Aksjon mot vindturbiner på påskefjellet
Sist søndag var det flere aksjoner i fjellene mellom Saltdal og Misvær.
INDRE SALTEN: Med et tett skydekke og en iskald vind fikk ikke Nydalsheia vist seg fra sin beste side palmesøndag, men i løpet av en halvtime stilte cirka 70 personer opp på aksjonen i 715 meter over havet ved Storvarden.
Alt dette for å vise sin motstand mot vindturbiner i området.
Samtidig ble det organisert en liknende aksjon ved Rognlivatnet, der 25-30 personer møtte opp og samlet seg ved en gapahuk. Det var en hel gjeng med dedikerte og interesserte folk.
100 møtte opp
Gunn-Heidi Skaug organiserte aksjonen ved Rognlivatnet, og fortalte om et område som er fullt av viktig historie. Hun er grunneier og kjenner området godt.
Skaug er svært fornøyd med at cirka 100 personer møtte opp. Mange gikk i flere timer for å delta.
- Vi er svært bekymret for de økologiske konsekvensene ved en slik utbygging, sier hun.
Hun mener at det finnes nok kunnskap til å si nei til utbygging og at de økologiske faktorene spiller størst rolle.
- Har nok energi
Skaug forteller svært engasjert at et slikt prosjekt vil skape spor og sår i naturen som aldri vil viskes ut.
- Dette ødelegger for generasjoner langt fram, sier hun og håper at konsekvensanalyser viser det samme.
- Vi har nok energi i området. Kolossale veier, store turbiner, avfall og vannavledning er grunner nok til å stoppe utbyggingen. Bare veiene vil være svært brede og vil skape store inngrep i naturen og forstyrre økosystem, mener Skaug.
Hun forteller at hun ikke ser noe spor av grønt skifte i denne sammenhengen. Hun sier også at alt av faktorer er belyst fra før, og hun ønsker ikke at nærområdet skal gå i samme felle.
Grøsser av tanken
Tilbake til Storvarden på Nydalsheia. Skiløpere, hyttefolk og andre engasjerte for øvrig tok den lange skituren opp til det som er et populært turmål for mange i området.
Tor Olav Lundal som er medlem i aksjonsgruppa, ville som mange andre vise sin respekt til et flott område. Lundal grøsser av tanken på å gjøre blant annet Nydalsheia til et industriområde.
Bror Arne Larssen hadde møtt opp for å vise sin motstand mot det han kaller brutale inngrep i naturen.
- Alle konsekvenser vil være en tragedie for området, sier Larssen, som synes det hele er trist.
Er til fare
Larssen håper at politikerne må se etter andre former for energi, enn det å ødelegge natur.
- Hvilken rett har vi til å gjøre så store inngrep i naturen som vil vises i all framtid? spør han med en trist, men engasjert stemme.
Larssen viser til at de samme skadene som før er belyst, og forteller at det kan dannes is på bladene på vindturbinene, noe som vil kunne kastes av og være til fare for dyr og turgåere. Han sier at store deler av området vil gjøres utilgjengelig.
Avslutningsvis nevner han at lokalområdet har nok av energi og at man trenger politikere som tenker seg om og eventuelt finner andre måter å skaffe ny energi på.