Anne Godding.
Kenneth Strømsvåg
Debatt:
- Å være representant i et kommunestyre er krevende
VALGLØFTET 2023 ble tatt opp som sak på kommunestyremøtet i Fauske 25.mai 2023, og det opplevdes av meg som kommunestyrerepresentant for Rødt som veldig riktig, skriver Anne Godding.
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no
VALGLØFTET 2023 ble tatt opp som sak på kommunestyremøtet i Fauske 25.mai 2023, og det opplevdes av meg som kommunestyrerepresentant for Rødt som veldig riktig.
Etter en presentasjon fra ordfører Marlen Rendal Berg og et grundig innlegg om saken ved Aps representant Nils Christian Steinbakk, ble saken enstemmig vedtatt.
Jeg var veldig glad for det, spesielt med bakgrunn i en del ubehagelig polemikk tidligere i vår, som absolutt ikke inspirerer noen i å gå inn i politisk arbeid. Det er trist og et stort problem for samfunnet.
Å være representant i et kommunestyre er krevende. Først bør man ha en del erfaring og kunnskap med noe som har med politikk å gjøre. Kunnskap om hva som er viktig for akkurat din kommune, men også ha noe kunnskap politisk om fylket og landet for øvrig. Så er det en fordel å ha hatt interesse for politikk over noe tid (også skolepolitikk) og kanskje vist engasjement i viktige saker.
Og til slutt er det en fordel å kunne snakke i forsamlinger på en god måte som folk forstår og som ikke kan oppfattes som angrep. Å gi uttrykk for meninger er selvfølgelig bra, men man bør tenke på hvordan man sier ting!
Vi som er representanter for Rødt i Fauske har ofte vært uenige med forslag som har kommet opp i sakene, men jeg har over tre perioder (altså 12 år) ikke opplevd at vi er blitt stoppet pga måten vi har argumentert for vårt syn på. Det er nettopp dette Valgløftet handler om!
Vi lever i en tid med mye aktiviteter på internett og på diverse sosiale medier, som Facebook, Instagram, på lukkede chatter, Messenger m.fl. Dessverre brukes disse mediene også til å hetse, kritisere, angripe, presentere løgn, usanne nyheter m.m. I den verden er det blitt et virvar av muligheter, hvis man ønsker å skade noen. Eller også bidra til at nye i politikken vegrer seg til å delta.
Det er forståelig når klima blir hardt. Det er dette Valgløftet handler om.
KS styreleder Gunn Marit Helgesen presenterte Valgløftet 2023 på Kommunalpolitisk toppmøte 15.mars i år. Der står det bl.a.: «Internett og sosiale medier gir muligheter for deltakelse i demokratiet.
Men det forsterker også muligheten for å spre usann informasjon på en helt annen måte enn tidligere.
Det kan gi grobunn for hets og trusler mot lokale folkevalgte og kan ramme demokratiet, ved at enkelte trekker seg fra debatten eller avstår fra å stille til valg. Forsøk på å aktivt spre desinformasjon kan endre folks virkelighetsoppfatning, øke konfliktnivået, eller svekke tilliten mellom innbyggerne og oss folkevalgte.
Slik virksomhet kan være krevende å oppdage. Det er derfor viktig med en høy bevissthet og beredskap for å møte disse utfordringene.» Og videre står det:
-Vi sier NEI til hets, mobbing, trakassering, skjellsord og personangrep. Spredning av usann informasjon.
- Vi sier JA til saklige og sannferdige debatter med god meningsbrytning og argumentasjon.
- I valgkampen ønsker vi at vi behandler hverandre med respekt, også når vi er uenige.
Dette ble vedtatt enstemmig av kommunestyret i Fauske nå i mai, og jeg vil sterkt anbefale at det tas opp og vedtas i alle kommunestyrene. Det er viktig for oss alle!