BER POLITIKERNE TENKE SEG OM. Tillitsvalgte, verneombud og fagkoordinatorer ved Vensmoen omsorgsbolig. (f.v. foran) Mona Lisa Lauvås, Line Slåttholm, Liss Elin Mikkelsen, Bjørnar Nilsen og Doraisis Lindblom. (f.v. bak) Ellen Fridtjofsen, Raymond Martinussen, Turid Mathisen, Ketil Fagerheim og Jorid Karlsen. Verneombud Kristine Albinussen ikke hadde anledning å være tilstede da bildet ble tatt grunnet sykdom.
Lise Berntzen
Ansatte står sammen:
Ber Saltdals politikere om å tenke seg om
Fagpersoner og ansatte ved Vensmoen omsorgsbolig er dypt bekymret over konsekvensene ei midlertidig flytting i påvente av nytt bygg vil ha. Nå håper de at politikerne som stemte for vedtaket, vil ta til fornuft og snu.
SALTDAL:I kommunestyret ble det den 23. juni i år fattet et vedtak som innebærer at omsorgsboligene Fløyveien 24 og 26 skal rives. Dette medfører at noen av de mest pleietrengende fra disse boligene må flyttes inn på Fløyveien 12, og vedtaket fører dermed til at beboere i disse tre boligene må flyttes midlertidig i påvente av nytt bygg.
Denne midlertidige flyttingen kan bli i en periode som strekker seg over hele to år, før det nye bygget med 24 omsorgsboliger står klart på den eksisterende tomten til Fløyveien 24 og 26.
Splittet kommunestyre
Avgjørelsen splittet kommunestyret, og ble avgjort med ordførers dobbeltstemme. Posisjonen bestående av Saltdalslista, Høyre og Senterpartiet ville holde på vedtaket fra 2021 som medfører midlertidig flytting - mens Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Rødt mente at alternativ tomt burde utredes.
I etterkant har vedtaket ført til stor debatt. Pårørende og verger har påklaget avgjørelsen, og hevder vedtaket er et overgrep mot de svakeste i samfunnet.
Ansatte reagerer
Også de ansatte ved Vensmoen omsorgsbolig har reagert på vedtaket. Flere av dem har kontaktet Saltenposten med store bekymringer rundt konsekvensene av avgjørelsen.
Bekymringen dreier seg i hoved-
sak om konsekvensene ei midlertidig flytting kan få for beboerne, som igjen kan medføre økt belasting på de ansatte i byggeperioden.
Vi tok derfor kontakt med verneombud og tillitsvalgte i bedriften, som nå uttaler seg på vegne av de ansatte.
- Det er viktig for oss å få frem at vi ikke ønsker å lage bråk eller være illojale mot arbeidsplassen vår, sier de tillitsvalgte ved Vensmoen omsorgsbolig før de legger til:
- Men i denne saken må vi si fra om at vi er bekymret. Det er jo vi som jobber nært brukerne som vet hvilke konsekvenser denne avgjørelsen kan få.
Flere avbrøt ferie
Når Saltenposten ankommer Vensmoen har et tyvetalls ansatte møtt opp for å be politikerne tenke seg om en ekstra gang.
Flere av dem har ferie, men valgte å reise hjem fra ferie for å møte opp når avisa kommer.
- Denne saken er så viktig at jeg ville møte opp selvom jeg har feire. Politikerne våre er nødt til å innse at de har gjort en feil i denne saken, sier en av de ansatte.
- Store konsekvenser
I en felles uttalelse på vegne av de ansatte fremmer tillitsvalgte, verneombud og fagkoordinatorer bekymringene de har.
Den første er at ikke ROS- analysen (risiko- og sårbarhetsanalyse journ.anm.) over mulige alvorlige konsekvenser ble tatt allerede i fjor, før første vedtak om tomteplassering.
- Alle de fagansatte på Vensmoen ba om dette, opplyser de og legger til:
- ROS-analysen er nå endelig utført. Den viser betydelig fare for store konsekvenser for flere av brukerne som er tenkt inn i midlertidig bosted denne 2-års perioden.
De fagansvarlige på Vensmoen ser fortsatt ikke hvordan dette kan gjennomføres på en forsvarlig måte.
- En god løsning ville vært å utrede alternativ tomteplassering, slik at brukerne kan bo i eksisterende boliger fram til nytt bygg står klart.
Ikke tatt med
I hovedavtalen til de ansatte står det at de skal tas med gjennom tillitsvalgte i partssammensatt utvalgt i saker som får betydning for dem.
- Det gjør denne saken i aller høyeste grad siden det innebærer ei midlertidig flytting med varighet på to år. Vi undrer oss over hvorfor dette ikke ble gjort i denne saken.
De undrer seg også over hvorfor hovedverneombud ikke ble tatt med i denne saken fra første stund.
- De skal tas med i saker som får stor betydning for de ansatte. Og det er først etter påtrykk fra vernetjenesten selv at de ble invitert med i ROS-analysen, og nå skal være med i den videre prosessen.
Ansvarsfordeling
I sakspapirene til kommunestyremøtet kunne man lese at måten ansatte forbereder beboere til den midlertidige flyttingen, og støtte fra pårørende og verger i denne prosessen, har avgjørende betydning for at denne kan gjennomføres på en god måte.
Det poengteres at fagkunnskaper til de ansatte og støtte fra pårørende og verger er en beskyttelsesfaktor for beboerne under den midlertidige flyttingen.
- Betyr det at hvis noen av de ansattes, pårørendes og vergers bekymringer slår til, er det da vi som ikke har gjort en god nok jobb med å forberede brukerne på ei mellomflytting?
- I så fall blir ansvaret etter vår mening lagt på helt feil skuldre. Dette er også ei belastning for oss.
Har medfølelse
De reagerer også på at ikke pårørende og verger er tatt med på en bedre måte gjennom hele prosessen.
- Deres rolle er å ivareta hver enkelt brukers interesser på en best mulig måte. Særlig er det viktig å ta de med i forhold til endringer. Det er jo ikke så lett å gjennomføre på en god måte hvis de kun blir invitert med på felles møter gjennom teams og liknende.
Nå håper de at politikerne stopper opp, og tenker seg om en ekstra gang.
- Vi er klar over at Saltdal Kommune står foran store fremtidige utfordringer. Antallet eldre vil øke betraktelig, dette har fått stort fokus i denne prosessen. Behovet til dagens brukere har derimot fått lite oppmerksomhet.
- Dagens brukere vil være fremtidens brukere i mange år ennå, og vi ber om mer fokus på de konsekvenser ei midlertidig flytting vil ha for dem.
- Det er heller ikke for sent å snu i denne saken for politikerne, avslutter dem.