SVARER. Daglig leder Tore Mosand i Nordland Betong, syns det er synd at naboene deres opplever støy fra området som en belastning. - Vi mener vi har gjort det vi kan. Foto: Designia - Lars Antonsen
SVARER. Daglig leder Tore Mosand i Nordland Betong, syns det er synd at naboene deres opplever støy fra området som en belastning. - Vi mener vi har gjort det vi kan.

Mener de har gjort det de kan:

- Beklagelig om støyen oppleves så plagsom

Tore Mosand og Nordland Betong sier de har forsøkt å komme naboene til industriområdet i Skysselvika i møte.

Publisert Sist oppdatert

- Vi har registrert et par klager, spesielt for ett års tid siden da vi kjørte biler på natten i forbindelse med en stor kontrakt på Tjernfjellet. Da hadde vi dialog med de som klaget, og blant annet gjorde vi tiltak i forbindelse med lossing av båter, sier Tore Mosand.

- Vi lytter og tar på alvor klager, og innfører tiltak som er mulige.

Onsdag skrev Saltenposten om at Finneid Grus ønsker å forlenge driftstiden på grustaket. Da kom det fram at naboene mener støyen både fra Finneid Grus og Nordland Betong går utover både helse og trivsel.

En av tingene naboene klaget på var bråk fra ryggelyder på lastebilene, og Nordland Betong sier de reduserte bruken da klagen kom.
- Men de klaget fortsatt på at båter kom natt og dag, men vi hadde svært få båter som anløp, sier Mosand.

- Gjort det vi kan

Han påpeker at bedriften har hatt aktivitet i området siden 70-tallet, og at det er snakk om et industriområde.
- Det er begrenset hva vi kan gjøre, sier Mosand.

I 2017 satt Nordland Betong opp et splitter nytt og moderne anlegg, og Mosand mener selv at støynivået fra dem er akseptabelt.
- Vi syns det er beklagelig om støyen oppleves så plagsom, men vi mener vi har gjort det vi kan, sier Mosand.

VIL FORTSETTE. Frank Tollånes Karlsen, driftsjef ved Finneid grus.Selskapet ønsker å fortsette driften i Skysselvika i et år til. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
VIL FORTSETTE. Frank Tollånes Karlsen, driftsjef ved Finneid grus.Selskapet ønsker å fortsette driften i Skysselvika i et år til.

Selskapet hadde en stor kontrakt i forbindelse med byggingen av tunnelen i Tjernfjellet, og mens den pågikk var det mye aktivitet i Skysselvika, også en del om natten ifølge Mosand. Kontrakten var sluttført i april. Etter at arbeidet var over der, har de fått langt mindre aktivitet i Skysselvika.
- De kommende årene regner vi heller ikke med at det blir noe spesielt med aktivitet etter arbeidstid, sier Mosand.

Ingen begrensninger

Da Nordland Betong søkte om å sette opp den nye stasjonen til 20 millioner kroner, ble det søkt til kommunen om byggetillatelse på vanlig vis. Nybygget skulle sikre leveransene til Tjernfjellet og fortsatt drift på Fauske med seks til ti arbeidsplasser.

- Kommunen er kjent med innvendinger fra naboer, men vi har ikke fått noen begrensinger eller krav fra kommunen som tilsier at kommunen ser noe problem i vår aktivitet. Da regner vi det som et medhold i at vi kan drive slik vi gjør, og at støyaktiviteten må påregnes når man bor opp mot et industriområde, sier Mosand.

Ifølge Mosand ble fabrikken i Skysselvika kåret til årets betongstasjon i 2019 i konkurranse med over 100 fabrikker i Norge.
- En av grunnene var prestasjonene på miljø.

Powered by Labrador CMS