MÅTTE SI NEI. Per Ole Oskal representerer Saltfjellet reinbeitedistrikt, og sier det ikke var noen annen måte enn å si nei til arrangementet som var planlagt. Foto: Sylvia Bredal
MÅTTE SI NEI. Per Ole Oskal representerer Saltfjellet reinbeitedistrikt, og sier det ikke var noen annen måte enn å si nei til arrangementet som var planlagt.

- Det burde ha ringt noen alarmbjeller

Det har vært mange reaksjoner på at Salten fuglehundklubb måtte avlyse sin prøve forrige helg på svært kort varsel.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Salten fuglehundklubb har arrangert «Saltfjellprøven» i mange år. Dette er en jaktprøve for såkalte stående fuglehunder, som tradisjonelt har vært lagt til siste helga i april. Arrangementet har blitt populært, og tiltrukket seg deltagere langveisfra. Det har selvsagt hatt positive ringvirkninger for næringslivet i bygda.

Arrangementet har vært gjennomført i noen av verneområdene i Saltdal Kommune, og krever store arealer. Det betyr at Salten fuglehundklubb må søke om tillatelse til å gjennomføre Saltfjellprøven. Dette ble gjort i år også, i brev datert 4. mars 2024, hvor de søker om å benytte seg av Saltfjellet- og Gåsvatnan landskapsvernområder.

I mellomtiden jobbet klubben med planleggingen av selve arrangementet, som var bestemt avviklet i perioden 26. – 28. april 2024.

Les også: Reindrifta sa stopp for stor konkurranse

Flere aktører

Det er flere parter som har innflytelse på beslutninger om bruk av nevnte verneområder. Statskog som grunneier, Forvaltningen av verneområder gjennom Miljødirektoratet, Statsforvalteren i Nordland, nasjonalparkstyret og kommunen, samt reindriftsnæringa, som har bruksretten.

Alle har sine lover og regler å forholde seg til, og vernebestemmelsene er heller ikke like for de forskjellige områdene.

Det er særlig viktig å være klar over at Lov om reindrift står sterkt i de aktuelle områdene. Statsforvalter kan også foreta tidsbegrensete vedtak, som for eksempel beitekrise.

Hva skjedde?

Søknadsprosessen knyttet til fjorårets gjennomføring av Saltfjellprøven, ble omfattende, men endte til slutt med at det ble gitt tillatelse.

I ettertid klaget Birdlife og Naturvernforbundet på tillatelsen, og klagen ble sendt inn til Miljødirektoratet for vurdering.

Midtre Nordland nasjonalparkstyre mottok svaret fra Miljødirektoratet den 11. april i år. Det hadde innvirkning på beslutningen, både i innhold, men ikke minst på tidsfaktoren i denne saken.

Fikk tillatelse

På bakgrunn av Miljødirektoratets behandling av klagesaken, besluttet Midtre Nordland nasjonalparkstyre å gi tillatelse til bruk av Gåsvatnan landskapsvernområde.

Det ble gjort i brev av 12. april 2024. Likeledes ble det gitt avslag på søknaden om bruk av Saltfjellet landskapsvernområde. Det ble gitt i brev av 22. april 2024.

- Vi beklager at svar på årets søknad kom så sent, men vi var nødt til å få avklart Miljødirektoratets svar på klagen fra året før, sier Inge Sollund Ingvaldsen, sekretariatsleder Midtre Nordland nasjonalparkstyre.

Beitekrise

Imidlertid hadde Statsforvalteren begynt å innføre beitekrise i disse områdene, så tidlig som i februar/mars. Altså før Salten fuglehundklubb sendte sin søknad om gjennomføring av Saltfjellprøven.

- Det burde ha ringt noen alarmbjeller hos flere allerede da, sier Per Ole Oskal, leder i Saltfjellet reinbeitedistrikt.

- Når det er besluttet beitekrise, så trumfer det alt annet. Da står det om liv, ikke bare for rein, men alle andre dyr i fjellheimen også, sier han.

Dette bekreftes av underdirektør for landbruk og reindrift, Stein Tage Domaas, hos statsforvalteren i Nordland.

Forsøk på enighet

På tross av dette, så ble det gjort iherdige forsøk på å komme frem til en løsning. Fuglehundklubben og reindriftsnæringa har hatt en god dialog gjennom mange år, og det ønsket ingen å rokke ved.

- Helt frem til onsdag 24. april, hadde vi et håp om å klare å få tilgang til nok areal slik at arrangementet kunne bli gjennomført, forteller Bjørn Tore Flatvoll-Pedersen, leder av Salten fuglehundklubb.

- Kontrabeskjed fra reindriftsnæringa kom dagen etter, og da måtte vi ta den tunge beslutninga om å avlyse, selv om flere påmeldte allerede var på tur.

Per Ole Oskal forteller at de gjorde det de kunne for å flytte på reinen i det aktuelle området. Det viste seg å være umulig å få til på den korte tiden. Det er ei sårbar tid for reinen, og da tar alt lengre tid enn ellers.

Store konsekvenser

Det sier seg selv at det får konsekvenser å avlyse et så stort arrangement på så kort varsel. Mange var allerede ankommet, og langt flere var på vei fra ulike deler av landet.

Hele Storjord Turistsenter var booket, og et stort apparat i fuglehund-miljøet var mobilisert. For ikke å snakke om alle dugnadstimer som var nedlagt.

Kunne fått beskjed

- Hadde vi bare fått beskjed en dag før, så hadde vi fått avlyst før folk var på tur hit, sier Bjørn Tore. Men vi har stor respekt for reindriftsnæringen, det er en selvfølge at vår hobby ikke skal gå på bekostning av den. Dessverre ble vi ikke informert om at det var innført beitekrise, det ville ført til en helt annen situasjon. Vi blir nå å invitere til dialog med Statskog, og de andre aktørene vi er avhengig av. Det vil være synd hvis vi må skrinlegge Saltfjellprøven permanent.

Overprøver alle vedtak

Når det er så mange som forvalter sitt lovverk innenfor verna områder, så sier det seg selv at det kompliserer kommunikasjonen, og at det tar tid å få svar på søknader om å gjennomføre aktiviteter der.

- Vi ønsker en fortsatt god dialog med fuglehundklubben, sier Per Ole Oskal

- Men vi håper at søknader kommer tidligere en annen gang. Men når statsforvalter beslutter beitekrise, da overprøves alle andre vedtak, avslutter han.

Kanskje kan det være en tanke å flytte arrangementet slik at man slipper å forholde seg til i alle fall en lov, nemlig Hundeloven. Da innføres det båndtvang fra 1. april til 20. august.

Powered by Labrador CMS