ENGASJERT DAME. Elin Beate Johannessen jobber med et prosjekt i Beiarn kommune som dreier seg om turisme og tilflytting. Under Villmarksdagan var hun en av de frivillige. Foto: Eva S. Winther
ENGASJERT DAME. Elin Beate Johannessen jobber med et prosjekt i Beiarn kommune som dreier seg om turisme og tilflytting. Under Villmarksdagan var hun en av de frivillige.

Beiarpuls-Elin lover spenstige stunt

Engasjementet er på topp for Beiarpuls-prosjektet.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Det er åtte måneder siden Elin Beate Johannessen startet som prosjektleder i Beiarn kommune.

- Det har vært kjempeartig, og er virkelig drømmejobben. Jeg har fremdeles like mye engasjement som jeg hadde da jeg begynte, sier hun.

Bli kjent på nytt

Hittil har de jobbet mye med forankring av prosjektet, og å gjøre navnet Beiarpuls til et navn folk liker og bruker.

- Det har blitt spredt mye i sosiale medier, og vi jobber med en nettside som blir lansert i løpet av høsten, sier Johannessen.

Ellers har hun vært mye rundt for å bli kjent med bygda på nytt igjen.

- Jeg har vært innom blant annet næringsliv, private og kommunale aktører. Jeg trodde jeg kjente bygda godt, men har lært mye nytt og truffet nye folk, forteller hun.

Samles i nettverk

Noe av det hun og flere skal jobbe med utover høsten er å starte opp et opplevelsesbasert næringsnettverk.

- Der kan alle som er i kontakt med reiselivet i kommunen være med, sier prosjektlederen.

Det er tenkt som en litt uhøytidelig møteplass, der de kan diskutere, bli kjent med hverandre, se på utfordringer, løsninger og samarbeid.

Nye ideer

- Jeg har veldig tro på at vi står sterkere i lag. Mange turister ønsker å bestille en totalpakke, og da trenger man å samarbeide, vite om hverandre og anbefale hverandre, mener Johannessen.

Hun håper også at nettverket kan være en lavterskel for gode ideer og nyskaping.

- Mange av de som er i reiselivsntæringa her er gründertyper med gode ideer, og kjenner kanskje noen som burde inviteres inn. For eksempel matprodusenter eller andre. Vi har mye mattradisjoner her, og det er også noe turistene ønsker å bli kjent med.

God turistsommer

Noe av det som trolig kommer opp er hva de kan gjøre for å tenke skulder- og vintersesong.

- Vi har mye turister på sommeren. Det har kokt her, omsetningen har økt, og det er tydeligvis behov for flere overnattingsplasser på sommeren. Det har vært en sommer med god verdiskapning og flotte opplevelser for de som har kommet hit, sier Elin.

Hun har hatt kontorfellesskap med turistverten Tobias Bakklund, og det har vært mange turister innom der.

- De skryter av lokalbefolkninga som gjestmilde, vennlige og hjelpsomme, og det har vært en utrolig koselig og takknemlig jobb for oss som sitter her i frontlinja og ta imot tilbakemeldingene.

Stunt i Vesterli

De skal også jobbe med turistinformasjon, som å lage bedre brosjyrer og kartløsninger. Et skiltprosjekt er også under oppseiling.

- Vi er litt usynlig i Vesterli, så der kommer det til å skje noe veldig spenstig om ikke så lenge. Kanskje det plutselig sitter en havfrue der og vinker til bilistene? Det blir i alle fall et blikkfang, sier hun hemmelighetsfullt.

Ellers skal det komme opp infoskilt strategiske plasser i bygda. De ulike lakseplassene er allerede godt skiltet.

- Vi har den beste lakseelva når det kommer til laks per kilometer elv, men skal også bli det innen turisme og ivaretakelse av de som kommer hit, mener Johannessen.

Over grensene

I år har det også kommet på plass en prosjektleder for Kulturveien, fylkesvei 812 gjennom tidligere Skjerstad kommune.

- Vi har inngått et uformelt samarbeid, og da vi besøkte Saltdal utvikling kom vi opp med et initiativ til et prosjektlederforum med flere Salten-kommuner. Vi jobber med mye av det samme og de samme utfordringene, og har en del igjen for å snakke i lag, synes Elin.

Flere innbyggere

Den engasjerte beiarværingen har tidligere sagt i media at hun skal skaffe 50 nye innbyggere til kommunen.

- Det var satt litt på spissen, men vi jobber også med å få flere innbyggere. Vi har konkrete planer der også om hvordan vi skal få gode ideer fram på bordet, forteller Johannessen.

Hun opplever at boligmangel er en flaskehals.

- For tiden prøver vi å skaffe bolig til en familie som ønsker å flytte hit. Mannen har allerede fått jobb her. Vi får inn mye tips gjennom sosiale medier, så jeg har tro på at det vil ordne seg.

Få vil selge

Tidligere i år gikk kommunen ut med tilbud om 100.000 kroner til de tre første som vil selge et småbruk, og samme sum til kjøperne av dem.

- Mange vil kjøpe, men det er verre med selgerne. Aller helst skulle det vært folk i husene året rundt, slik at ikke bygdene dør ut. Kanskje folk kan få seg ei hyttetomt i stedet? Samtidig skjønner jeg jo at folk har mange minner knyttet til husene de eier, sier Elin.

Hjerte for bygda

Hun setter pris på at det er kort vei fra idé til handling i kommunen.

- Noe jeg virkelig har blitt imponert over her, er at absolutt alle politikerne og de som jobber i administrasjonen brenner for bygda si. De har et engasjement for positiv utvikling uten sidestykke, synes hun.

Elin beskriver dem som både modige og proaktive, med hjerte for bygda.

Pendler fortsatt

Prosjektlederen for Beiarpuls har tusen baller i lufta.

- Noen ganger glipper de og detter ned uten at jeg klare å fange de opp. Vi kunne sikkert hatt tre stillinger til i prosjektet, så mye artig og spennende som skjer i bygda. Nå må vi sortere og prioritere hva vi skal fokusere på videre.

Ellers innrømmer hun at det er litt tungvint å bo på Tverlandet annenhver uke, når barna er hos henne. Ellers bor hun hos familie i Beiarn.

- Jeg har også prøvd å finne et eget sted å bo i Beiarn, fordi jeg tror det vil gjøre det enklere, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS