Illustrasjonsfoto: Mona L. Hammerfjeld
Illustrasjonsfoto: Mona L. Hammerfjeld

Antall unge lovbrytere i Konfliktrådet er doblet

Konfliktrådet i Salten og Helgeland melder om ei markant økning i antall ungdommer på oppfølging.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært en dobling i antall unge lovbrytere i Konfliktrådet i Salten og Helgeland, som har fått ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging.

- Antall ungdomsoppfølginger har økt fra 30 personer i 2017 til 60 personer i 2018, og tre av disse er idømt ungdomsstraff. Narkotika, vold, trusler og seksualkriminalitet utgjør hoveddelen av lovbruddene, opplyser Konfliktrådet i en pressemelding.

Følges tett

Det er en trend over hele landet at påtale og domstoler ser verdien av straffereaksjonene ungdomsstraff og ungdomsoppfølging for unge lovbrytere.

Straffereaksjonene gjelder ungdom fra 15 til 18 år som har begått lovbrudd, har et oppfølgingsbehov og er motivert for endring. Straffen består av et ungdomsstormøte med involverte, en ungdomsplan med krav til ungdommen, og et oppfølgingsteam som følger ungdommen tett i gjennomføringsperioden.

Her er samarbeid med andre aktører helt avgjørende for å få til en god oppfølging over tid, som eksempel politiet, kriminalomsorg, barnevern, Felles Ansvar, skole, helse, foreldre med flere.

Mer narkosaker

Sakstallene for 2018 viser en økning i antall saker til Konfliktrådet i Salten og Helgeland på totalt 18 prosent, det vil si til sammen 540 saker.

- Størst økning har det vært i straffesaker som omhandler narkotikalovbrudd. Vold og trusler er fremdeles den type saker vi har mest av. Gjerningsperson og fornærmede får da et tilbud om å møtes hos oss for å snakke om det som har skjedd, hva kan rettes opp av gjerningsperson og hvordan skal de eventuelt forholde seg til hverandre fremover, står det i pressemeldingen.

Private saker

Konfliktrådet har også privatpersoner som kontakter dem for bistand i konflikter som handler om nærmiljø, støy, trær og bruk av fellesarealer. Det kan også være konflikter med tidligere partner, familiekonflikter og liknende.

Det er gratis og frivillig å møtes hos Konfliktrådet, og det er meklerne deres som leder møtene.

Flest voldssaker

Konfliktrådene i Norge har i 2018 mottatt 7.864 saker, noe som er en liten økning fra året før. Voldssaker utgjør den største sakskategorien og omhandler alt fra uprovosert vold mellom ukjente til vold i nære relasjoner.

I siste års statsbudsjett ble Konfliktrådet styrket med 16 millioner for å bekjempe ungdomskriminalitet. Ungdomsstraff og ungdomsoppfølging kan dermed bli et enda bedre og viktigere virkemiddel for å hjelpe unge lovbryter til en framtid uten kriminalitet

Nærmiljøkonflikter ligger stabilt med 737 saker i 2018. Norge har 22 konfliktråd over hele landet med til sammen 550 meklere.

Powered by Labrador CMS