SATSER HARDT. Denne gjengen skal sette brennevis fra Saltdal på kartet, og jobbe for å etablere flere arbeidsplasser i bygda. Eierne av 67 North Distillery er fra venstre: Ole Jonny Engan, Paul Gunnar Jansen, Camilla Olsen, Lars Erik Jansen og Håvard Jansen.
Elin Kvamme, Saltdal Utvikling KS
Saltdal får eget whiskydestilleri:
Brennevin fra Saltdal skal gi mange arbeidsplasser
I vår ble 67 North Distillery registrert i Enhetsregisteret, og bak denne etableringen står fem saltdalinger som skal starte med whiskyproduksjon og opplevelser.
SALTDAL: Til sammen har eierne utdanning innenfor kjemisk teknisk produksjon, logistikk, elektro og kuldemontering, i tillegg til erfaring innenfor reiseliv, opplevelser, underholdning og bedriftsetablering, skriver de i en pressemelding.
Camilla Olsen er en av eierne i den nyoppstartede bedriften, og hun forteller at idéen til denne etableringen har blitt modnet og jobbet med i noen år.
Det er først nå at etableringen er gjennomført, og eierne kan omsider offentliggjøre planene.
- Formannskapet i Saltdal kommune fikk for et par uker siden en orientering om planene, og de er svært positive til denne etableringen som kommer til å betydning for både arbeidsplasser, turistnæringen og det øvrige næringslivet i regionen», forteller Olsen.
Med seg på laget i oppstartsfasen har de Kunnskapsparken i Bodø og Saltdal Utvikling KS, i tillegg til kontakt opp mot Innovasjon Norge.
Fått opplæring
Eierne har allerede vært på bedriftsbesøk hos Aurora Spirit i Lyngen, og på whiskyopplæring hos Myken Destilleri på øya Myken. I den nærmeste tiden planlegger eierne også besøk på destillerier i Danmark, Sverige og Skottland.
67 North Distillery skal produsere whisky og andre typer brennevin, og det planlegges oppstart av produksjonen i løpet av første halvdel av 2021.
Olsen forteller at bevilgningssøknaden sendes inn i disse dager, og at det da bare er å vente på produksjonsoppstart.
- Produksjonen skal foregå sentralt plassert på Rognan, og produksjonsbygget kommer til å bli en fantastisk attraksjon i seg selv, sier hun.
Foreløpig holder bedriften det hemmelig hvor produksjonslokalene skal være, men det avsløres at det kommer til å tilbys omvisning, prøvesmaking, underholdning og bespisning i tilknytning til produksjonslokalene
Godt grunnlag
Olsen forteller at det er et voldsomt potensiale for nord- norsk whisky, med et arktisk særpreg.
- Den nord- norske faunaen egner seg særdeles godt som smakstilsetning til brennevin, og dette skal vi i det nye destilleriet gjøre oss nytte av. Norsk brennevin selger godt for tiden, og vi håper at vi kommer til å ta store markedsandeler, ikke nødvendigvis kun på bekostning av andre, men på grunn av den stadig økende etterspørselen etter denne type brennevin.
Olsen forteller også at det er grunn til å tro at det er et enormt internasjonalt marked for norsk whisky, ikke bare i whiskyens hjemland Skottland, men også i det stadig økende asiatiske markedet.
- Vi har jo både Polarsirkelen og nordlyset som man kan dra nytte av i markedsføringen, og spesielt for det utenlandske markedet kommer dette til å virke eksotisk, sier Olsen.
Destilleriet skal produsere whisky, gin, vodka og akevitt, og kanskje til og med vin. Eierne forteller også at bak etableringen ligger det noen innovative idéer rundt disse produktene, som forhåpentligvis kommer til å gjøre seg bemerket i markedet. I tillegg vil privatpersoner kunne få kjøpe sine egne whiskytønner som blir lagret og modnet til de tappes på flasker.
Tiltrekke turister
En del av varemerket til whiskydestilleriet er at det skal være en attraksjon i seg selv, og at destilleriet kommer til å tiltrekke seg norske og utenlandske turister. Eierne kommer til å investere i utformingen av lokalet, i tillegg til at det tilbys underholdning og opplevelser som kommer til å gi et inntektsgrunnlag utover brennevinsproduksjonen.
Paul Gunnar, Håvard og Lars var med i «Alt for Rognan» som gikk sin seiersgang på norske TV’er og scener i årene 2006- 2016, og Camilla forteller at det er klart at denne bakgrunnen kommer til å brukes inn i konseptet som planlegges.
- Det skal rett og slett være kjempeartig å komme til oss! Denne type underholdning er det få andre destillerier som kan tilby, og vi kommer til å satse tungt på nettopp dette.
Erfaring
Olsen har selv tidligere drevet opplevelsesbedriften Saltdalsopplevelser, og har dermed med seg mange års erfaring innenfor reiseliv og opplevelser.
- Den siste eieren, Ole Jonny Engan, har utdanning og mange års erfaring innenfor produksjon og logistikk. Til sammen har vi en sammensatt og god kompetanse, sier Olsen.
Med denne bedriftsetableringen regner eierne med at det kommer til å bli et betydelig antall nye arbeidsplasser i Saltdal i løpet av de neste årene. Olsen forteller at hvis de første driftsårene går som planlagt, vil produksjonen kunne skaleres opp jevnlig, og dermed skape stadig nye arbeidsplasser.
- Det er utrolig viktig med nye arbeidsplasser i en liten kommune som Saltdal, og dette er naturligvis et viktig aspekt for oss i etableringen. Vi mener helt klart at denne type etablering har distriktet vårt manglet, og vi gleder oss til realiseringen av planene våre, avslutter Olsen.