HJERTE FOR RETTFERDIGHET. Anne Godding framfor døra si i Leitebakken. Hennes favorittsted er Antwerpen. - Der slapper jeg veldig av i leiligheten etter min far. En egenskap hun skulle ønske hun hadde var å tegne og male. Foto: Sylvia Bredal
HJERTE FOR RETTFERDIGHET. Anne Godding framfor døra si i Leitebakken. Hennes favorittsted er Antwerpen. - Der slapper jeg veldig av i leiligheten etter min far. En egenskap hun skulle ønske hun hadde var å tegne og male.

Portrettet:

Anne har røtter i flere kulturer

Anne Godding ville allerede som 11-åring bli lege. Hun lærte seg å snakke fire språk i oppveksten.

Publisert Sist oppdatert

Du har engasjert deg i Minas-saken. Hvorfor?

Både politisk og menneskelig har jeg engasjert meg fordi jeg reagerer på urettferdighet og overtramp mot mennesker, og da var det lett for meg å se at Ramazan Temur er dessverre blitt utsatt for begge deler her i Fauske. Han har drevet spisestedet Minas på Amfi i 10 år, og han har et stort hjerte og har villet hjelpe andre flyktninger her. Etter å ha satt meg grundig i saken er det for meg tydelig at han har vært utsatt for alt for streng og uvilkårlig straff. Da blir det politisk riktig av meg som Rødt-politiker å forsvare ham slik Rødt forsvarer de svake i samfunnet mot

politisk og økonomisk overmakt.

Du er pensjonert og har lang fartstid som lege i Fauske. Hvordan havnet du her?

Jeg og min første mann fikk turnustjeneste ved sykehuset i Bodø i 1975 og vi fikk tildelt Fauske for vår turnustjeneste i distrikt. Sulitjelma var da en viktig industriplass med gruvedrift og der hadde det alltid vært leger boende siden gruvedrifta startet opp i 1907. Å arbeide i gruva var

en farlig arbeidsplass med gjennomsnittlig ett dødsfall i året og mange store og mindre skader. Det ble derfor drevet en sykestue med plass til 8 inneliggende pasienter, samt legekontor. Sulitjelmas historie og legens funksjon i dette samfunnet ble både faglig og politisk interessant for oss. Jeg ble der til jeg startet på Fauske legesenter i 1989. Fra 1995 arbeidet jeg i psykiatrient i Arendal, og flyttet tilbake til Fauske i 2010. Jobbet som lege ved Valnesfjord Helsesportsenter fram til jeg ble pensjonist.

Når du ser tilbake på yrkeslivet, hva vil du trekke fram?

De årene som lege i Sulitjelma nok de viktigste

årene. Kontakten med lokalsamfunnet, engasje-

mentet og varmen vi ble møtt med fra folket gjorde at de årene ble veldig viktige i mitt liv både som menneske og lege.

Hvorfor ønsket du å bli lege?

Allerede som 11-åring i Belgia ville jeg bli lege fordi jeg ville hjelpe mennesker. Jeg flyttet til Norge nesten 18 år gammel. Etter å ha jobbet som pleiemedhjelper på Radiumhospitalet ett år, begynte jeg på medisinstudiet i Oslo.

Hva som gjorde at du ble politiker?

Studieårene gjorde meg til engasjert politisk student. Det var demonstrasjoner mot USA’s krigføring i Vietnam, det var solidaritetsarbeid med undertrykte i verden, det var oppstart av Kvinnefronten, det var faglig studentfront på medisin i forhold til studiesaker og kamp mot legemiddelindustriens oppkjøp av leger.Det politiske engasjement har vært og er fortsatt en viktig del av meg.
Hvordan var barndommen din?

Min barndom og oppvekst har vært veldig bra, veldig internasjonal og viktig for meg. Jeg er født i tidligere belgisk Kongo. Min far var belgisk, og min mor var norsk. Da jeg var fem år begynte jeg på Steiner-skolen i Antwerpen i Belgia der vi bodde. Den skolen var flamsktalende og så var jeg elev i seks år på Lycee d’Anvers som var fransktalende. Mormor var engelsk, så jeg lærte mange språk og det er veldig nyttig. Vi var nesten hver sommer på ferie i Norge. Jeg begynte tidlig å tenke at samfunnet i Norge virket mere sosialt rettferdig enn samfunnet i Belgia. Så Norge ble det !
Hva er best med Fauske og hva savner du?

Det beste ved å bo i Fauske er at det meste er oversiktlig og nært. Jeg føler meg trygg her og har mange veldig gode venner. Jeg savner barna mine og barnebarna. Jeg har fem flotte voksne barn og seks skjønne barnebarn, men de bor i Oslo, Moss, Larvik og Uganda.

Hvilke hobbyer har du?

Jeg liker å lese bøker, og så setter pris på å bli kontaktet av noen som jeg kan forsøke å hjelpe som lege og det dukker ofte opp noen. Å være med i frivillige organisasjoner har vært viktig for meg, som for eksemper LEVE (landsforeningen for etterlatte ved selvmord).
Hvem ville du spist en bedre middag med?

Eva Joly som jeg har stor respekt for i hennes avsløring av korrupsjon, Meryl Streep som engasjerer seg i flyktningers situasjon i verden og min eldste datter Marianne som har drevet sitt eget lille firma i Uganda i åtte år!

Hva er det beste du får servert til middag?

Hvite asparges med eggesmør i Belgia, finnebiff med gulrøtter på belgisk vis,« dame blanche « til dessert som er en belgisk dessert og består av

vaniljeis med varm sjokoladesaus på.

Hva skal du gjøre i sommer?

Det vet jeg ikke riktig ennå. Jeg har måttet av-

bestille to turer til Antwerpen i vår og det var trist. Det blir nok Norges-sommer i år.

Powered by Labrador CMS