PÅ RETT VEI. Direktør Hans Austad mener Galvano-konsernet er på rett vei etter at de ikke var langt fra skiftrettet med sine røde tall i 2017. Foto: Arild Bjørnbakk
PÅ RETT VEI. Direktør Hans Austad mener Galvano-konsernet er på rett vei etter at de ikke var langt fra skiftrettet med sine røde tall i 2017.

Ny direktør reddet Galvano fra konkurs

Etter at Hans Austad overtok ledelsen av konsernet, er de blodrøde tallene til Galvano i 2017 snudd til plussdrift i siste halvår av 2018. Totalt sett er det en forbedring på seks millioner fra 2017.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Fredag er det ett år siden Hans Austad overtok Galvano for å styre bedriften ut av sin vanskelige situasjon. Det manglet ikke på advarsler. Mange mente han bare burde gå til skifteretten med attføringsbedriften.

Blodrødt

I 2017 tapte de 600.000 kroner hver måned, og kom ut med blodrøde tall. Underskuddet var på hele 7,7 millioner kroner. Egentlig var de klare for skifteretten, men Hans Austad tok på seg den nærmest umulige oppgaven å snu denne trenden.

Inn i 2018 fortsatte tapene som da var redusert til 500.000 kroner per måned og en leverandørgjeld på 3,5 millioner kroner. På denne tiden tapte også Galvano 60.000 kroner for hvert lastebillass med sikringsbolter som gikk over til Sverige.

Likviditeten var bunnskrapt og de drev egentlig for kreditors regning. Et internlån på sju millioner kroner, først og fremst fra de to store aksjeeierne Fauske kommune og Nordland fylkeskommune, gjorde det mulig å fortsette.

Hard lut

Det var hard lut som måtte til for å snu Galvano. Selskapet ble omstrukturert til konsern med to datterselskap. Det ene Galvano Industri, det andre Galvano Kompetanse.

I Galvano gikk 11 personer ut døra i 2018, uten å bli erstattet. Konsernledelsen ble kuttet ned til bare Hans Austad alene. Nær fire millioner kroner i konsulenttjenester og innleid hjelp ble fjernet.

- Vi framskyndet naturlige aldersmessige avganger og unngikk direkte oppsigelser. Samtidig holdt vi pusten og unnlot å erstatte de som forlot. Alle lekkasjer måtte tettes. Vi etablerte en omstillingsplan og den inkluderte et ansvarlig lån fra eierne på sju millioner kroner for å få på plass konsernmodellen. Først og fremst måtte vi få kontroll på utgiftene. Datterselskapene ble gitt nødvendig egenkapital til at de kunne klare seg videre.

Nye grep

- Vi har tatt sjumilssteg, jeg har noen blodferske tall som viser dette, sier en fornøyd Hans Austad.

Det er tall han skal legge fram for styret på torsdag. Slik det ser ut kommer Galvano gjennom 2018 med plussdrift de siste seks måneder. Det er betydelig resultatforbedring, og rapporten som styret får viser at det er en forbedring på opp mot seks millioner kroner.

- Vi har tatt mange spennende grep i 2018. Vi produserer mer og har økt inntektene med 2,3 millioner kroner, selv om vi kuttet fra 44 til vel 30 ansatte, forteller Austad.

- I dette bildet er det viktig for meg å trekke fram at slike endringer gjør man ikke uten et oppegående og aktivt styre, særskilt må jeg trekke fram det gode samarbeidet med styreleder Stephen Fu. Vi har et svært sammenfallende syn på hvordan drive gjennom endringer.

Konsernet reduserte lønnskostnadene med 2,3 millioner kroner i 2018, men full effekt av dette kuttet får de først i 2019 når virkningen blir på et helt år.

Revolusjon

Hans Austad betegner det som har skjedd på Galvano på 11 måneder som en «liten» økonomisk revolusjon. Det er etter hans oppfatning et svært så spennende tilfelle, særlig på grunn av de ressursene som eierne sitter på og på grunn av potensialet i det de driver på med.

- Det er et stort spennende sprik mellom de to datterselskapene. På den ene siden har vi et datterselskap som driver med attføring, som tar cirka 200 personer gjennom Galvano Kompetanse hvert år. Personer som enten skal ut i utdanning eller ut i arbeid. Vi har 13 årsverk som håndterer disse 200 jobbsøkere. Det er et stort trykk, og det gjøres en fenomenal jobb. Så har vi Galvano Industri. En gammel industribedrift fra 1955 som leverer en tjeneste som bare tre-fire andre miljøer her i landet har. De er de eneste nord for Trondheim som driver med galvanisering, forteller Austad.

Potensiale

Han mener det ligger et utrolig potensiale i selskapet, men at de må rigge denne bedriften rett med henblikk på ressurser.

- Den har vært altfor topptung i det vi i næringslivet kaller for overheadkostnader, og dette er det vi må jobbe med for å bli kvitt i Galvano. Vi må redusere ned overheadkostnader som ikke er direkte knyttet mot produksjon. Vi må i sterkere grad være rettet mot produksjon, enten det er direkte industri eller attføring, sier direktør Hans Austad.

- Man kan godt si at målet mitt er å gjøre meg selv helt overflødig, da driver vi begge virksomheter optimalt, ler Austad.

Powered by Labrador CMS