BEKYMRET. Hovedvekten av medlemmene i Fagforbundet og NSF Fauske er svært bekymret for hva det endelige vedtaket om fortsatt drift på Sagatun blir og hvilke konsekvenser videre drift vil få for den øvrige driften i pleie/omsorg. Arkivfoto: Frida Kalbakk
BEKYMRET. Hovedvekten av medlemmene i Fagforbundet og NSF Fauske er svært bekymret for hva det endelige vedtaket om fortsatt drift på Sagatun blir og hvilke konsekvenser videre drift vil få for den øvrige driften i pleie/omsorg. Arkivfoto: Frida Kalbakk

Debatt:

Bekymret for konsekvensene av fortsatt drift av Sagatun

Hovedtillitsvalgte i Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund i Fauske er bekymret over hva som skjer dersom kommunestyret vedtar fortsatt drift ved Sagatun.

Publisert Sist oppdatert

I kommunestyret torsdag skal det tas en avgjørelse om Fauske kommune skal videreføre driften ved Sagatun eller ikke.

Etter hva Fagforbundet og NSF erfarer, er det for tiden stor politisk uenighet om fortsatt drift ved Sagatun. Dette medfører at hovedvekten av medlemmene i begge fagforeningene er svært bekymret for hva det endelige vedtaket blir og hvilke konsekvenser videre drift vil få for den øvrige driften i pleie/omsorg.

Hvis det blir vedtatt drift ved Sagatun, har vi følgende bekymringer:

1. I dag driftes tjenesten ved Sagatun av ni ansatte. Ved en avvikling av driften der, er disse stillingene tenkt overført til Hjemmebaserte tjenester. Dette er en tjeneste som i dag er svært underbemannet.

2. Hvis Sagatun driftes videre, vil det bli nødvendig å redusere på andre tjenester i Pleie/omsorg.

3. En konsekvens kan da bli at driften ved paviljong 5 og 7 avvikles raskere enn planlagt.

4. Driften ved paviljong 9 avvikles raskere enn tenkt. Pasientene overføres til helsetunets demensavdelinger. For å få plass til pasientene fra paviljong 9, må de som i dag bor der, flytte over til somatisk avdeling på helsetunet 1. Det vil da kunne bli nødvendig å gjeninnføre dobbeltrom - noe som er svært uønskelig.

5. Moveien er tenkt som ei utrednings- og avlastningsavdeling for hjemmeboende demente. Korttids- og avlastningsplasser for hjemmeboende demente er lovpålagt fra 01.01.2020. Vi frykter at kommunen ikke vil ha økonomi til å igangsette dette tilbudet hvis drift av Sagatun opprettholdes.

I henhold til budsjett 2019 skal institusjonsområdet og hjemmebaserte tjenester øke sin effektivitet og i tillegg redusere med cirka 30 årsverk. Hvis bare deler av planlagt omorganisering iverksettes, frykter vi at vi mister flere årsverk enn dette innenfor pleie/omsorg.

Vi går en sommer i møte hvor personalet skal avvikle sin lovbestemte ferie. Med tanke på at vi skal drifte turnuser flere steder i kommunen, finner vi det svært lite sannsynlig at dette lar seg gjøre uten å leie inn ferievikarer fra vikarbyrå - noe vi vet er svært kostbart.

Hjemmebaserte tjenester er så pass underbemannet at de neppe vil ha mulighet til å opprettholde driften ved Sagatun ved ferieavvikling/sykefravær.

Som tidligere poengtert i budsjettkommentarene fra Fagforbundet og NSF, er det viktig at alle tiltakene i budsjettet for pleie/omsorg gjennomføres da hvert av tiltakene er så inngripende i hverandre.

Vi forventer at kommunestyret sørger for at budsjett 2019 for Pleie/omsorg gjennomføres.

Lill-Therese Johansen, HTV Norsk Sykepleierforbund og Sissel Håkonsen Osnes, HTV Fagforbundet

Powered by Labrador CMS