AVKJØRINGER. Avkjøringene fra FV 830 gjennom Sulitjelma kommer tett i tett. Kjell Basse Lund i nærmiljøutvalget stiller seg 100 prosent bak lensmann Ronny Borge som vil ha fartsgrensen på strekningen senket. Foto: Espen Johansen
AVKJØRINGER. Avkjøringene fra FV 830 gjennom Sulitjelma kommer tett i tett. Kjell Basse Lund i nærmiljøutvalget stiller seg 100 prosent bak lensmann Ronny Borge som vil ha fartsgrensen på strekningen senket.

- 14 års kamp for lavere fart

Kjell Basse Lund i Sulitjelma nærmiljøutvalg (SNU) er glad for lensmann Ronny Borge sitt utspill om å sette ned fartsgrensen gjennom Sulis.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA; - Nærmiljøutvalget begynte å jobbe med dette i 2006, da opp mot Statens vegvesen som da var vei-eier og også Fauske kommune, sier Kjell Basse Lund.

- Vi er veldig fornøyde med at politiet nå er på banen i saken. Når det vi får er tomme ord og beslutningstakerne ikke gir mulighet for å anke, så er det helt suverent at noen tar opp saken igjen, fortsetter han.

Håpet lever

Han synes det er meget prisverdig av polititet, i dette tilfellet ved lensmannen selv, å ta tak i saken.

Håpet om å få satt ned farten på den halvannen kilometer lange strekningen fra Karelen til Coop Prix lever fortsatt.

Bedre skilting

- Befaringene som har vært har vært på sommeren. Jeg har selv vært med på en slik og framlagt problemene. Men gjentatte ganger måtte jeg poengtere at det ikke var snø da, og snøen tar all sikt i kryssene vinterstid, sier han.

Lund peker også på at det er manglende skilting langs veien.

- Jeg fikk til svar at det ikke var skilt der veien går til samfunnshuset og kirka at man ikke pleier å skilte til boligområder, som det jo også er. Men til Bursimarka er det jo skiltet, og det er kun et boligområde, så argumenetene henger ikke på greit, sier han.

27 sekunder

Han er enig i at det kan skoges og ryddes for å bedre sikten, men poengterer at lavere fart gir bedre tid til å reagere dersom det er noen i veien.

Strekningen det er snakk om tar 49 sekunder å kjøre i 80 km/t og ett minutt og 16 sekunder i 50 km/t.

Lund deler lensmannen sin oppfatning av at det er et nærmest unisont ønske i Sulis om å få fartsgrensen satt ned.

Støtter lensmannen

- Å ha mindre fart gjør det mindre farlig for de som skal krysse veien. Denne saken vil jo heller ikke koste all verden. Det er vel snakk om utgiftene til noen få skilt, sier han.

- Vi står 100 prosent bak lensmannen og jeg er glad for at han tar opp saken. Det er mange som i dette området har behov for å kjøre av og på ”nerveien”, for å komme seg til og fra jobb, samfunnshus, kirken, skola, butikken og så videre, sier Kjell Basse Lund.

- Kontant avvist

Rødt-politiker Per Gunnar Skotåm synes også det er bra at saken tas opp igjen, nå av politiet.

- Jeg tok med bakgrunn i tidligere engasjement i saken fra pensjonistforeningen og nærmiljøutvalget opp saken i trafikksikkerhetsutvalgtet i fjor, samtidig med bekymring over dårlig belysning og reflekser i tunnelene. Da opplevde jeg å bli kontant avvist av Statens vegvesen, som er de som utreder sånne spørsmål, sier han.

Redusert sikt

Vegvesenet mente at fartsgrensa var riktig i henhold til bestemmelsene. Blant annet at det ikke regnes som tettbygd strøk.

- Da er man visst ekstra restriktive med å sette ned farten. Argumentet mitt om hyppige av og påkjøringer førte heller ikke til noe. I tillegg så er det jo, til tross for at veien går rett fram, også en bakketopp som gjør at man ikke ser spesielt langt framover, sier Skotåm videre.

Vil bidra godt

Da han påpekte at det også går folk langs vei, skal svaret ha vært at de heller burde gå på gang- og sykkelveien.

- I trafikksikkerhetsarbeid må vi jo se på folks virkelige adferd, ikke hva de kunne eller burde gjort. Å senke fartsgrensen til 60 kilometer i timen vil bidra sterkt til å løse et sikkerhetsproblem, sier han videre.

Økt trafikk

- Vi opplevde krasj på strekningen i vinter. Da gikk det bra, men vi må være føre var her. Nå er det i tillegg økense trafikk til og fra Sulitjelma, blant annet grunnet turisme - som vi jo hilser velkommen. Men de er jo ikke kjent med alle av- og påkjørsler fra fylkesveien. Vi som bor der vet jo hvor vi må passe ekstra på, men på vinteren er det jo utfordrende for alle, sier Per Gunnar Skotåm.

Powered by Labrador CMS