BLE SJEKKET. Helse og miljøtilsynet pålegger Fauske/Sprint å gjøre grep i SKS Arena for å få på plass enda bedre rutiner for å hindre smitte av Legionella. Det tar klubben på alvor og mener skal det skal gå veldig greit å få ting på stell slik tilsynet vil ha det. Foto: Espen Johansen
BLE SJEKKET. Helse og miljøtilsynet pålegger Fauske/Sprint å gjøre grep i SKS Arena for å få på plass enda bedre rutiner for å hindre smitte av Legionella. Det tar klubben på alvor og mener skal det skal gå veldig greit å få ting på stell slik tilsynet vil ha det.

Må kartlegge Legionella-risiko:

- Bra at slikt sjekkes, og dette skal vi få til greit

Fauske/Sprint må gjøre en risikokartlegging og risikovurdering av SKS Arena når det gjelder forebygging av Legionella, samt lage driftsrutiner som sikrer beskyttelse mot det.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Helse- og miljøtilsyn Salten (HMTS) har konkludert etter tilsynet i SKS Arena på Fauske i mars.

Tilsyn og saksbehandling ble utført etter fast tilsynsplan og i henhold til folkehelseloven og forskrift om miljørettet helsevern.

Merknad eller avvik

Ved slikt tilsyn kan det både gjøres merknader og registreres avvik.

En merknad er et forhold som tilsynsmyndigheten mener det er nødvendig å påpeke, men som ikke ansees som avvik. Disse forventes håndtert internt gjennom internkontroll, og uten videre oppfølging fra HMTS.

Avvik er definert som ”manglende etterlevelse av krav fastsatt i lov eller forskrift”. Et avvik vil kunne medføre vedtak om retting.

I konklusjonen etter tilsynet ble det ikke registrert noen merknader.

Mangler kartlegging

Det som ble registrert i forbindelse med tilsynet er at det ikke finnes noen risikokartlegging eller risikovurdering i forhold til forebygging av Legionella-smitte i SKS Arena.

Tilsynet viser også at driftsrutinene i hallen er mangelfulle for å gi tilfredsstillende beskyttelse mot spredning av Legionella via aerosol.

Innføre rutiner

Det må nå fastsettes rutiner som sikrer at drift og vedlikehold gir tilfredsstillende beskyttelse mot spredning av Legionella via aerosol.

I tillegg pålegges det å utarbeide en risikokartlegging og risikovurdering av hallen når det gjelder forebygging av Legionella.

Frist for å få på plass dette er satt til 15. august i år, og dersom det kan dokumenteres at avvikene er rettet, vil HMTS kunne avslutte saken.

I Fauske/Sprint tar de tilsynsrapporten på alvor, og mener det skal gå veldig greit å få ting på stell slik HMTS vil ha det.

Gjør mye allerede

- Vi gjør en god del allerede og har rutiner som omhandler både ventilasjon, vann og klor. Det vi trenger bedre system på er å få skriftlige rutiner på ting, sier daglig leder Tom Erik Lund.

De trenger en kartlegging av hver enkelt sone i servicebygget som har vann, og skal gjøre en risikovurdering av det.

- I dag har vi en mer helhetlig tanke om bygget, men det ønskes at det skal være mer spesifikt og da gjør vi det, sier han videre.

Fikse det meste selv

Han sier at det ikke er mye som skal til før avviket kan strykes og at det ikke er en omfattende jobb.

- I tillegg er dette med ett lite unntak ting vi kan gjøre selv. Vi justerer ventilasjon og skal sjekke temperatur på vannet. Det løses ved å kjøre en temperaturmåler. Det vi ikke kan gjøre selv er å analysere en vannprøve en gang i året, men vi kan ta den og sende den inn, fortsetter han.

- Det blir verken kostbart eller krevende, og vi synes det er bra at slikt sjekkes. Vi ønsker oss gode rutiner og trygg hall. Jeg registrerer at det tydeligvis er en runde med kontroll av dette for tiden og det er bra, mener han.

Fordel med mye bruk

Lund sier at en av fordelene med SKS Arena er at hallen er så mye i bruk.

- Vi har stadig vann som går gjennom systemene og ikke blir stående stille lenge. Vi er nøye på å klorbehandle dusjhoder og kjøre vann gjennom systemene. Jo mer bruk, jo mindre risk og i 2024 blir jo hallen mer i bruk enn noengang tidligere, også på sommeren, sier Lund.

Powered by Labrador CMS