PRISVINNERE. Fem glade og meget overraskede karer ombord i MK "Skjerstad" med hvert sitt ildsjeldiplom. Fra venstre Gjermund Gryt, Harald Kvalen, Odd Øyvind Venberg, Per Jostein Pedersen og Knut Estensen. Sjettemann i laget Gunnar Kvikstad var forhindret fra å møte.
Lars Olav Handeland
Ildsjelpris for å sette "Skjerstad" på sjøen igjen
- Dere har stått på med brennende begeistring, intenst arbeid og entusiasme
Dugnadsgjengen som står bak restaureringa av kommunebåten i Skjerstad er mottakere av den tradisjonsrike Ildsjelprisen.
Ildsjelprisen i Skjerstad har etter hvert rukket å bli en gammel og god tradisjon. Hvert år deles den ut til en vel fortjent ildsjel. Men på grunn av pandemien er utdeling blitt satt på vent som så mye annet. Nå syntes imidlertid kommunedelsutvalget at det var på tide å gjøre noe; både prisen for 2019 og 2020 hadde blitt liggende u-utdelt i skuffene alt for lenge.
Det var tid for at i hvert fall prisen for 2019 ble utdelt.
"På dugnad"
Kreative representanter i kommunedelsutvalget tok fatt i saken og trommet sammen en ad hoc utdeling for 2019. På kort tid ble alt organisert. For å begrense antallet av fremmøtte personer i forhold til smittevern måtte arrangementet planlegges og gjennomføres i største hemmelighet.
Aktuelle ildsjel-kandidater samt noen få innbudte ble varslet om å møte opp på flytebrygga i Breivik/Utvik fredag den 16. april klokken 18. Personene som det først og fremst angikk, altså ildsjelene, hadde fått beskjed om å komme til dugnadsarbeide til nevnte tid på nevnte sted.
De øvrige hadde på forhånd blitt innviet i hva som skulle skje.
Opptog
I en fantastisk fin vårkveld med sol fra skyfri himmel og kurrende ærfugl på speilblank fjord, ble fredagskveldens treff i småbåthavna i Utvik den rene idyllen. Ved brygga lå Skjerstadfjordens klenodium ”MK Skjerstad” fortøyd, blank og fin etter restaureringen.
Og så plutselig hørtes hornmusikk. Utover gangveien kom et lite opptog marsjerende bestående av to musikkanter samt leder i kommunedelsutvalget Ingrid Lien. Musikkantene, Even og Gunnar Høgseth, også kalt ”the Høgseth Brothers” spilte ”Ut mot havet” mens det fåtallige publikum på flytebrygga klappet begeistret.
Hyllet innsatsen
Nå begynte de spesielt innbudte personene bestående av båtbyggerne, som i sin tid hentet kommunebåten ”MK Skjerstad” hjem og siden totalrenoverte båten, å ane at noe skulle skje.
Og ganske riktig. Ingrid Lien ønsket velkommen til utdeling av ildsjelprisen for 2019 til de seks karene som hadde stått for bragden. I en flott tale redegjorde Ingrid Lien for definisjonen på en ildsjel, begrunnelsen for prisutdelingen og hyllet innsatsen og arbeidet som ildsjelene hadde stått for.
Begeistring
- Dugnadsgjengen bak restaureringa av kommunebåten har stått for brennende begeistring og iver, intenst arbeid, entusiasme og uegennyttig innsats. Dette er nettopp måten arbeidet fram mot at kommunebåten atter kan føres i fjorden vår er utført på, som et stolt minne om en tid da kun sjøveien var transportåren i kommunen, sa hun.
Satt pris på
- Skjerstad kommunedelsutvalg er ordentlig glad for at vi endelig kan få til å dele ut denne prisen som har ligget på lur i ett år nå. Planen har jo hele tiden vært å få til et arrangement i løpet av 2020 slik at det kunne bli den festivitas rundt utdelinga som den fortjener. Men dessverre har en usynlig fiende resultert i tidvise nedstenginger av landet samtidig som det har vært kontinuerlige restriksjoner på hvor mange som kunne møtes.
