FORNØYD BRUKER. Marte Imingen har vært på en lang rekke opphold ved Valnesfjord helsesportssenter, og hun har satt ekstra pris på ridetilbudet. Her er hun på rideleir i 2006 og på tur ut sammen med hesten Fjell Fina. Arkivfoto: Gro SmithAKTIV RYTTER. Marte Imingen har også deltatt i handikap-klasse på ridestevne. Her med hesten Fauna Best for noen år siden, da de vant et dekken som tilfeldigvis var sponset av Valnesfjord helsesportssenter.
FORNØYD BRUKER. Marte Imingen har vært på en lang rekke opphold ved Valnesfjord helsesportssenter, og hun har satt ekstra pris på ridetilbudet. Her er hun på rideleir i 2006 og på tur ut sammen med hesten Fjell Fina. Arkivfoto: Gro Smith
Marte framsnakker ridetilbudet
- Det gir en sinnssyk frihetsfølelse
- Hest og ridning kan ikke måles i kroner og øre. Gevinsten kan måles i det fysiske og psykiske, sier Marte Imingen, som har vært på en rekke opphold på VHSS de siste 20 årene.
VALNESFJORD: 23. mars kollapset ridehallen ved Valnesfjord helsesportssenter (VHSS). Samtidig preges driften av koronasituasjonen, og mange ansatte er permittert. På bakgrunn av dette, har styret besluttet å avvikle ridetilbudet ved senteret midlertidig.
- Jeg begynte å gråte da jeg fikk høre det. Så gikk det over i sinne. Hvordan kan de tenke tanken på å legge ned et slikt tilbud, sier Marte Imingen (27).
Les også: Stiftelsen er i en kritisk situasjon
Godt tilrettelagt
Marte Imingen er opprinnelig fra Steigen, men bor på Mo i Rana og jobber som barnevernspedagog. Til høsten er det 20 år siden hun var på et opphold på VHSS første gang. Siden da har hun vært en fast bruker.
- Jeg har ridd på så å si alle oppholdene. Eneste unntaket har vært da jeg deltok på spesielle kurs i for eksempel skikjelke eller slalåm. De siste 12 årene har jeg vært på rideopphold hver sommer, og to år også på vinteren, forteller hun.
Imingen er avhengig av rullestol, fordi hun ikke har gå- eller stå-funksjon. Hun har fått prøve mange ulike aktiviteter i Valnesfjord.
- Jeg har likt ridetilbudet best. De er kjempeflinke til å tilrettelegge for nivået man er på, jeg får tips til hvordan jeg kan gjøre ting bedre, og råd om hva jeg kan gjøre hjemme når jeg rir der, sier hun.
Les mer om hva terapiridning går ut på her.
Frihetsfølelse
Noe av det Marte Imingen trekker fram ved ridetilbudet er muligheten til å komme seg rundt på steder der rullestolen ikke kan ta henne.
- Jeg kommer meg hvor jeg vil når jeg sitter på hesteryggen, og kan ri ganske bratt også. Det er en sinnssyk frihetsfølelse å kunne styre hesten hvor og når man vil og ikke være avhengig av en assistent, sier hun.
Da Sjunkhatten nasjonalpark ble åpnet i 2010, var Imingen med på en ”Lars Monsen-tur” fra Tårnvik med båt til Røsvik og derfra med terrengrullestoler eller hest til Valnesfjord.
- Jeg husker det som en flott tur. Hestene var gode å ha der det var på det bratteste, forteller hun.
Les også: - Hest er med i et av valgfagene
Godt for psyken
I tillegg til å få trent muskler som ellers er vanskelig å få jobbet med, har stallen en psykisk effekt.
- Jeg bruker å si at det er kun når jeg sitter på hesten eller gjør rent i hesten sin boks, at jeg klarer å koble av fra hverdagen og livet generelt. Det er veldig godt for psyken, og jeg merket det halvåret jeg ikke red
at jeg savnet det kjempemye, sier Imingen.
Frykter varig avvikling
Nå frykter hun at ridetilbudet ikke kommer opp å gå igjen.
- Når de selger hestene, har de neppe planer om å starte opp igjen med det første. Jeg synes det er rart at de ikke bare setter dem på beite eller bort på fôr noen måneder for å se an situasjonen, sier hun.
Hun er usikker på hvor god kunnskap de som skal ta en beslutning om framtiden har om tilbudet.
- Man må ha erfaring med å ri eller være i stallen der for å forstå hvor bra tilbudet er. Er de klar over hvor godt det faktisk er, og skjønner de hva det vil si å legge det ned,
spør Imingen.
Hun legger også til at de hestene som senteret har, ikke vokser på trær.
- De er rolige, trygge og behagelige å ri på, sier hun.
Det er ikke bare Marte som har hatt god nytte av ridningen. Her kan du lese om en annen bruker.
Gevinsten
Imingen sitter i brukerutvalget ved helsesportssenteret, og fikk høre om avgjørelsen av en bekjent i hestemiljøet forrige uke. To av medlemmene i utvalget sitter i styret, men først tirsdag denne uken, ble alle medlemmene orientert om situasjonen ved senteret.
- Jeg er kritisk til at ikke vi fikk uttalt oss om avviklingen av ridetilbudet før beslutningen ble tatt. Det er trist at ikke de henter erfaring og kunnskap fra de som har benyttet seg av tilbudet. Hest og ridning kan ikke måles i kroner og øre, men gevinsten kan måles i det fysiske og psykiske, slår hun fast.
Andre i det lokale hestemiljøet har også engasjert seg for ridetilbudet, som Rebecca Krogh Strøm som driver rideskole ved Stall Holand. Hun har laget denne videobloggen.
Vil belyse saken
Hun innser at det er vanskelig å gjøre noe for å berge tilbudet akkurat nå, spesielt siden de allerede har begynt å selge hestene.
- Men ved å belyse saken nå, så ser de kanskje nytten av et slikt tilbud. Jeg håper de setter opp en ny hall. Den kan jo brukes av flere, påpeker Imingen.
Hun synes også de bør utvide tilbudet med flere rideuker på sommeren.
- De kunne sikkert ha fylt flere uker, for det har alltid vært fullt der, sier hun.
Drar neppe tilbake
- Er det aktuelt for deg å dra tilbake til VHSS dersom det ikke er et ridetilbud?
- Nei. Det er ridetilbudet jeg har benyttet meg av de siste årene. Tilbudet ellers er sikkert bra, men jeg trener på egen hånd hjemme med personlig trener, noe jeg får like mye igjen for.
Siden de har den kunnskapen de har med å instruere folk med utfordringer, noe som ikke hvem som helst har, så sitter de på en utrolig bra kompetanse.