VIL I MANESJEN. Kjetil Sørbotten fra Rødt sier at nøkkelen til et mer harmonisk politisk Fauske, er mer dialog og muligheten til å diskutere forslag før de legges fram til behandling.
Helge Simonsen
Politikerpraten:
- De summene vi kan flytte på er veldig viktige
Kjetil Sørbotten er klar på at samfunnet trenger et parti som rødt, og helst med et ord med i laget.
FAUSKE: Dette er første gang at Kjetil Sørbotten er toppkandidat for Rødt, men han har allerede lang fartstid i kommunepolitikken.
Han var en del av den forrige posisjonen i Fauske kommune, men da som representant for Felleslista. I tillegg til det har den tilflyttede sørlendingen som nå bor i Valnesfjord også vært vararepresentant for Rødt den siste perioden.
- Det er vel og bra det, men man får ikke den samme oversikten som man har som fast medlem av kommunestyret. Så det håper jeg at jeg er en del av etter at dette valget er unnagjort på mandag, sier Sørbotten.
Prioritet
Selv om det høres ut som at det er enorme forskjeller på måten de forskjellige partiene som stiller til valg vil drive Fauske kommune, påpeker Sørbotten at det i den store sammenhengen er små beløp som flyttes.
- Det meste av de midlene vi har i kommunen er uansett bundet opp i lønn og gjeldsavdrag, så de summene vi kan flytte på er veldig viktige. Det er vi som gjennom våre vedtak må vise velgerne hvordan vi ser på våre innbyggere, sier Sørbotten.
- Det er den største forskjellen på venstresida og høyresida i politikken, hva vi prioriterer og ikke minst hvem, slår han fast.
Mer samarbeid
For de som har sett Kjetil Sørbotten i debatter, er han kjent for en skarp tone, men også med et glimt i øyet. Han mener uansett at det kommer veldig mye godt ut av at man kan prøve å redusere de steile frontene i politikken langt mer enn i dag.
- Det er veldig lite produktivt at man ender opp med den type polarisering som vi ofte har sett i Fauske-politikken de senere årene. For når man ender opp med for og imot-tankegang, så vil man veldig raskt ende opp med den typen diskusjon om ikke leder mot en enighet, snarere tvert imot.
Han mener at det er mye å hente på at de som ender opp i posisjon den kommende høsten, ikke kommer med ferdigbehandlede forslag til kommunestyret, og da ofte ikke lar opposisjonen se dem før møtet.
- Det man ender opp med da, er at man stemmer mot et forslag som man gjennom debatt og en åpen behandling fra alle parter kunne blitt omforent. Det er alt for mange vedtak i kommunestyret i dag som ender opp med et 13-14-vedtak. Det er virkelig ikke bra.
Planutvalget
I sin periode i posisjonen, ledet Sørbotten planutvalget i Fauske kommune. Der var det en langt mer åpen diskusjon om sakene, sier han.
- Jeg tror at det i løpet av de fire årene var kanskje 10 vedtak under dissens. Jeg er stolt av at vi kunne han en diskusjon om de forskjellige sakene hvor vi kunne ende opp med enighet og enstemmighet langt oftere enn vi gjorde det motsatte, sier han.
Han noen absolutter
For det å bli litt rundere kantene, det er en del av det å skulle lede.
- Jeg håper jo at jeg har blitt litt eldre og klokere med årene. Men det er klart at det å være ordførerkandidat for Rødt, er noe som jeg tar på det største alvor, og som også forplikter.
Men i all forsoningspraten, er det også flere steder at streken settes for Kjetil Sørbotten.
- Ja, jeg har selvsagt mine absolutter jeg også. Vi kommer aldri til å gå med på utbygging av vindkraft i kommunen vår for eksempel, vi har veldig mange klare og sterke standpunkter i vårt program, sier han.
- Vi vil jobbe for å ivareta basistjenestene våre, og å sørge for at det å ta vare på de som jobber der, vil føre til lavere kostnader på sikt. At vi har et slikt sykefravær som vi har, er en veldig god indikator på at noe er galt i systemet, og det må vi prøve å gjøre noe med.