Debatt:

- Dårlig oppførsel i kommentarfeltene på Facebook

Spør deg selv om du bidrar til en saklig diskusjon, eller om du bare fyrer opp til konflikt.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no

I en tid hvor sosiale medier har blitt en hovedarena for samfunnsdebatt og meningsutveksling, tror jeg det er viktig å ta seg tid til å reflektere litt over hvordan vi bruker disse plattformene.

Facebooks kommentarfelt, som potensielt kan være en arena for konstruktiv dialog og meningsutveksling, ser jeg altfor ofte blir til ei kaotisk slagmark for krangler og personangrep. Det er begynner å bli på høy tid at vi begynner å tenke oss om før vi kommenterer.

Å legge igjen en kommentar på Facebook kan jo virke uskyldig nok. Men, som mange av oss har opplevd, kan selv de mest velmente innlegg utløse en storm av kontroverser.

Kommentarer kan lett misforstås, spesielt når de er korte og skrevet i affekt.

Når folk føler seg angrepet, blir ofte reaksjonene sterke og følelsesladde, og diskusjoner som kunne vært saklige, eskalerer raskt til krangler.

Dette er ikke bare utmattende, men i høy grad også destruktivt for alle involverte (og alle de som ikke er involverte også).

Konsekvensene av denne ukontrollerte kranglingen er mange.

For det første undergraver det kvaliteten på diskusjonen. I stedet for å fokusere på sakens kjerne, blir samtalen avsporet av personlige angrep og følelsesutbrudd.

Dette fører i sin tur til polarisering, hvor folk graver seg enda dypere ned i sine egne synspunkter, uten å være åpne for å høre på andres argumenter.

For det andre påvirker det det psykososiale miljøet på plattformen. Folk trekker seg tilbake fra å delta i diskusjoner i frykt for å bli utsatt for hets eller trakassering.

Resultatet er en mindre mangfoldig og mindre inkluderende diskusjon. Er det virkelig slik vi vil ha det?
Og, hva kan vi gjøre for å forbedre situasjonen?

Det første steget er enkelt: Tenk før du kommenterer. Før du poster en kommentar, ta et øyeblikk for å vurdere om det du skriver er konstruktivt og respektfullt.

Spør deg selv om du bidrar til en saklig diskusjon, eller om du bare fyrer opp til konflikt.

Hvis du føler deg sint eller frustrert, kan det være lurt å ta en pause og roe deg ned før du svarer.

Videre bør vi alle øve litt på empati og respekt. Prøv å se saken fra andres perspektiv og forstå hvorfor de mener det de gjør.

Husk at det sitter et ekte menneske bak hver kommentar, med følelser og erfaringer som kan være forskjellige fra dine egne.

Ved å møte andre med respekt og åpenhet, mener jeg vi kan bidra til å skape en bedre samtalekultur.
Til slutt, vær villig til å ta diskusjoner offline.

Hvis en debatt begynner å bli opphetet, kan det faktisk være mer produktivt å ta samtalen ansikt til ansikt eller over telefon.

Tonefall og kroppsspråk kan hjelpe med å formidle meninger på en måte som skriftlig kommunikasjon ikke kan.
Facebooks kommentarfelt har potensialet til å være en verdifull plattform for meningsutveksling og samfunnsdebatt. Men for at dette skal bli en realitet, må vi alle ta ansvar for hvordan vi kommuniserer.
Ved å tenke oss om før vi kommenterer, kan vi unngå unødvendige krangler og bidra til en mer konstruktiv og respektfull samtale.

La oss bruke denne muligheten til å bygge broer, ikke brenne dem.

...Og enn så lenge, så synes jeg det er fint at avisene fremdeles har en plattform for debatt. I disse er det i allefall et langt sunnere klima enn hva jeg ser på Facebook.

Powered by Labrador CMS