KRITISK. Leder av Beiarn Arbeiderparti, Håkon Sæther er sterkt kritisk til at Beiarn Senterparti, etter forslag fra ordfører Monika Sande, har valgt å boikotte årets TV-aksjon. Foto: Ina Sand Solli (Arkiv)
KRITISK. Leder av Beiarn Arbeiderparti, Håkon Sæther er sterkt kritisk til at Beiarn Senterparti, etter forslag fra ordfører Monika Sande, har valgt å boikotte årets TV-aksjon.

Debatt

Boikott av TV-aksjonen - et politisk spill?

Håkon Sæther, gruppeleder Beiarn Arbeiderparti har skrevet et innlegg, der han er sterkt imot at Senterpartiet har sørget for at søndagens TV-aksjon blir boikottet i Beiarn.

Publisert Sist oppdatert

Nå bruker Senterpartiet sitt flertall til å overkjøre innbyggerne i Beiarn som vil støtte TV-aksjonen

Kommende søndag, 18. oktober er dagen her. Høstens og verdens største dugnad, TV-innsamlingen. I år vil det på flere måter bli en annerledes aksjon. Covid-19 har satt en stopper for den tradisjonelle bøsseinnsamlingen, hvor folk stilte opp i hopetall for å være bøssebærere, for på den måten være med på dugnaden. Folk i de mange hjem fikk på denne søndagen i oktober besøk, og hadde mulighet til å bidra med det den enkelte følte han eller hun kunne gi. Og noen valgte å la vær, som også er helt greit.

På grunn av smittevernhensyn, kan en ikke ha en dør-til-dør-aksjon med en fysisk bøsse i år. Istedenfor vil samtlige bøsser være digitale.

En digital bøsse er en personlig innsamlingsside på nett som opprettes når du registrerer deg som digital bøssebærer på blimed.no. Hver digitale bøsse har sin egen unike internettadresse på spleis.no, som er utvikler av tjenesten.

Den digitale bøssa kan deles via sosiale medier, SMS, telefon eller ansikt til ansikt. Den kan deles med venner, familie, naboer og andre bekjente. Det er mulig å gi til den digitale bøssa med bankkort eller Vipps.

Hele landet har vært med siden 1974, gjennom NRK og gjennomført denne aksjonen, en dag i året. Med dagens pengeverdi har det siden det hele startet vært samlet inn nesten 2,8 milliarder, til utrolig mange gode tiltak. Men slik blir det ikke i år.

Over 20 kommuner, også Beiarn, har valgt å ikke delta i årets TV-innsamling. Begrunnelsen som flertallet i Beiarn kommunestyre ga, var at de ikke kunne støtte denne aksjonen fordi den går til Verdens Naturfond (WWF). En er uenig i WWFs syn på rovdyr, og i kommunestyret ble det henvist til at det har vært rettsaker mellom WWF og USS (Utmarkskommunenes Sammenslutning).

Aldri før har det blitt trukket inn politikk, eller vært diskutert om Beiarn kommune skulle være en del av denne landsomfattende innsamlingen. Vi har stolt på at NRK har funnet verdige kandidater og hvor formålet med aksjonen har vært det viktigste.

Det som nå har skjedd, i kommunestyret i Beiarn, og flere andre kommuner, vil kunne føre til en diskusjon hvert år, hvor det viktigste blir å diskutere om den organisasjonen som får tildelt innsamlingsaksjonen er politisk «spiselig». Tidligere har følgende fått tildelt innsamlingen:
- Norsk Misjonsråd, en organisasjon som driver med kristen misjonering som ikke alle deler.
- Flyktningerådet, hvor vi vet at det er delte meninger om hvordan vi håndterer flyktninger.
- Kirkens Nødhjelp, hvor noen er uenig i det kristne arbeidet de driver med.
- Frelsesarmeen, som har et syn på homofile som en del ikke deler.
Dette for å nevne noen.
Når man så ser at gjennom de nå 46 årene som har gått siden første innsamling, så har flere organisasjoner fått tildelt innsamlingen flere ganger. Dette viser også at det er innsamlingens formål og ikke organisasjonene som sådan som står i fokus.

Beiarn Arbeiderparti har hele tiden vært helt klar på at det er mye av det WWF står for som vi ikke deler. Vi kan nevne deres syn på rovdyrforvaltningene og skogvern. Men vi deler engasjementet for årets TV-aksjon. Flertallet i kommunestyret vil gi sitt bidrag i år til en annen organisasjon som også arbeider for å bekjempe plast i havet. Da handler ikke innsamlingsaksjonen lenger om innsamlingen, men om andre ting. Og det i seg selv blir som det er sagt i media, pinlig. Leder i Avisa Nordland skrev at Beiarn kommune med dette mister sin troverdighet. I denne saken er det akkurat det som er tilfelle.

I kommunestyret ble Beiarn Arbeiderparti spurt av ordføreren om vi kunne ta denne innsamlingen, noe vi takket nei til. Det er ikke politiske partier som er forespurt om dette, det er kommunene.

Det som er mest ille er at et flertall i kommunestyret har tatt enn avgjørelse som i praksis fratar innbyggere i kommunen muligheten til å delta med sin skjerv. De som er mot det som WWF står for er jo i sin fulle rett til å ikke delta og ikke gi penger. Og lokalt ser vi det, selv om deler av Bygdelista også stemte for vedtaket, at nå bruker Senterpartiet sitt flertall til å overkjøre innbyggerne. Det er det som er konsekvensen av dette vedtaket.

Det kan virke som at dette er et populistisk utspill, først og fremst fra Senterpartiet, men også fra andre lokale parti. Her burde man klart å skille organisasjon og sak, i stedet for å lage politikk av noe som slettes ikke burde være det. Landbruksnæringen, som Senterpartiet ønsker å stå nær, bruker over 12.000 tonn (!!) plast i året, og det er slettes ikke alt dette som leveres til returordningen.
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum uttaler til Dagbladet at han forstår de som boikotter årets innsamling. I tillegg kaller han WWF for en lobbyorganisasjon, «ren business». Slik sett bør jo både Vedum, resten av Senterpartiet og andre WWF-motstandere applaudere at nettopp WWF tar denne jobben på alvor.

Rett etter kommunestyrevedtaket var jeg både provosert og sint. Nå er jeg bare trist. Trist på vegne av innbyggerne, og trist på vegne av den institusjonen TV-innsamlingen er.
Allikevel vil jeg oppfordre alle som har mulighet til det, å støtte opp om årets TV-innsamling til bekjempelse mot plast i havet. Det er våre unger, framtida og et globalt miljø det handler om.

Håkon Sæther, gruppeleder Beiarn Arbeiderparti

Powered by Labrador CMS