ROSA KAMP. Lill-Monica Pedersen fra Fauske fikk påvist Trippel-negativ brystkreft. Hun deler sin historie i håp om at det kan bidra til at andre tar forandringer i kroppen på alvor. Alle foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
ROSA KAMP. Lill-Monica Pedersen fra Fauske fikk påvist Trippel-negativ brystkreft. Hun deler sin historie i håp om at det kan bidra til at andre tar forandringer i kroppen på alvor. Alle foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen

Lill-Monica har hatt fire tilbakefall av kreftsykdommen:

- Den rosa sløyfa er en viktig påminner

Småbarnsmammaen Lill-Monica Pedersen (33) fikk påvist brystkreft som 29-åring. Siden den gang har hun hatt fire tilbakefall av kreften. Nå håper hun at så mange som mulig støtter opp om årets Rosa sløyfe-aksjon.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: I fjor på denne tiden fikk Lill-Monica beskjeden hun hadde ventet på siden hun først fikk påvist brystkreft som 29-åring. Etter tre runder med tilbakefall av kreften, så kunne legene endelig erklære henne kreftfri.

Hun valgte å være åpen med alle rundt seg om kampen hun har kjempet de siste årene. I fjor valgte hun også å fortelle historien sin i Saltenposten, i håp om at hennes åpenhet kunne bidra til at flere er observante på endringer i kroppen og tar det på alvor. Reaksjonene på reportasjen i lokalavisa lot ikke vente på seg.

- Det er mange som har kontaktet meg i ettertid, og flere har fortalt at de etter å ha lest min historie i avisa sjekket sine egne bryster for første gang. Om så det kun redder livet til én eneste person så føler jeg det er verdt å brette ut min egen historie som en åpen bok.

Les reportasjen fra i fjor her.

Ta forandringer på alvor

Hun er opptatt av at folk må ta forandringer i kroppen på alvor og få eventuelle forandringer sjekket av lege.

- Jo tidligere brystkreft blir oppdaget, jo bedre er prognosen.

Da kalenderen på veggen viste oktober i fjor var Lill-Monica nettopp ferdig med siste cellegiftkur. Hun er blant de 15 prosentene som får påvist en mer hissig variant enn den vanlige brystkrefttypen.

Denne varianten kalles Trippel-negativ brystkreft, og er kjent for å spre seg oftere enn andre varianter.

En stor innsats

Med tre tilbakefall av kreften, flere runder på operasjonsbordet, utallige strålinger og cellegiftkurer gikk hun med liv og lyst inn for å samle inn 50 000 kroner til kreftforskning under Rosa-Sløyfe aksjonen i fjor.

Dette klarte hun, og høstet i etterkant mye ros fra Kreftforeningen for sin innsats.

Hun var ved godt mot og full av kampvilje. Og om man ikke visste bedre, så kunne man lett tro at tre runder med brystkreft var en dans på roser.

Lill-Monica er nemlig ei sterk dame med en krigers sjel. Hun lar seg ikke knekke av motgang.

- Legger man seg ned og synes synd i seg selv da blir jo alt så mye verre. Man må bare avfinne seg med de dårlige dagene, og tenke at ja, i dag er det en drittdag, men i morgen blir det bedre, sier hun bestemt.

Sterk

Siden dag én har hun vært bestemt på at det er hun som skal slå kreften, ikke motsatt. Hun tror den mentale innstillingen har hjulpet. Og kampviljen skulle hun få bruk for igjen i år.

Når klokka tikket mot midnatt den aller siste dagen av 2021 kjente hun seg motivert for å ta fatt på 2022. Ting så lyst ut.

- Jeg var så klar for å stupe inn i det nye året. Jeg var lei av sykehus, og hadde klort meg fast i alle positive stunder og oppturer, så med beskjeden om at jeg var kreftfri i bakhodet så gledet jeg meg til et år uten operasjoner og behandlinger.

Slik skulle det ikke bli

I mars i år oppdaget hun nemlig en ny kul.

- Jeg skjønte jo at kreften var tilbake. Så da ble det tur på radiumhospitalet for å opereres i slutten av den måneden.

Etter denne operasjonen tenkte hun at nå måtte det være nok, men det tok ikke så lang tid før hun oppdaget enda en kul.

Til tross for det fjerde tilbakefallet av kreften, så har hun ikke mistet motet.

- Det var jo bare å brette opp ermene og gå på med godt mot, det hjelper jo ingen å legge seg ned å synes synd i seg selv, sier hun.

I juni gjennomgikk hun en større operasjon for å for å fjerne området der kreften stadig kom tilbake, og hun har begynt å ta små steg tilbake i arbeidslivet.

Ny sjekk

I uken som kommer reiser hun til Universitetssykehuset i Tromsø. Der skal hun gjennom en PET-scan for å sjekke hele kroppen for tegn til kreft.

- Akkurat dette gruer jeg meg litt til, men uansett hva eller om de finner noe så skal det gå bra. Jeg bestemte meg allerede da jeg fikk påvist kreft for første gang at jeg ikke skulle la meg knekke, og den innstillinga har jeg holdt på, fastslår hun bestemt.

Håper det hjelper å dele

Ved å dele sin historie så håper hun at flere er observante på forandringer i egen kropp, og at både lokalt næringsliv og privatpersoner støtter opp om Rosa sløyfe-aksjonen i oktober.

- Jeg bærer den rosa sløyfen for meg selv, for de som kjemper sammen med meg, og for de som dessverre kommer etter meg, sier hun.

Rammer mange

Hver 12. kvinne i Norge får brystkreft i løpet av livet, i følge Kreftforeningen.

Den siste femårsperioden fra 2017 til 2021 ble det i Norge registrert 3481 tilfeller av brystkreft hos kvinner i alderen 25 til 49 år. I samme periode fikk 18 kvinner under 25 år påvist brystkreft. Dette viser statistikkbanken i Kreftregisteret.

Overlevelsen ved brystkreft har blitt gradvis bedre, og andelen kvinner som er i live 5 år etter å ha blitt diagnostisert med kreft i brystet har økt kraftig.

Ved utgangen av 2020 var det 52 746 personer som hadde blitt friske av eller levde med brystkreft diagnostisert i løpet av de siste 15 årene.

Slik sjekker du brystene dine selv.

Viktig å oppdage kreft tidlig

Prognosen ved brystkreft er sterkt avhengig av hvilket stadium sykdommen er i ved diagnosetidspunkt, som igjen kan påvirkes av tidlig diagnostikk, opplyser Kreftlex.

Årets Rosa sløyfe-aksjon setter søkelyset på tidlig oppdagelse av brystkreft, og når du bærer en Rosa sløyfe i oktober viser du solidaritet med alle som er rammet av brystkreft.

Målet med aksjonen er å spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft, samt å støtte brystkreftforskning, opplysningsarbeid og brystkreftprosjekter.

Siden oppstarten av Rosa sløyfe-aksjonen i 1999 har aksjonen bidratt med over 370 millioner kroner til formålet.

Powered by Labrador CMS