BYGGEPLASS. Ombyggingen og utbyggingen av Nordland nasjonalparksenter er i full gang, og det begynner å ta form. Fra venstre Tore Bjørnstad i Statskog, Cathrine Pedersen fra Rognan Byggsenter og Kari Nystad-Rusaanes fra Nordland nasjonalparksenter. Alle foto: Eva S. Winther
BYGGEPLASS. Ombyggingen og utbyggingen av Nordland nasjonalparksenter er i full gang, og det begynner å ta form. Fra venstre Tore Bjørnstad i Statskog, Cathrine Pedersen fra Rognan Byggsenter og Kari Nystad-Rusaanes fra Nordland nasjonalparksenter. Alle foto: Eva S. WintherFra sør. Nye panoramavinduer gir publikum mulighet til å se rett inn i utstillingen og det indre tunet.

Bygger ut og om for over 20 millioner

Ved Nordland nasjonalparksenter er det stor byggeaktivitet om dagen.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: 1. desember startet arbeidet med å bygge om og ut Nordland nasjonalparksenter. Utstillingen skal utvides og fornyes, det blir flere kontorer og møterom, og senteret skal få et bedre inngangsparti som ønsker gjestene enda mer velkommen.

- Dette er et stort løft for oss og et tilskudd til verdiskapning for oss og entreprenørene, sier daglig leder ved senteret, Kari Nystad-Rusaanes.

Fra sør. Nye panoramavinduer gir publikum mulighet til å se rett inn i utstillingen og det indre tunet. Foto: Uno arkitekt og design
Fra sør. Nye panoramavinduer gir publikum mulighet til å se rett inn i utstillingen og det indre tunet.

Størst i landet

Ifølge senterlederen er nasjonalparksenteret det største knutepunktet for forvaltning av nasjonalparker i Norge.

Under samme tak som besøkssenteret, finner vi Statens naturoppsyn, Statskog fjelltjenesten, reindriftsseksjonen og nasjonalparkforvaltningen for Midtre Nordland.

- Vi er ett av 41 besøkssentre i Norge og det med flest nasjonalparker i vår portefølje, sier Nystad-Rusaanes.

Håper flere stopper

På Storjord har de besøkssenter der publikum kan lære om Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, Rago nasjonalpark, Junkerdal nasjonalpark, Sjunkhatten nasjonalpark og Láhko nasjonalpark.

- Fem nasjonalparker krever en helt ny formidlingsarena. Vi håper også å kunne være en attraksjon i reise- og opplevelsesmarkedet, og at flere stopper og tar turen innom her, sier den daglige lederen.

I fjor økte besøket med 30 prosent. Mer besøk kan også gi senteret et bedre økonomisk grunnlag for å være en læringsarena for lokale barnehager og skoler.

BYGGER INN. Her er et av utstillingsrommene der det nå blir isolert. Dermed skal utstillingen kunne besøkes hele året.
BYGGER INN. Her er et av utstillingsrommene der det nå blir isolert. Dermed skal utstillingen kunne besøkes hele året.

Mange bidrar

Med bygging og innredning av utstillingen, kommer prosjektet på godt over 20 millioner kroner.

Senteret går selv inn med 7 millioner kroner av opptjent egenkapital. I tillegg har de tatt opp et lån på 8 millioner. Gjennom Samfunnsløftet har de fått 2 millioner kroner. Saltdal kommune har bidratt med 500.000 kroner, Salten regionråd med 2 millioner og Statskog med 1 million kroner.

Sistnevnte har satset mye i Storjord-området over tid.

- Vi er største grunneier i Saltdal, har vært med fra starten av senteret og bidratt i alle byggetrinn. Dette er en kjempeviktig arbeidsplass i Saltdal, og kanskje kan vi få enda flere funksjoner hit, sier Tore Bjørnstad, regionsjef i Statskog Nordland.

Det er allerede klart at Statens naturoppsyn legger en ekstra stilling til Saltdal.

