SALTDAL: Helt siden bildet med tittelen "Lunch Atop a Skyscraper" ble tatt tilbake i september i 1932, har de 11 mennene som sitter og spiser sin lunsj på en stålbjelke i 69. etasje vært et av de mest ikoniske blinkskuddene gjennom tidene.
Gjennom årenes løp har de 11 stort sett forblitt navnløse, det er ikke engang bekreftet hvilken fotograf som har tatt det svært berømte bildet.
Men nå er det kommet en påstand av det troverdige slaget om at én, om ikke flere av de hardbarkede arbeiderne kommer fra Saltdal.
Annonse
Annonse
SALTDALING+ Er mannen i hvit skjorte i midten av dette bildet Johan Pedersen fra Saltdal? Det er mye som tyder på det, om man skal tro Kirsten Limstrand.Skjermbilde fra Youtube
MEST SANNSYNLIG FOTOGRAFEN. Ingen vet med sikkerhet hvem som har tatt det ikoniske bildet fra Rockefeller Center i og med at det var tre av dem på jobb, men det regnes som mest sannsynlig at det var denne mannen, Charles Ebbets som sto bak.Skjermbilde fra Youtube
Skrev bok
Annonse
Kirsten Limstrand står bak bokutgivelsen "Brev fra Brooklyn 1923-1940" som omhandler utvandringen fra Salten til bydelen i New York.
Det handler om folk som utvandret med håp om en bedre tilværelse i USA fra Salten-området, og det er også her historien om Johan Pedersen fra Saltdal starter.
Treffe søsken
Annonse
Det var tilbake i 1983 at Limstrands far ville reise over til USA for å feire jul med og treffe sine gjenlevende søsken.
- Det var opprinnelig fire av dem som utvandret fra Norge på den tiden, og i 83 var det to av dem igjen. De bodde da i Florida, og vi reiste dit for å feire julen der, forteller hun videre.
De hadde flyttet fra New York til Florida, og det hadde også vennene deres Johan Pedersen og kona Magda. De var nære omgangsvenner med Limstrands tante og onkel helt fra de kom til landet.
- De bodde i Fort Lauderdale, der vi landet da vi kom. Så vi ble invitert på lunsj hjemme hos dem før vi kjørte videre til tante og onkel. Vi spiste i hagen deres, en svær hage med appelsin- og sitrontrær og mere til. For oss med tre barn på slep så var det noe som gjorde inntrykk, forteller hun videre.
OVER 200 METER. Joseph McClusky planter et flagg sånn at det ser ut som det er toppen av Empire State Building like ved.Skjermbilde fra Youtube
IKKE REDDE. Arbeiderne viser at de verken var redde for å stå eller ligge på de smale bjelkene.Skjermbilde fra Youtube
Tilbake i 99
Turen i 83 ble som de hadde håpt på, og gjensynsgleden var stor mellom slektningene da de kom fram.
Så spoler vi fram 16 år, og det er blitt 1999. Da reiste Kirsten og venninnen Ingerbeth Sandham over til Florida igjen, og da for å besøke blant annet datteren av da avdøde Johan og Magda Pedersen.
Hos Edna, datteren til Johan, var det også stor gjensynsglede. Da kom de også i snakk om et bilde som hang på veggen. Et bilde som har blitt selve definisjonen på byggeboom og manglende HMS midt i den svarteste depresjonen i USA.
For var det en grunn til at det hang akkurat der? Det spurte Ingerbeth og Kirsten også Edna om.
- Selvsagt er det det, det der er jo pappa, kunne hun fortelle, og pekte ut en kraftig mann med et lunt smil med sort lue og hvit skjorte.
Nummer fire fra venstre. En mann hun kjente igjen fra 1983 som en veldig hyggelig og godmodig mann i en stor appelsinhage. Han var rundt 85 år den gangen, så det var lenge siden 1932 og høyder langt over 200 meter i New York.
Johan Pedersen, eller John Pedersen som han gikk under da. Også muligens sammen med Magnus Pedersen og Ingemar Ingebrigtsen, om man skal tro det som står i ett av de mange brevene som er utgangspunktet for bokutgivelsen til Limstrand.
Oppsiktsvekkende
Annonse
Bildet er kåret til et av de 100 mest ikoniske noensinne av magasinet TIME, og de har laget en liten dokumentar om hvorfor bildene er tatt i det hele og store.
De satt ikke og spiste lunsjen sin til vanlig på disse bjelkene, det ble tatt som en del av et PR-stunt for å skape mer oppmerksomhet rundt selve byggeprosjektet. Men det var ekte arbeidere som satt der, og de jobbet uten sikring på smale bjelker gjennom hele prosessen.
Totalt var det over 40.000 arbeidere på byggeprosjektet, og John Rockefeller sysselsatte med det veldig mange som ellers ville gått uten jobb i den meget alvorlige økonomiske nedgangstiden som var i USA i denne tiden.
Det store spørsmålet er om det er mulig å verifisere med sikkerhet om det er saltdalinger som sitter på bjelken. Til det bes alle som har kjennskap til disse personene om å ta kontakt, enten med Kirsten Limstrand eller journalist Helge Simonsen på telefon 48239128 eller på epost helge.simonsen@saltenposten.no
ORIGINALEN. Sitter Johan Pedersen fra Saltdal som nummer fire fra venstre på dette bildet? Det er en påstand med mye hold i, skal man tro Kirsten Limstrand.Skjermbilde fra Youtube
GLAD GJENG. Det ble også tatt bilde der alle vinket til kameramannen over 200 meter over bakken.Skjermbilde fra Youtube
Til Rognan
Forfatter Kirsten Limstrand kommer til Saltdal og Rognan tirsdag 17.12 for å signere sin bok mellom klokken 14 og 16 på Leselysthuset, og om det er noen som kan fortelle mer om den smått utrolige historien fra byggingen av Rockefeller Center i 1932, vil hun gjerne høre om det.
- Jeg håper at flere tar turen innom og slår av en prat. Jeg sitter i hvert fall der og signerer boken for de som ønsker det, sier hun til Saltenposten.