SØT SATSING. Silje Aasen (31) har alltid elsket å bake, og nå har hun fått sitt eget baksthus, som mannen Ørjan Aasen har bygd til henne. - Jeg er så takknemlig og stolt av ham, sier Silje, som står bak firmaet Sukkerfruen AS.Maria Edvardsen
Klart for åpning av Sukkerfruens baksthus:
- Nordland trenger folk som satser, stort eller lite
Silje Aasen (31) våger å satse i koronatid og attpåtil i en utkant. Nå venter hun bare på at koronaen skal gi seg.
SALTDAL: Der det gamle eldhuset sto, har nå et baksthus reist seg som en fugl føniks, på gårdsplassen til Silje (31) og Ørjan Aasen (39) på Drageid. Det rundt 70 kvadratmeter store, eller lille, baksthuset har Ørjan bygd til kona. Dermed kan hun satse fullt på firmaet sitt, Sukkerfruen AS.
- Mannen vil at vi skal åpne snart, men jeg ønsker å avvente litt på grunn av korona. Jeg vil at det skal være skikkelig når vi først åpner, sier Silje Aasen.
I gammel stil
Annonse
Annonse
Å trå over dørstokken til det nybygde baksthuset er overraskende. For selv om siste malingsstrøk nettopp er lagt, er det ikke ordet nybygg som slår oss først her inne. Det kunne like gjerne vært et eldre hus med sjel. Tregulvet er malt i hvitt, og i taket bryter grove bjelker med det lyse og nye. Rustikt, er ordet. Men også delikat og luftig.
Annonse
FØRSTE KAKE. Kakedebuten i baksthuset var Siljes egen bursdagskake.Silje Aasen
Silje Aasen og Sukkerfruen har over 5.500 følgere på Instagram. Her deler hun lekre bilder av kaker og cupcakes. På fødselsdagen sin nylig kunne hun dele følgende milepæl:
- I dag har jeg bursdag, og det var så stas å kunne bake min første kake i det nye baksthuset mitt, skriver hun under et bilde av ei festkake.
- Bake når jeg vil
Annonse
For rundt tre år siden kjøpte saltdalsparet eiendommen på Drageid og flyttet inn med de tre barna som nå er 7, 10 og snart 13. De var vant til kjøkkenmaskiner som surret og gikk på kjøkkenet.
- Nå kan jeg bake når jeg vil, det gjør ikke noe at barna har lagt seg, smiler Silje.
Inne i det 50 kvadratmeter store bake- og kafelokalet er det et stort bord med stoler rundt, og her skal bli plass for flere småbord.
- Det skal bli mulighet for kursing, workshops og for eksempel utdrikningslag kan komme hit og bake, sier Silje.
Nå kan jeg bake når jeg vil, det gjør ikke noe at barna har lagt seg
De skal leie ut lokalet for små sammenkomster som konfirmasjoner, fødselsdager eller barnedåp. Folk kan bestille pynt, kaker og catering, så har de full pakke.
Artikkelen fortsetter under bildet
Møter og kurs
LEIER UT LOKALET. Baksthuset på 70 kvadratmeter leies ut til møter og kurs, og etter hvert mindre selskapeligheter.Maria Edvardsen
De henvender seg også til bedrifter, og til det formålet tenker paret å starte utleie allerede.
- Det er mulig å booke lokalet for å ha møter med bedrifter. Når det bare blir åpnet opp litt mer med tanke på covid-19, og man ikke har møter på teams lengre.
Mannen Ørjan har jobbet fullt i Fauske-firmaet Caverion, mens han har bygd baksthuset. Det eneste de har hatt hjelp til underveis, er selve betongarbeidet i starten og godkjenning av rørarbeid.
- Jeg er veldig takknemlig og stolt over han! Han er ekstremt dyktig og står på, sier Silje, som legger til at han er glad for å være ferdig nå.
Har spart mye
HANDYMAN. Ørjan Aasen har bygd baksthuset til kona Silje, og nå er han glad for at det endelig står ferdig.Silje Aasen
Hun anslår kostnadene til rundt 700.000 kroner, og tør ikke tenke på hvor høy summen hadde vært om de skulle leid inn arbeidsfolk.
De har fått 75.000 kroner i covid-19-midler fra Saltdal kommunes utviklingspott for nyoppstartede bedrifter.
Annonse
Utenfor de store vinduene mot skogen faller store snøflak. Inne er det lunt. Det er bare en ting som mangler, ifølge Silje. En fyringsovn skal også inn. I tillegg skal de bygge platting utenfor, så gjestene kan nyte kaffe og ferske kanelsnurrer og cupcakes i sola. Artikkelen fortsetter under bildet
Stor etterspørsel
IDEER. Gründer Silje Aasen har mange ideer for firmaet sitt, Sukkerfruen; kafé, nettbutikk, foodtruck, utleie og kursing.Maria Edvardsen
To-tre dager i uka satser Sukkerfruen på å holde åpen kafé i baksthuset. De andre dagene får hun garantert nok å gjøre.
- Jeg kommer til å ta imot bestillinger, og kunne nok bakt hver dag, men har ikke tatt imot noe ennå. Det er mye å sette seg inn i med fersk bedrift, sier gründeren.
I tillegg planlegger hun en bakeblogg, samt å holde liv i Instagram-kontoen, som er en viktig markedsføringsportal. I mange år allerede har Silje fått forespørsler om baking.
- Jeg kommer nok ikke til å kunne ta unna alt, sier Silje, som tror det blir snakk om kun noen få kaker i måneden.
Tålmodighet
MARKEDSFØRING. Siljes Instagram-konto ”Sukkerfruen” har fått over 5.500 følgere. Den er en viktig kanal for markedsføring.Maria Edvardsen
Hun leker med tanken på å starte en nettbutikk og også skaffe en food truck som hun kan plassere rundt omkring, og være synlig på arrangementer som Rognandagan.
Bakeinteressen har Silje hatt hele livet. Men det er først de siste årene at hun har fått det til skikkelig. Det å sette seg mål og å fullføre prosjekter hun har i hodet. Tidligere gjorde en ADHD-diagnose at hun slet med det.
- Etter at jeg startet på medisin, ble det annerledes. Nå har jeg mer tålmodighet til å bake. Før kunne jeg bruke lang tid på å lese ei oppskrift og bare gi opp.
I det hele tatt går det lettere nå.
Før kunne jeg bruke lang tid på å lese ei oppskrift og bare gi opp
- Årene har gått og jeg har fått mer erfaring. Det har også blitt lettere å lære seg ting fordi det finnes så mye god og nyttig inspirasjon på nettet.
Langs sykkelstien
- Hva gjør at du tør å satse i koronatid, og attpåtil i en utkant?
- Jeg tenker at korona en dag er over, og da er det veldig greit å ha ting klart og på stell. Nordland trenger folk som satser, stort eller lite. At det er en utkant ser jeg ikke som noen hindring.
Hun nevner sykkelstien som går fra Rognan og som går oppover bygda, som har blitt en populær ferdselssti.
- At vi har startet opp midt i denne sykkelstien, er bare et pluss. I tillegg får man helt andre omgivelser her ute. Landlig, koselig og rolig.