FLYTENDE KULTUR. Salten veteranbåtlag sine 'Blomøy' og 'Bolga'. Sistnevnte er med på markeringen av fartøyvernets dag 10. juni. Foto: Sylvia Bredal
FLYTENDE KULTUR. Salten veteranbåtlag sine "Blomøy" og "Bolga". Sistnevnte er med på markeringen av fartøyvernets dag 10. juni.

"Bolga" skal tute om kapp med andre i hele landet

Lørdag 10. juni er Fartøyvernets dag. Det markeres blant annet i Salten veteranbåtlag.

Publisert Sist oppdatert

SALTEN: Fartøyvernets dag markeres over hele landet lørdag 10. juni for å sette fokus på våre flytende kulturminner og alt arbeidet som frivillige ildsjeler gjør for å bevare fartøyene. Dagen feires samtidig med Kystens dag som passer godt sammen med fartøyvernet.

I Sørfold vil dagen markeres på Tårnvik hvor "Bolga" ligger til kai klokken 11.

- Alle er da velkommen om bord, og vi vil lage litt ekstra stas på kundene som er om bord.
Klokken 12 vil "Bolga" blåse i fløyta sammen med resten av landet. Målet er å synliggjøre fartøyvernet og hvem som tar vare på Norges maritime historie, forteller Per Reffhaug i Salten veteranbåtlag.

Viktig arv

Kystkultur og fartøyvern er en viktig del av den norske kulturarven, mener Salten veteranbåtlag.

- Opp gjennom tidene er det sjøen og fartøyene som har satt mat på bordet, ført til næring, handel og rikdom og bundet samfunnet sammen. «Vor ære og vor magt, har hvide seil os bragt» er en hyllest til norske sjømenn og handelsflåten. Diktet er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson til et båtstevne i Stavanger i 1868. På den tiden var skipsflåten i eventyrlig vekst og Norge var i teten som skipsnasjon, skriver de i en pressemelding.

Mye har skjedd siden den gang, men det er liten tvil om at fartøyene har hatt mye å si for utviklingen av landet og er en viktig del av den norske historien.

Identitet og historie

Kystkultur og fartøyvern bærer preg av at det utløser stor begeistring og engasjement fra befolkningen. Det blir gjort mye frivillig innsats på feltet rundt om det hele land og Salten er intet unntak.

- De frivillige blir rost opp i skyene for sin innsats for fartøyvernet og flere tusener av mennesker er involvert i et av regionens mange fartøyvernprosjekt. Men hvorfor gjør de dette, og hva er drivkraften? Det henger sammen med identitet og historie og ønske om å formidle fartøyene til fremtidige generasjoner. De frivillige har påtatt seg et stort ansvar for fellesskapets interesser, mener Per Reffhaug.

Salten veteranbåtlag har drevet fartøyvern siden 1991 og er i dag det eldste laget i Nordland.

- Vi ønsker oss flere medlemmer. Ta gjerne kontakt, sier han.

Kan gå tapt

Dersom de frivillige skal klare å fortsette det gode arbeidet de gjør for fellesskapet og vår felles kulturarv, trenger de mer enn lovord.

- De trenger offentlige støttespillere som spiller på lag og de trenger offentlige midler. Våre flytende kulturminner er en ikkefornybar ressurs, og lar vi dem forfalle, vil de gå tapt for all tid. Det er relativt beskjedne midler i et større perspektiv som opprettholder våre maritime kulturminner og ser til at det frivillige arbeidet rundt fartøyene består. Men dersom midler til fartøyene ikke kommer opp på et akseptabelt nivå, vil den frivillige innsatsen smuldre bort og forsvinne sammen med våre maritime kulturskatter, påpeker Reffhaug.

Powered by Labrador CMS