PROSJEKT. Kathrine Moan Larsen og Tove Wensell i foreningen "Folk og lys i Sulis-hus" kan glede seg over tilskudd fra Kulturminnefondet i arbeidet med f det gamle Gjestgiveriet i god stand igjen. Nå søker foreningen støtte på 350.000 kroner fra Sulitjelmabanens fond.

Foreningen søker støtte fra fond

Å fikse taket vil koste over to millioner

Foreningen "Folk og lys i Sulishus" søker om 350.000 kroner i støtte fra Sulitjelmabanens fond, for å rehabilitere tak, piper og møne på det gamle gjestgiveriet. 

SULITJELMA: Foreningen "Folk og lys i Sulishus" har gjennomført befaring med flere entreprenører, og de er samstemt at hele taket på det gamle gjestgiveriet bør rehabiliteres. 

Det er derfor innhentet flere tilbud på rehabilitering av skifertaket, ny møne midtre del, takrenner, tak-nedløp samt rehabilitering av to piper. 

Kostnaden på dette skal være på 2,4 millioner kroner inkludert moms. Deler av momsen kan de søke refusjon på. 

Med dette som bakgrunn søker foreningen nå støtte fra flere instanser med mål å få finansieringen på plass slik at jobben med nytt tak kan starte våren 2025. 

- Vi søker med dette om støtte på 350.000 kroner fra Sulitjelmabanens fond, skriver Kathrine Moan Larsen i foreningen i en søknad til Fauske kommune. 

I vedtektene for fondet heter det blant annet at " Tiltak som ivaretar Sulitjelmas næringstradisjon på en særlig måte" kan få støtte.

Foreningen «Folk og lys i Sulishus» ble stiftet i mai i år, og er en frivillig forening med lokale ildsjeler i Sulitjelma. 

- Formålet med foreningen er å ta initiativ til at de historiske husene i Sulitjelma istandsettes slik at de kan tas i bruk, bli beboelige eller til andre formål. I tillegg bidra til å skape bolyst, bli-lyst og tilflytting som bidrar til stedsutvikling, skriver Moan Larsen videre i søknaden.

Som en del av stedsutviklingsprosjektet har foreningen overtatt eierskapet for det gamle administrasjonsbygget og «Gjestgiveriet» fra cirka 1890. 

- Målet er å restaurere bygget slik at det igjen kan bli gjestgiveri og ny næringsdrift. Det har også vært et ønske om bla galleri, skrivestue og at huset igjen skal være et åpent hus for alle, heter det videre i søknaden 

Foreningen håper prosjektet vil bane vei for at flere historiske hus blir istandsatt, og mener dette vil ha en stor samfunnsnyttig og kulturhistorisk verdi for Sulitjelma, Fauske kommune, regionalt og nasjonalt. 

"Folk og lys i Sulishus" gjennomførte et to-dagers kulturminneseminar i september, der Fauna, Fauske kommune, Nordland Fylkeskommune ved Kulturminner i Nordland, Kulturminnefondet, Sulitjelma historielag og Fortidsminneforeningen deltok. 

- I tillegg arrangerte vi folkemøte i samarbeid med Sulitjelma nærmiljøutvalg. Det ble et meget bra seminar med mange gode innspill, og foreningen vil fortsette å involvere innbyggerne i prosjektet. 

- Folkemøtet ga et unisont ønske om at bygget igjen skulle bli gjestgiveri. Foreningen vil derfor arbeide med det som mål. Turismen er økende i Sulitjelma, spesielt etter filmen Sulis1907 og det er behov for flere overnattingssteder. 

- Det vil skape aktivitet, samfunnsutvikling og arbeidsplasser, skriver foreningen.

Det er allerede utført betydelig dugnadsinnsats for å stoppe forfallet av gjestgiveriet, blant annet rydding av vegetasjon, rensk av takrenner og tømming av søppel i bygget. 

Skifertaket som skal rehabiliteres er lappheller fra Valnesfjord som skal gjenbrukes. 

Moan Larsen skriver at det er nødvendig å få stoppet forfallet snarest mulig og utføre sikringstiltak, blant annet for at bygget skal få så store skader at det blir en betydelig økt kostnad å sette det i stand. 

Folk og lys i Sulishus har nå mottatt økonomisk støtte på 200.000 kroner fra Kulturminnefondet til en del sikringstiltak. 

- Det betyr mye at fondet anerkjenner prosjektet som viktig og støtter det. Får foreningen i tillegg økonomisk støtte til fasadeendring og male bygget, ønsker vi å få dette gjennomført innen 2025/26. Parallelt skal det utarbeides innvendig romplan for restaurering og bruk, skriver Moan Larsen.

Powered by Labrador CMS