SAMMEN FOR HELSEN. Kim Elin Nilsen, Margrethe Stokland, Carina Svemo Stokland og Stian Olsen gleder seg til å satse enda større på Verdensdagen for psykisk helse i år. Kim Elin og Carina er brukerrepresentanter og medarrangører, mens Stian og Margrethe arbeider i psykiatritjenesten. De syns det er viktig å vise fram at menneskene som sliter er helt vanlige folk. Foto: Victoria Finstad
SAMMEN FOR HELSEN. Kim Elin Nilsen, Margrethe Stokland, Carina Svemo Stokland og Stian Olsen gleder seg til å satse enda større på Verdensdagen for psykisk helse i år. Kim Elin og Carina er brukerrepresentanter og medarrangører, mens Stian og Margrethe arbeider i psykiatritjenesten. De syns det er viktig å vise fram at menneskene som sliter er helt vanlige folk.

Det ble kjempesuksess i fjor - I år satser de enda større når de skal markere den usynlige helsen

Nå inviterer psykiatritjenesten Fauske inn på Løkta for å belyse at psykisk helse er like viktig som fysisk helse.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Onsdag 17. oktober blir det kaffe, lakseruller og kaker, og sosialt lag i Storgata 74. Da skal Verdensdagen for psykisk helse markeres.

Dagen var egentlig onsdag 10. oktober, men på grunn av høstferien ble selve markeringen lagt til neste uke. Da vil flere få muligheten til å stikke innom og se på utstillingene og delta på foredrag.

Suksess i fjor

Arrangementet er åpent for alle og helt gratis.

- Det begynner klokken 11 på Løkta, som jeg nettopp har fått vite at det skal hete. På gamle Fagertun i Storgata 74, smiler Stian Olsen fra psykiatritjenesten.

Han er en av arrangørene. Etter braksuksess med fjorårets markering har de bestemt seg for å satse enda større på årets dag. Det har næringslivet på Fauske også sett nytten i. Salten Aqua sponser laks til serveringen på Løkta, mens Wenberg Fiskeoppdrett og SKS også går inn som sponsorer.

- Det er raushet, i tråd med temaet i år, smiler Margrethe Stokland, som også arbeider i psykiatritjenesten.

Lokalt gull

Det gjør at de kan leie inn selveste Jon Rønningen for å holde foredrag om hans møte med nedsatt psykisk helse, midt oppi en glimrende karriere som olympisk mester i bryting. Foredraget blir holdt i kinosalen.

- Å booke ham gikk utrolig fort. Det var bare to telefoner fra vi begynte å tenke på det, til han var booket, sier Olsen stolt.

- Det er gull verdt å ha den lokale støtten, legger Stokland til.

Tar av maska

En av utstillerne fra i fjor er i år med som arrangør. Kim Elin Nilsen har slitt med sin psykiske helse i mange år og driver nå blant annet med fotografi. I fjor stilte hun ut en rekke bilder, som også solgte godt.

- Jeg opplevde i fjor at folk kom og snakket til meg, ikke bare om bildene mine, men også om det å være psykisk syk. Det skaper åpenhet, og det hjelper at vi er noen som tør å vise ansiktet vårt utad, forteller hun.

I kinosalen, til foredraget med Jon Rønningen, er det 240 sitteplasser.

- Jeg håper folk støtter opp og kommer. I fjor var en kjempesuksess, vi har aldri fått så mye skryt. Det skaper åpenhet at kjente folk snakker ut om det de har opplevd. Da ser folk at dette kan ramme alle, sier Olsen.

Stengte dører

- Opplever dere at det har blitt mer åpenhet blant folk, og mer forståelse i samfunnet?

- Jeg tror det blir mer åpenhet og forståelse, ja. Spesielt etter i fjor. Vi er kanskje heller ikke så flinke til å vise hva vi gjør utad. Men det skal ikke mer til enn at en liten ball begynner å rulle før det baller på seg, forklarer Olsen.

- Alle møter på utfordringer i livet. Det er snakk om at vi ikke vet bestandig, sier Stokland.

Likevel møter de med nedsatt psykisk helse utfordringer i arbeidslivet. Mange blir faktisk uføre, bare fordi de ikke klarer å få en jobb som går overens med deres utfordringer. Mange unge sliter også.

- Det dreier seg om forventninger og prestasjoner. Mange opplever at de ikke strekker til i arbeidslivet, sier Stokland.

- Mange arbeidsplasser ansetter heller ikke folk med en diagnose. Da er det lettere å havne i uførekategorien, sier Nilsen, som selv har opplevd å bli møtt med stengte dører i arbeidslivet.

Får ikke innpass

Hun sier det er mange tabuer ute i samfunnet og at det er lite tilrettelegging for folk som kanskje ikke kan yte 100 prosent hele tiden. Det er Stokland enig i.

- Det er et paradoks, når vi tror vi lever i et samfunn som er bra, men så er det så mange som ikke har helt tro på det eller ikke har det bra, sier hun.

Nilsen syns absolutt at det er vanskeligere å få jobb med en psykisk lidelse enn en fysisk lidelse.

- Man kan være bipolar og likevel stå på Stjernekampen. Det er verre å få jobb med en psykisk diagnose enn en fysisk. Det er også tøffe krav fra Nav. Det burde bli flere tilrettelagte arbeidsplasser, som det nå jobbes for. Det er så utrolig mange ressurser der ute, konstaterer hun.

Faktaboks

Powered by Labrador CMS