stall Elverhøy i sommer. Dette er bare én av konsekvensene ved at drifta reduseres.

Har gått fort

Marita Hammernes har jobbet på fulltid på gården siden 2010. I august 2022 tok datteren Amanda over som daglig leder, men nå legger de ned dagtilbudet på stallen.

- Vi klarer ikke å få på plass nok avtaler til at jeg kan lønne henne, så hun har fått seg en annen jobb, forklarer Marita Hammernes.

Da de først tok bestemmelsen, gikk det fort, men det synes hun er like greit.

- Jeg har slått meg til ro med at slik må det være, selv om det er trist. Jeg må tenke på egen helse, sier hun.

Ingen ”Inn på tunet”

Siden Hammernes begynte å jobbe fulltid på gården, har det vært et dagtilbud for svake grupper og andre som har hatt tilrettelagte aktiviteter. Terapiridning med fysioterapeut til stede har det også vært, og der mister de 12 brukerne nå plassene sine.

- De som trenger et tilbud må finne det et annet sted, men det er ingen andre som har bygget opp et profesjonelt tilbud med hest i Indre Salten, som er sertifisert og har nødvendige sikkerhetstiltak, sier hun.

De har for eksempel hatt hester som er håndplukket til oppgaven.

- Vi har også sertifisert gården for ”Inn på tunet”, og har brukt 100.000 til 200.000 kroner på å få alt på plass. Den sertifiseringa blir ikke fornyet nå, siden det ikke var liv laga, slår Marita Hammernes fast.

Nærmeste ”Inn på tunet”-tilbud er i Bodø og i Beiarn.

Mangler inntekt

Det er Fauske kommune som har stått bak terapiridninga med fysioterapeut, men Hest i Nord, som firmaet heter, har også prøvd å få kommunen med på å søke om penger til andre ”Inn på tunet”-aktiviteter.

- Det er ikke snakk om at kommunen skal betale noe, men at vi kan søke om statlige midler i lag for å kunne gi et tilbud. De har vært med på å søke tidligere i noen tilfeller, men vi klarer ikke å komme i dialog med dem. Enten får vi ikke svar på e-poster, eller så sier de at de ikke har tid til å håndtere dette, sier Hammernes.

Hun synes at det er veldig merkelig, men har bare måttet innrette seg deretter.

- I praksis er kommunene blakk. Derfor burde vi kunne søke midler i lag, mener hun.

Les kommunens svar på kritikken nederst i artikkelen.

Brenner for dette

- Hvordan føles det å legge ned det tilbudet dere har bygget opp?

- Det er trist. Dette er noe jeg brenner for, og det var trasig allerede da vi måtte legge ned rideskoledrifta for to-tre år siden, sier Marita Hammernes.

Det gjorde de fordi det var vanskelig å få tak i kompetente folk til å jobbe på kveldstid.

- Selv er jeg for syk til å drive noe og ha brukere, så jeg er avhengig av ansatte. De vil gjerne ha lønn, og da må vi ta betalt for tjenestene. Om vi ikke har nok tjenester som gir inntekt, så går det ikke.

Fortsatt hester

Da familien flyttet til Nystad i Øvre Valnesfjord for over 20 år siden hadde de travhester.

- Etter hvert kjøpte vi nordlandshester til ungene, og så surret det på seg med kurs og ridetimer. Vi skal fortsatt ha hester, men bare til eget bruk eller i trening, og så leier vi ut stallplasser, forklarer Hammernes.

4H-aktivitetene ved gården vil fortsette, men arbeidshestene drar tilbake til eier eller tidligere eier.

- Tøff bransje

- Det er en tøff bransje å drive i, men man må ha penger. Det er mye arbeid med dette, og jeg er nødt til å trappe ned, erkjenner gründeren.

Marita Hammernes er en person som bruker å satse.

- Det kunne jo ha gått, men jeg er avhengig av samarbeidspartnere for å få det til. Jeg er ferdig med å kjempe nå, avslutter hun.

- Mangel på personell

Fungerende kommunedirektør Ann-Elise Os i Fauske kommune svarer på kritikken fra Marita Hammernes.

- Som kjent har det vært en ekstraordinær situasjon med mangel på nøkkelpersonell i Fauske kommune gjennom 2022. Det kan ha vært en medvirkende årsak til at vi ikke har klart å følge opp alle henvendelsene, og vi har måttet gjøre harde prioriteringer, sier hun.

Os har undersøkt i flere avdelinger for å kunne gi et svar på hvorfor Stall Elverhøy/Hest i Nord ikke har fått noen respons.

- Jeg har dessverre ikke klart å finne ubesvarte henvendelser fra Stall Elverhøy/Hest i Nord, men det kan være henvendelser til enkeltpersoner som ikke er arkiverte og dermed er vanskelig å spore opp. Om vi har fått henvendelser fra Stall Elverhøy som ikke er besvart av oss, beklager jeg virkelig det, avslutter Ann-Elise Os.

Powered by Labrador CMS