GJENFORENING. Steinar Johansen var lærer for Gelawesh Waledkhani da hun og familien bodde på Fauske. Han fikk beskjed om at Gelawesh var i Valnesfjord.- Det var et hjertelig gjensyn fra begge sider.Trygve Luktvasslimo
- Å reise tilbake til Fauske var som å reise til barndommen
Nøyaktig 24 år etter at hun kom til Fauske som flyktning var Gelawesh tilbake, denne gangen som kunstner under Høstutstillingen.
Gelawesh Waledkhani (38) var 14 år da hun kom som flyktning til Fauske. Hun ble født i et kurdisk område i Nord-Irak under krigen mellom Iran og Irak og levde 13 år i en flyktningleir.
Hun bor og arbeider i Oslo, og er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo. Hennes siste separatutstillinger var ved Galleri BOA (Oslo) og Kunstmuseet i Nord-Trøndelag.
Hun viste to dokumentarfilmer på Høstutstillingen i Valnesfjord som omhandler et flyktningtema: Mecîd, 11 år (2019) og Diljîn, 12 år (2019).
VALNESFJORD/OSLO: For andre år på rad åpnet Statens kunstutstilling sin eneste ”satellitt” i Valnesfjord forrige uke, gjennom Høstutstillingen.
- Som en nasjonal utstilling ønsker vi alltid å nå publikum utenfor Oslo gjennom satellittvisninger av utvalgte videoverk, og inngikk ifjor et samarbeid med kunstfaglig produsent Trygve Luktvasslimo og Fauske kommune om et kunstprosjekt på Valnesfjord skole i Fauske kommune.
Aktiv kunst
Annonse
Annonse
Sammen med lokale ildsjeler har Luktvasslimo ønsket å lage et annerledes offentlig kunstprosjekt, der aktiviteter blir sentralt til fordel for permanent kunst. Det er altså lydkunst og bevegelige bilder.
Annonse
- Dette er et svært verdifullt samarbeid for Høstutstillingen, forteller han.
Flyktet til Fauske
Det spesielle i år var at en av kunstnerne som deltar i Høstutstillingen på Valnesfjord skole, Gelawesh Waledkhani, deltok under åpningsarrangementet 24. september.
Annonse
GOD STEMNING. Publikum hadde kledt seg godt for å få med seg høstutstillingen, og stemninga var god tross litt regn og noen tårer.GOD STEMNING. Publikum hadde kledt seg godt for å få med seg høstutstillingen, og stemninga var god tross litt regn og noen tårer.
- Ønsket var å gi barn og unge som er på flukt, et «fristed» gjennom tegning
Hun fortalte om hvordan filmene er knyttet til hennes personlige historie hvor hun kom som flyktning til nettopp Fauske den 24. september i 1996. Gelawesh har i tillegg holdt en to dagers workshop for elevene fra første til fjerde klasse mens hun var i Valnesfjord.
Tegner krigen
Filmene som blir vist ble til etter en reise i Serdem og Berxwedan flyktningeleir i Shahba, i Rojava, nord-øst i Syria. Området ble okkupert av IS, men senere bekjempet av kurdiske styrker. Der møter hun barn fra den kurdiske byen Afrin / Efrîn.
- Ønsket var å gi barn og unge som er på flukt, et «fristed» gjennom tegning, men jeg ville også løfte frem deres erfaringer fra krig, forteller Gelawesh.
FØDT I KRIG. Gelawesh var 14 år da hun kom som flyktning til Fauske. Hun ble født i et kurdisk område i Nord-Irak under krigen mellom Iran og Irak og levde 13 år i en flyktningleir. Nå jobber hun som kunstner i Oslo.Trygve Luktvasslimo
Sterke fortellinger
Afrin betyr «fruktbar skapning» på kurdisk, men byen og området ble plyndret og sterkt ødelagt av tyrkiske myndigheter.
- Det er disse erfaringene barna vi møter i mitt prosjekt bærer på, sier Gelawesh, som i over tre uker gjennomførte ulike tegneworkshoper og samtaler med de unge.
- Det er sterke tegninger og fortellinger om hva disse barna har vært og går gjennom. Og vi blir fortalt at deres største drøm er å reise hjem. Denne reisen bunner også ut i en lengsel om å utforske min egen barndom, forteller Gelawesh.
Barndomssted
- Hvordan føltes det å være tilbake på Fauske og i Valnesfjord?
- Å reise tilbake til Fauske var nesten som å reise tilbake til barndommen. Det var en god følelse, men samtidig minnet det meg på å ikke glemme hva jeg har vært gjennom som barn. Fauske er det eneste stedet jeg alltid kan reise tilbake til som jeg kan kalle et barndomssted, siden flyktningleiren jeg vokste opp i, ikke eksisterer lenger.
Det var her på Fauske jeg bestemte meg for å ikke gi slipp på tegningen ANNONSE
Integrert
Hun husker de fire årene på Fauske som tøffest på grunn av språket og kulturforskjellene.
Annonse
- Det førte til en avstand mellom meg og andre, men underveis i oppholdet merket jeg en helt annen opplevelse i møtet med andre. Og det gjorde meg glad å ikke føle meg utenfor.
KUNST TIL ALLE. For andre år på rad åpnet Statens kunstutstilling sin eneste "Satellitt" i Valnesfjord forrige uke, gjennom Høstutstillingen.Trygve Luktvasslimo
- Hvordan har det vært å jobbe med denne utstillingen?
- Å være tilbake i Fauske etter 20 år som kunstner og kunne holde tegneworkshop for barna på Valnesfjord skole, betyr mye for meg, fordi det var her i Fauske jeg bestemte meg for å ikke gi slipp på tegningen. Det første jeg kjøpte da jeg kom hit var en tegneblokk og blyanter.
- Kommer nærmere
- Hvordan opplevde du at utstillingen ble mottatt?
- Jeg hadde fine samtaler med elevene under workshopen etter å ha sett filmene, og også med de som var tilstede under åpningen. Det er utrolig viktig at skolen har åpnet opp for kunst i undervisningen. Jeg tror at vi gjennom kunst kommer et skritt nærmere hverandre.
Med den bakgrunnen jeg har, er hele tilværelsen et hjem, uansett hvor jeg er
- Hvordan syns du livet ditt er nå, i Oslo?
- Jeg har bodd i Oslo siden slutten av 2007 og det er denne byen i Norge jeg har bodd lengst i. Jeg husker en dag jeg var på vei hjem fra Kunstakademiet mens jeg var student, og kjente på en følelse av at her kommer jeg til å bli boende. Jeg er veldig glad jeg kan drive med kunsten min i denne byen med mange muligheter. Jeg tror at for meg med den bakgrunnen jeg har, er hele tilværelsen et hjem, uansett hvor jeg er.