Bibliotekene, som mange andre, har blitt nødt til å tilpasse seg situasjonen. Selv om en del bibliotek må holde stengt eller har redusert åpningstid, kan lånerne fortsatt bruke bibliotekene.
Bestill og hent
- Mange tilbyr «takeaway-bibliotek» som er en bestill- og hent-løsning der du henter bestillinga utenfor biblioteklokalet. Noen bibliotek har også økt sin digitale formidling i sosiale medier i form av boktips, høytlesingsstunder, forfattersamtaler og mye annet, forteller biblioteksjef Elin Rønningen på Fauske.
Smittefrie aktiviteter
Saltdal, Fauske og Beiarn har også satset mer på smittefri formidling under pandemien.
- På Fauske bibliotek har vi produsert korte videoer og laget videoserier. «Boktips fra folket» er en serie med Fauske-folk som framsnakker bøker de liker, og i serien «Lokale forfattere» leser Fauske-forfatteren Christer Holst fra debutboka «Lover ikke bra», og Elin Hansen (med skrivestue i Sulis) leser fra debutboka «Ildtunger».
- Lokale forfattere
- Vi skal fortsette å ha fokus på lokale forfattere, så man skal ikke se bort ifra at flere forfattere vil bli kontaktet av oss i nær framtid. Vi og andre folkebibliotek fikk tilskudd fra fylket til digital egenproduksjon nå under pandemien, og det kom godt med. Videoene kan sees på vår youtube-kanal Fauske bibliotek. Link til videoene finner man på den nye hjemmesida vår fauskebibliotek.no, forteller Eln Rønningen.
Flere bruker BookBites
Lese- og lytteappen BookBites er gratis for lånerne, og via denne kan du låne både e-bøker og lydbøker som du kan lese eller høre direkte på mobilen. Folkebibliotekene i Nordland og Nordland fylkesbibliotek spleiser på BookBites.
Biblioteksjefen i Fauske forteller at flere lånere har oppdaget og begynt å bruke BookBites nå under pandemien. Også elever i grunnskolen fikk tilgang til BookBites under pandemien via egen feide-innlogging og dermed har bruken også økt blant barn og unge.
Lavere terskel
Flere og flere bruker digitale bibliotek-tjenester og det ser ut til at også etternølerne har begynt å akseptere og ta i bruk disse i større grad enn for kun et par år siden. Med smarttelefoner og brukervennlige apper er terskelen lavere enn noen gang for å komme i gang med å bruke digitale tjenester.
- Det digitale bibliotek er kommet for å bli. Men, arrangementer og aktiviteter på nett vil aldri kunne erstatte det å møtes ansikt til ansikt, mener Rønningen.
Hun forteller at de har klart å gjennomføre flere aktiviteter og arrangementer til tross for pandemien.
Felles opplevelser
- Før vi stengte i mars, rakk vi to språkkafeer i samarbeid med Røde Kors og faget «Innsats for andre» ved Vestmyra skole og to lesesirkler. Først på høsten kunne vi sette i gang med aktiviteter og arrangementer igjen.
Under folkehelseuka foregikk det mye på biblioteket.
- Vi samarbeidet med kulturskolen og resten av kulturenheten om Lunsjkonsert ispedd litteratur, der bibliotekets egne leseombud Bjørg Hjemås og Siri Opli bidro med høytlesing. I tillegg ble det kulturpromenade i sentrum og vernissasje med elever fra kulturskolen.
Anmeld boka
Videre utover høsten kunne vi ha lesesirkel, boklanseringer, språkkafé, pop-up-bibliotek, konsert og kurs i 3D-print. I november rakk vi nesten å gjennomføre DKS-opplegget «Anmeld boka» for alle elever på 6. trinn, før vi måtte stenge ned igjen.
- Til tross for pandemien, har vi klart å delvis gjennomføre både faste aktiviteter og sette i gang nye i løpet av 2020 og vi vil fortsette med dette så snart det lar seg gjøre, sier hun.
Gratis og bærekraftig
Fauske bibliotek låner også ut
musikkinstrumenter. På biblioteket kan du låne alt fra trommesett til el-piano.
- Både unge og voksne benytter seg av dette unike tilbudet. Det er jo nesten aldri for sent å lære seg å spille, mener Rønningen som har en oppfordring til alle:
- Bruk biblioteket. Løp og lån! Både lesestoff og musikkinstrumenter. Å låne er gratis. De fleste av oss kjøper for mye, og det er flott å kunne dele på ting istedenfor å eie. Slik reduserer vi jo også forbruket vårt. Det er rett og slett mer bærekraftig at vi deler framfor å eie alt selv. Kanskje er det denne påska at du endelig skal få lest masse eller lære deg å spille bass, attpåtil med god samvittighet, oppfordrer biblioteksjefen.
Populære bøker i Beiarn
På biblioteket i Beiarn har lånerne måtte klare seg med selvbetjent utlån i koronatid, siden biblioteksjefen er ekstra sårbar for smitte.
- Bøker å låne er det i hvert fall nok av, både fysisk i biblioteket og via appen BookBites som har blitt populær for å låne e-bøker. Kommer du til biblioteket har vi heller ingen venteliste på populære bøker, slik mange andre bibliotek har. Om du følger oss på Facebook legger vi ut masse boktips der. Du kan også bestille hvilke bøker du vil ha, og hente dem i servicetorget på kom-
munehuset, eller på kiosken på Best Sigmund Troli & sønn på Trones.
- Helt nytt er også tilbudet om barnehagebibliotek. Vi har plassert ut bøker i barnehagen, som ungene kan låne med seg hjem. Lignende opplegg er planlagt også i Saltdal og på Fauske, forteller biblioteksjef Laila Gabrielsen.
Forandring fryder
I løpet av høsten utvidet biblioteket i Saltdal åpningstidene grunnet lavt smittetrykk i kommunen. Men også for å spre besøket mer, fordi det ble ganske stort trykk på de få åpningsdagene.
- Blant annet kom studenter hit for å jobbe med skolearbeid eller for å bestille bøker til studiene sine. Ukentlig har det vært folk innom som trenger pc eller printer til å skrive ut eller scanne dokumenter. Lørdagene kommer det også faste lånere, samt barn, forteller vikarierende biblioteksjef Sylvia Bredal.
Oppfriskning
Hun er fornøyd med at de klarte å gjennomføre språk-kafé i høst, prøvde ut pop-up-bibliotek på Kaleido og Knaggen og snekret en fin ute-innleveringskasse for bøker som blir brukt.
- I tillegg fikk vi ”Sammen-prosjektet” til å gjøre en oppfriskning i barneavdelingen. De har malt bildebok-kassene våre i ulike farger, samt ordnet med ei stor tavle på veggen, som barna kan tegne på.
Utsatte tilbud
I februar startet biblioteket opp tilbud om lesesirkel, og rakk å ha en trivelig kveld før det tilbudet måtte innstilles. Rett over påske var det meningen biblioteket skulle ha sykurs-kvelder på Aktivitetshuset. Men også dette tilbudet er utsatt på ubestemt tid.
- Vi har fått tilskudd fra fylket til å kjøpe inn en symaskin. Den skal stå her i biblioteket til fri benyttelse for våre lånere. Gjenbruk er i tiden, og om en trenger å gjøre enkle reparasjoner, eller sy om noe eller sy noe nytt, så kan en altså komme hit og gjøre det når den normale hverdagen er tilbake igjen.
Også i Saltdal vil tilbudet om å låne bøker rett hjem fra barnehagen testes ut i Rognan barnehage gjen-
nom et såkalt Tøyveske-bibliotek.