Nyhetsstudio
Tips redaksjonen
Skjer det noe du mener vi burde vite om? Ikke nøl med å ta kontakt med oss.
Slik blir strømprisene lørdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,006 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 1,3 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 0,6 øre lavere enn fredag og 25,02 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 18,02 øre per kWh og snittprisen var 16,1 øre.
Maksprisen lørdag på 1,3 øre per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 1,5 øre lavere enn fredag og 30,8 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 19,2 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på -2,9 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet.
Senker renta
DNB senker renten på boliglån med fastrente med 0,2 prosentpoeng. For unge kunder som binder renten i fem år, er den nye renten 4,89 prosent.
Ifølge banken skyldes rentekuttet lavere markedsrenter og økt konkurranse.
– Mange søker forutsigbarhet i en urolig tid, og fastrentelån gir stabilitet i rentekostnadene, sier Maria Ervik Løvold, konserndirektør for personmarkedet i DNB.
Hun sier at stadig flere vurderer fastrente for hele eller deler av boliglånet, selv om 95 prosent fortsatt velger flytende rente
Helsekøene går ned
Ventetidene på helsehjelp går ned. Det er nå 46.700 færre som står i helsekø enn for et år siden. 215.000 personer ventet på helsehjelp ved utgangen av mars.
Den siste måneden er nedgangen på 18.000, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.
– Jeg er veldig glad for å se at den store innsatsen som sykehusene har lagt ned gir resultater, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap).
Det er 22.000 færre som venter på helsehjelp nå enn oktober 2021, ifølge Vestre.
Ventetid for påbegynt helsehjelp går imidlertid opp, men det var ventet, ifølge Vestre.
– Fordi mange som har ventet lenge har fått påstartet sin helsehjelp i mars, går gjennomsnittlig ventetid for påbegynt helsehjelp opp, sier han.
Flere kjøpte sin første bolig i 2024
Gjennom hele 2024 økte antallet førstegangskjøpere av bolig, etter sammenhengende nedgang siden 2021.
– Oppgangen for førstegangskjøpere var overraskende sterk i 2024 og kom til tross for økte boligpriser. Utviklingen kan forklares med nedsalg av leieboliger, lavere egenkapitalkrav, høyere lønnsvekst, lavere inflasjon, utsikter til lavere renter og frykt for sterk boligprisvekst, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.
Eiendomsmeglerne tror imidlertid ikke at oppgangen fortsetter. Geving peker på færre boliger på markedet og stigende priser.
Fokksnø øker skredfaren
NVE advarer om økt fare for fokksnø i Nord-Norge de kommende dagene. Fokksnø, som er vindflyttet snø, kan lett utløse skred før den fester seg til underlaget, forklarer vaktleder Solveig Kosberg i NVE Snøskredvarslingen.
Turgåere anbefales å holde seg unna områder med fersk fokksnø og følge med på skredvarslene.
Tallene for årets oppgjør blir forsinket
Grunnlagstallene for årets jordbruksoppgjør skulle komme fredag 11. april, men blir utsatt til over helgen.
Ny dato for framlegging av tallene blir mandag 14. april, forteller leder for Budsjettnemndas sekretariatet, Lars Johan Rustad.
– Det er et stort arbeid og vi er ikke helt i mål med dette før over helgen, sier Rustad til Nationen.
Tirsdag denne uken vedtok Stortinget prinsippene for hvordan bondens inntekt skal beregnes fremover. Timetallet på et årsverk i jordbruket skal ytterligere ned fra 1750 til 1700 etter at det i fjor ble det satt ned fra 1850 timer.
De siste årene har prinsippene for utregningen av bondens inntekt endret seg fra å skulle vise «utviklingen» i inntektene i jordbruket fra år til år, til å skulle måle «inntektsnivået» til aktive bønder.
Dette blir strømprisen fredag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,6 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 1,6 øre.
Fredagens snittpris per kWh er 0,1 øre høyere enn torsdag og 25,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 24,1 øre per kWh og snittprisen var 15,3 øre.
Maksprisen fredag på 1,6 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 0,04 øre lavere enn torsdag og 28,3 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 19,5 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,5 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten og er den laveste i landet.
Vil droppe minstestraff på 3 års fengsel for voldtekt
Regjeringen foreslår å oppheve minstestraff på fengsel i tre år for voldtekt til samleie.
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) la torsdag fram forslaget om endring i straffelovens kapittel om seksuallovbrudd.