- Restriksjonene er der fortsatt, derfor tør vi ikke invitere flere til denne utdelingen. Men vi får håpe at deling i media, Saltenposten, Instagram og Facebook kan være med på å synliggjøre at folk som gjør den ekstra innsatsen, går den ekstra mila og står på de ekstra timene blir satt pris på, sa hun.
Kommunebåten
Hun fortalte at forslaget til mottaker av ildsjelprisen for 2019 er "Samvirkeforetaket Kommunebåten Skjerstad".
- Og dette er ildsjelene: Per Jostein Pedersen, Gjermund Gryt, Knut Estensen, Harald Kvalen og Odd Øyvind Venberg. Den siste ildsjelen Gunnar Kvikstad var forhindret fra å delta på markeringen.
Deretter fikk hver av ildsjelene tildelt sitt Ildsjeldiplom. I tillegg til diplomene ble foreningen ”Samvirkeforetaket Kommunebåten Skjerstad” tildelt kroner ti tusen til videre arbeid med båten.
- Uventet
Om det var noen som var overrasket og glade, så var det gjengen som hadde restaurert båten.
- Dette var helt uventet, noe vi ikke hadde hatt i tankene. En positiv overraskelse var det. Det var veldig artig, lød det unisont fra karene.
Harald Kvalen som er ekte båtbygger fra Vestlandet kunne fortelle at det hadde gått med rundt tre tusen timer før båten kom på sjøen. Og det er blitt mye mer etter hvert.
"Ut mot havet"
Det var servering også, og kommunedelsutvalget spanderte. Caroline Kvig Kristensen bød på kaffe, mineralvann og sjokoladekake, noe som smakte ekstra godt i den fine vårkvelden.
En hyggelig stund på flytebrygga sammen med båtbyggerne ble avsluttet med ”Ut mot Havet” fremført av ”the Høgseth Brothers”.
Litt om båten
"MK Skjerstad var en motorskøyte bygget i tre av en båtbygger i Saltdal. Skjerstad kommune bestilte båten som ble levert i 1934 og fikk navnet "Skjerstad".
Den gang var Skjerstad en stor kommune i Salten som strakk seg fra Tverbrenna i syd til store arealer på nordsiden av Skjerstadfjorden. Interne kommunikasjoner var derfor vanskelige selv om både Misværfjorden og Skjerstadfjorden ble trafikkert av lokalbåt i rute.
Utenom lokalbåtens ruter var mulighetene for transport svært vanskelige, det være seg ved sykdom, barnefødsler, sognebud og sikkert andre hendelser. Skjerstad kommune vedtok derfor å gå til innkjøp av egen båt.
Fast syn
Fram til utpå 1950-tallet var kommunebåten, eller ”doktorbåten” som den ofte ble kalt et fast syn på fjordene. Første fører av "MK Skjerstad" var Petter Hilmar Konradsen Hagen fra gården Kalvhagen på Ljønes. Petter Hagen døde i 1941.
Etter ham ble Ragnvald Pettersen fra Fjellnes i Breivik båtens fører. Han hadde denne stillingen til utpå 1950-tallet da "Skjerstad" ble solgt.
Kommunikasjonene var nå blitt bedre, blant annet var ferjekaien på Skjerstad ferdig anlagt i 1953, veien til Støvset åpnet og kommunens behov for å holde skyssbåt ble derfor mindre. Dermed var kommunebåtens behov gått over i historien.
Men "kommunebåten" fortsatte sin trafikk på fjorden, men nå i privat eie og under annet navn. Hans Jakobsen fra Ljønes hadde overtatt båten. Han kalte den "Terje", og fortsatte med skyssbåtvirksomhet der det var behov til et stykke inn på 1970-tallet da båten ble solgt ut av bygda.