Master blender Jon Bertelsen med årets utgave av Salten juleakevitt. Tatt på fatlageret hos Det Norske Brenneri. Foto: Privat
Master blender Jon Bertelsen med årets utgave av Salten juleakevitt. Tatt på fatlageret hos Det Norske Brenneri.

Årets juleakevitt er spesielt eksklusiv

Bare 1.000 flasker er produsert av de edle dråpene.

Publisert Sist oppdatert

SALTEN: - Det er to år siden sist det kom en Salten juleaquavit, og da ble den utsolgt, forteller Hege Ruud, som var med på å stifte laget i 2011.

Nesten årlig

Siden 2013 har det lokale akevittlaget fått produsert en egen akevitt som er krydret med blant annet kvann fra Salten. De første 1.000 flaskene fikk bein å gå på, og det ble snart produsert 1.000 til.

En egen juleakevitt kom de med i 2018, og siden da har det kommet en ny levering nesten årlig.

Master blender Jon Bertelsen med årets utgave av Salten juleakevitt. Tatt på fatlageret hos Det Norske Brenneri. Foto: Privat
Master blender Jon Bertelsen med årets utgave av Salten juleakevitt. Tatt på fatlageret hos Det Norske Brenneri.

Lages i sør

Salten akevittlag har en avtale med Det Norske Brenneri AS i Grimstad om produksjon av både Saltenakevitten og juleakevitten.

Det Norske Brenneri var det første private brenneriet i Norge etter at produksjonsmonopolet ble oppløst i 2005, og de har blant annet egen urtehage like ved brenneriet.

Det er master blender Jon Bertelsen som har utviklet akevitten sammen med Salten akevittlag.

Han er opprinnelig fra Senja, har lang fartstid i brennevinsbransjen og står blant annet bak konjakken med samme navn som han selv.

Prøvesmakte

Forrige uke hadde Salten akevittlag prøvesmaking av akevitten.

- Det var den beste juleakevitten jeg har smakt, sier Hege Ruud.

Antall flasker har allerede begynt å minke i hyllene på lokale pol.

Suliskongen

For den observante leseren, kan man se fjellet Suliskongen i bakgrunnen på etiketten.

Det reklameres med at akevitten passer til tradisjonell norsk julemat, men ikke bare det.

"Og som toppskål på Suliskongen", kan man lese med liten skrift.

Powered by Labrador CMS