Der åpner hun for at domstolene skal stå friere når de utmåler straff i voldtektssaker.
– Erfaringene fra retten viser at det er store forskjeller fra sak til sak. Vi vil i hovedsak videreføre det generelle straffenivået, men mener dommerne bør ha større mulighet til å benytte straffeskalaen – i både skjerpende og formildende retning, sier Aas-Hansen.
– Vi vil derfor foreslå endringer som gir domstolene større rom for individuelle vurderinger i straffeutmålingen enn det som er situasjonen i dag, sier hun.
Regjeringen foreslår blant annet å oppheve minstestraffen på fengsel i tre år for voldtekt til samleie.
Dette har vært etterspurt, blant annet for å sikre en bedre balanse i straffenivåene mellom ulike seksuallovbrudd.
En av de viktigste endringene er å innføre en samtykkelov. Det betyr krav om aktivt samtykke «i ord eller handling» før seksuell omgang.
– For Arbeiderpartiet innebærer et samtykke at noen i ord eller handling har gitt beskjed om at de vil ha seksuell omgang – altså at bare ja betyr ja, sier Aas-Hansen.
Voldtektsbestemmelsen rammer i dag primært det å skaffe seg seksuell omgang «ved vold eller truende atferd» eller å ha seksuell omgang med noen som er «ute av stand til å motsette seg handlingen». Slike handlinger kan straffes med fengsel i inntil 10 år.
– Vi foreslår å videreføre dagens straffalternativer og strafferamme som et nytt andre ledd i voldtektsbestemmelsen, sier Aas-Hansen.
Samtidig foreslår regjeringen et nytt straffealternativ basert på «nei betyr nei».
– Handlinger hvor gjerningspersonen ikke respekterer en avvisning, er et så alvorlig brudd på en annen persons rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet at de bør kunne straffes med fengsel inntil 10 år, sier justisministeren.
Kraftig økning i matvareprisene
Matvareprisene steg 8,6 prosent de siste tolv månedene. Sjokoladeprisen fikk et kraftig prisbyks og er opp over 30 prosent fra i fjor.
Igjen er det sjokoladeprisene som øker mest i pris og var i mars hele 32,1 prosent dyrere enn i fjor. Det er den høyeste prisveksten noensinne registrert for sjokolade, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
I februar hadde sjokoladeprisene økt med 24,2 prosent på ett år, som da var den sterkeste tolvmånedersveksten i sjokoladepriser målt noensinne.
Mars er andre måned på rad med betydelig økning i tolvmånedersveksten for matvarer – 1 prosentpoeng opp fra februar.
– Fra februar til mars falt prisene på mat og drikke, men de falt mindre enn de gjorde i tilsvarende periode i fjor. Det kan ha sammenheng med at påsken var tidligere i fjor enn den er i år, som gir senere påskekampanjer og færre tilbud i mars i år, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå.
Han forklarer at fordi matprisene faller mindre i mars sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, øker tolvmånedersveksten fra februar til mars.
Mens prisen på påskevarer som lammekjøtt og ferdigmiddager falt, har prisen på blant annet kaffe og poteter steget.
Fastrente på studielån går opp
I mai går fastrenten på studielån noe opp, men den fortsetter å være lavere enn den flytende studielånsrenten.
Fra 1. mai vil fastrenten på studielån være 4,812 prosent for tre års bindingstid, opp 0,047 prosentpoeng.
For fem års bindingstid går fastrenten opp 0,038 prosentpoeng til 4,745 prosent. Fastrenten vil være 4,736 for ti års bindingstid, altså 0,048 prosentpoeng opp.
Den flytende renten som gjelder fra 1. mai, er på 5,156 prosent.
Av de 796.000 personene som betaler ned på studielånet sitt nå, har 781.000 flytende rente.
Om man ønsker å binde studielånsrenten fra 1. mai, kan det gjøres i perioden 10. til 17. april på Lånekassens nettsider.
Rentene i Lånekassen er basert på gjennomsnittet av de fem beste tilbudene om boliglån i markedet. Fra dette snittet trekkes 0,15 prosentpoeng fra, som gir Lånekassens renter.
Mest leste artikler:
Delta i debatten
Send oss ditt debattinnlegg, kronikk eller meningsytring. Alle innlegg må signeres med fullt navn og eventuell tittel. Husk å legge ved bilde av deg selv.
Har du tatt noen fine bilder i det siste?
Vi ønsker flere bilder fra våre lesere.