ER IKKE FORNØYD. Foreldre i Straumen barnehage vil heller at kommunen satser på å bygge ny barnehage enn at de bygger ut dagens. - Tryggheten til ungene våre kommer først, sier fra venstre Silje Lillegård, Stine Horndal, Guttorm Fjellgård og Victoria Wiik fra FAU. Foto: Eva S. Winther
ER IKKE FORNØYD. Foreldre i Straumen barnehage vil heller at kommunen satser på å bygge ny barnehage enn at de bygger ut dagens. - Tryggheten til ungene våre kommer først, sier fra venstre Silje Lillegård, Stine Horndal, Guttorm Fjellgård og Victoria Wiik fra FAU.

Frykter for barnas sikkerhet:

- Det beste er å bygge ny barnehage

Foreldrene i Straumen barnehage mener at kommunen bør bygge ny barnehage i stedet for å utvide og rehabilitere den gamle.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Torsdag denne uken behandler kommunestyret en sak om utbygging av Straumen barnehage. Samtidig vil foreldrene ha en helt annen løsning.

- Vi ønsker en ny barnehage i stedet for det klattverket de holder på med, sier Stine Horndal i FAU (Foreldrenes arbeidsutvalg) ved barnehagen.

Like dyrt?

FAU har sendt et brev til kommunen og politikerne i forkant av møtet, der de ber de om at det bygges nytt i stedet for at dagens barnehage utvides og renoveres.

Nylig kom det fram at det vil koste nesten fem millioner kroner å sette i stand paviljongen ved Røsvik skole for å tilpasse til barnehagedrift der.

- Hva vil det ikke koste å renovere Straumen barnehages eksisterende bygg i tillegg til å bygge ut? Hvis det koster omtrent det samme totalt, må det være bedre å bygge nytt, påpeker Victoria Wiik i FAU.

Liten plass

Noe av det foreldrene peker på er det begrensete lekearealet både inne og ute i barnehagen. I veilederen for godkjenning av barnehager, anbefales det et netto lekeareal innendørs på fire kvadrat for barn over tre år og 5,3 kvadrat for de under tre år. Ingen av avdelingene har så stort lekeareal per barn.

- Utendørs er det bare en fjerdedel av området som er flatt, og deler av det ligger der utbygget er tiltenkt. For de minste barna er det viktig at de har nok flatt areal å boltre seg på, sier foreldrene.

Fikk hodet i klem

Det er ikke bare arealstørrelsen som trekker ned på uteområdet. I 2021 ble det laget en rapport om lekeapparatene, og allerede da ble de beskrevet som gamle og dårlige. Dette har ikke bedret seg siden da.

- Flere har opplevd at barna har skadet seg. Et av barna måtte sy fem sting i hodet etter å ha kommet i klem under humpehusken, sier Victoria Wiik.

- Noen av lekeapparatene er fjernet, men ikke erstattet. Det blir kjedelig for barna å bare ha sandkasse å leke i, mener Stine Horndal.

I tillegg til at mye av utearealet ligger i bakke, er det en støttemur der flere har skadet seg.

Er ikke tilpasset

Den eldste delen av Straumen barnehage sto klar i 1982. I 2003 ble den bygget ut, og etter hvert har det blitt satt opp midlertidige avdelinger i form av blant annet brakkerigg.

Barnehagen er ikke universelt utformet, og dersom det skulle komme et barn med funksjonshemminger, kan det risikere å bli mye atskilt fra de andre fordi bygget har begrensninger.

- Det er flere som har sagt at dersom de får et handikappet barn, vurderer de å flytte fra kommunen, sier foreldrene.

Stormyra

I 2019 ble det vedtatt å bygge ny barnehage på Straumen med seks avdelinger. Tomtevalget sto mellom deler av dagens idrettsplass og Stormyra som ligger i bakkant av boligfeltet.

I desember 2020 ble det gamle vedtaket forkastet og politikerne bestemte at kommunen i stedet skulle bygge ut dagens barnehage. Siden det ble for krevende å gjøre dette samtidig som paviljongen på Straumen skole skulle bygges om og ut, ble barnehagen satt på vent. Når saken på nytt er oppe i kommunestyret, vil foreldrene ha et ord med i laget.

- Vi mener at det beste for både barn, ansatte og kommende generasjoner er å bygge et nytt bygg. Stormyra er et godt tomtealternativ siden området er flatt og at man har skogen med turstier og lekemuligheter rett bak, sier de.

Byggeperioden

I tillegg til at det har kommet flyktninger til kommunen, er det babyboom på Straumen. Til høsten skal kommunen sette opp en ny brakkerigg for å få plass til alle barna det er søkt om plass til.

- Hva har ikke slike midlertidige løsninger kostet kommunen tidligere? spør foreldrene.

De er også bekymret for hvordan en utbygging vil påvirke hverdagen i barnehagen.

- Hva skjer med lekearealet i byggeperioden. Er det trygt for barna å være der når de skal grave ut og kanskje sprenge? spør Guttorm Fjellgård fra FAU.

Vil gjerne framsnakke

De fire foreldrene er enten nyinnflyttet til Sørfold eller har flyttet tilbake. De ønsker å være med på å framsnakke hjemkommunen og ønsker at flere skal flytte dit.

- Vi tror at en ny barnehage kan gjøre det mer attraktivt og at det kan være med på å få de unge til å flytte tilbake, sier de.

- De reklamerer med at det er full barnehagedekning, men da må ting være på stell, legger Stine Horndal til.

Bekymringsmeldinger

I brevet til kommunen og politikerne kommer det fram at FAU vurderer å sende bekymringsmeldinger til Salten Brann IKS og Statsforvalteren. De har også snakket om å holde tilbake foreldrebetalingen for å legge press på saken.

- Vi kommer til å sende det samme brevet til Statsforvalteren i dag, opplyser Victoria Wiik.

- I tillegg jobber vi med en bekymringsmelding til Salten Brann, forklarer Silje Lillegård.

FAU ønsker også at det gjøres undersøkelser om inneklimaet, som de mener er for dårlig.

Fornøyd med de ansatte

De fire fra FAU understreker at det ikke er de ansatte de klager på.

- De gjør så godt de kan. Det er bygget som er problemet, sier Guttorm Fjellgård.

- Man blir likevel bekymret for å sende ungen dit, og man skal jo føle seg trygg, tilføyer Stine Horndal.

I den grad kommunen må prioritere ned noe annet for å få råd til ny barnehage, har Fjellgård et forslag:

- Bygg ny barnehage og renover den gamle til helsehus.

Powered by Labrador CMS