SPREK JUBILANT. Cato A. Hultmann fyller 80 år torsdag 13. februar. Friskusen fra Fagerli holder koken med både turer, foto, skriving og ikke minst snømåking. Begge foto: Eva S. Winther
SPREK JUBILANT. Cato A. Hultmann fyller 80 år torsdag 13. februar. Friskusen fra Fagerli holder koken med både turer, foto, skriving og ikke minst snømåking. Begge foto: Eva S. WintherSKRIVEHULE. Her i Osvald-hula på loftet i huset sitter han og skriver på vinterstid, omgitt av mange minner i form av bilder, bøker og avisutklipp.- Alder, det er bare et tall, sier Cato Hultmann og siterer noe Trygve Hoff sa til ham en gang.

Video: Bli med inn i villmarkshula til Cato A. Hultmann

- Alder er bare et tall, sier 80-åringen som må måke seg ut av huset

Cato A. Hultmann ser ikke mørkt på å fylle 80. - Nå må jeg jaggu bare fortsette å stå på, sier han.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Torsdag 13. februar runder friluftsmann og sulis-
væring Cato A. Hultmann 80 år.

- I år blir det bare ei stille feiring. Jeg tør ikke å gjenta festen vi hadde på 70-årsdagen, smiler han.

Se video av Cato på hjemmebane her.

Snør inne

Cato og kona Berit flyttet tilbake til Sulis i 2008 etter nesten 50 år på Østlandet. De bor på Inner-Sandnes, i litt av et ”snyhåll”, som Cato sier. Og det tror vi på, etter å ha sett hvor innesnødd de er.

- Når østavinden kommer over her, så blåser snøen inn mot inngangspartiet, og det hender at jeg må grave meg ut på morran, forteller han.

Både på huset og garasjen, der han har den såkalte villmarkshula si, ligger snøen godt oppover veggene.

Bodde sørpå

Både Cato og kona er fra Sulitjelma, og de forlovet seg i 1961. Året etter skulle Cato inn i militæret på Østlandet. Berit arbeidet hos tannlegen i Sulis, og da arbeidsgiveren skulle flytte sørover til Gudbrandsdalen, fulgte hun med for å bo nærmere forloveden.

I 1963 fikk Cato jobb i NRK, og paret bosatte seg i en leilighet i Teatergata i Oslo.

- Den jula reiste vi hjem og giftet oss i Sulitjelma kirke tredje juledag. Siden da har vi nu kokla i lag, jeg og ho Berit.

Nærmere naturen

Datteren Gitte kom til da de bodde i Oslo, og etter noen år flyttet de til Flateby i Enebakk kommune, der de hadde Østmarka som nærmeste nabo.

- Vi hadde litt av et fugleliv rett utenfor stuevinduet, og jeg padlet rundt og tok bilder, forteller Cato.

I 1982 sluttet han i jobben han da hadde i et elektrikerfirma, for å jobbe med foto og skriving i stedet.

- Det ble jo et fanteliv da jeg hoppet av A4-livet, så det er utrolig at ho Berit har holdt ut med meg, innrømmer jubilanten.

Villmarks-reporteren

Da bladet Villmarksliv ble startet i 1973, var Cato så smått med og bidro med tekster og deltok i fotokonkurranser. Etter hvert ble han fast medlem av fagredaksjonen.

- Der var jeg med helt til den ble lagt ned. Jeg leverte reportasjer fra hele landet, ikke minst Nord-Norge. De var spesielt begeistret for mine portrettintervjuer med gamle gubber fra avsidesliggende fjelldaler, minnes han.

Portrettene ble etter hvert til to bøker, og i 2010 kom boka om Saltfjellet og Sulitjelma som er gitt ut på forlaget til Lars Monsen. Cato har også bidratt med artikler, forord og bilder til en lang rekke årbøker, bygdebøker og andre utgivelser. Dette driver han fortsatt med, riktignok i mindre skala.

- Jeg har opplevd mye fint, og har møtt mange flotte folk blant annet i Indre Salten. Mange av dem er døde nå, men minnene og bildene har jeg fortsatt.

Bilder og musikk

Det er få steder i Norge der Cato Hultmann ikke har vært, enten på fjelltur, fisketur, med fotoapparatet eller med lysbildeshow. I ”Osvald-
hula” på loftet i huset på Inner-
Sandnes, og i villmarkshula i garasjen har han et stort arkiv med lysbilder.

- Jeg liker best å ta bilder av naturen, med alt det innbefatter. Dyreliv, flora og actionbilder av ørret og rype, forteller han.

Mange kjenner nok også Cato som den spillemannen han er, og det er ikke få arrangementer der han har dukket opp med trekkspillet over skuldra. Han har også komponert en rekke melodier, som ”Mons Petter-valsen” og ”Rødsildren”. I tillegg har han spilt sammen med mange kjente trekkspillere både fra Norge, Sverige og Finland.

Naturens mann

Allerede som liten Fagerli-gutt var han glad i å fiske, og kunne få tre-
kilos ørret i dammene der.

- Det var før området ble ødelagt og utbygd. Jeg er veldig opptatt av å berge det vi har igjen, og føler at utstrakt hyttebyggig, skuterkjøring og videre kraftutbygging truer mitt Sulis. Det er ikke mange år siden jeg truet med å lenke meg til Såki-brua for å protestere mot at Beritfossen skulle legges i rør, sier han engasjert.

Friskusen fra Fagerli ser ikke mørkt på det å bli 80.

- Nei, nå må jeg jaggu bare fortsette å stå på, slår han fast.

Powered by Labrador CMS