Revitaliserer

Geir Terje Hansen, banksjef i Sparebank1 Nord-Norge, sier at prosjektet absolutt er i tråd med Samfunnsløftets strategi.

- Det skal fungere som en møteplass. De arrangerer familiedager, har skoleprogrammer og er en arena for integrering. I tillegg er de et knutepunkt for naturforvaltning, sier han.

De 2 millioner kronene prosjektet får fra Samfunnsløftet bidrar til å revitalisere senteret.

- Det skal bli mer relevant og inspirerende, og veilede til bruk av naturen i regionen sine nasjonalparker, legger Hansen til.

TILBAKE. Stig Bredesen er tilbake på senteret som han var med å bygge for rundt 20 år siden.
TILBAKE. Stig Bredesen er tilbake på senteret som han var med å bygge for rundt 20 år siden.

- Viktig jobb

Rognan byggsenter AS er totalentreprenør på prosjektet. Det var også de som bygget nasjonalparksenteret for 20 år siden.

- Det betyr mye for oss å få et slikt oppdrag. Vi har ikke så mange større prosjektet lokalt, men vi liker å bidra til lokal verdiskapning, sier Cathrine Pedersen, sivilingeniør og prosjektansvarlig for Rognan byggsenter.

De har hentet inn lokale firma som Nico håndverk, Haaland og Kristensen maskin.

- Vi prøver å samarbeide med lokale aktører, forklarer hun.

Nordland nasjonalparksenter er byggherre. De har støttet seg på Nicolai Greaker i Salten consult i prosjekteringen, og han er også deres byggherrerepresentant.

I rute

Per i dag er entreprenøren i rute med arbeidet.

- Det har vært en del vind og kaldt, men vi har klart å holde tidsplanen ved å endre litt på når vi skulle gjøre utvendig og innvendig arbeid, forklarer Cathrine Pedersen.

- Vi har hatt en arbeidsplass her mens byggingen pågår. Det har vært utfordrende i perioder, men mye enklere med trivelige lokale folk man kan snakke med og finne løsninger sammen med, sier Kari Nystad-Rusaanes.

Da Saltenposten var innom hadde hun selv kontorplass på lunsjrommet, og de ansatte har tidvis hatt hjemmekontor.

SETT OVENFRA. I bakkant av tunet ser man vinduene inn til nytt konferanserom. Foto: Uno arkitekt og design
SETT OVENFRA. I bakkant av tunet ser man vinduene inn til nytt konferanserom.

Forventninger

De tre har store forventninger til hvordan det blir når det er ferdig.

- Jeg ønsker at senteret skal bli en vital arena og møteplass, og representere noe nytt både her og i Norge når det gjelder formidling. Jeg håper også at vi blir en god arena for møter og konferanser og en attraktiv arbeidsplass, sier Nystad-Rusaanes.

- Det er veldig bra at utstillingen blir utvidet og at det blir mulig å utvikle senteret som møteplass. Dette blir en styrke for hele Storjord-området, mener Tore Bjørnstad.

- Vi forventer å levere et godt resultat. Bygget blir lagt merke til og er noe vi har sett tilbake på med stolthet. Det kommer det til å være framover også, sier Cathrine Pedersen.

Åpner i juni

Det området der utstillingene skal være blir bygget ferdig først, og er etter planen ferdig i mai. Deretter gjøres kontorene ferdig, og så er det sluttføring av utvendig arbeid.

"Uerstattelig" er navnet på utstillingen. Deler av den skiftes ut noen ganger i året, mens resten er permanent. Stadig fornying kan gjøre det mer interessant også for lokalbefolkningen å besøke senteret. Første tema ut er Junkerdal nasjonalparks 20-årsjubileum.

- Vi planlegger å ha ei åpningshelg 15.-16. juni, sier Kari Nystad-Rusaanes.

PLASS TIL FLERE. I bakkant av bygget kommer det nye og kontorer, og et møterom med utsikt ned mot Roparneset.
PLASS TIL FLERE. I bakkant av bygget kommer det nye og kontorer, og et møterom med utsikt ned mot Roparneset.
Powered by Labrador CMS