I FORFALL. Elde er i ferd med å ta noen av de gamle kornmøllene i Mølnelva i Oppegård i Misvær. Prosjektleder for bygningsvernprosjekt i Bodø kommune, Arnstein Brekke vil invitere alle grunneiere til et møte for å diskuterer hva som kan gjøres for å få til en varig ordning for møllene. Alle foto: Ole Kristian Andreassen
I FORFALL. Elde er i ferd med å ta noen av de gamle kornmøllene i Mølnelva i Oppegård i Misvær. Prosjektleder for bygningsvernprosjekt i Bodø kommune, Arnstein Brekke vil invitere alle grunneiere til et møte for å diskuterer hva som kan gjøres for å få til en varig ordning for møllene. Alle foto: Ole Kristian AndreassenBEVART. De fleste møllene har intakte interiør. Teknologi, kvernkaller og troer er bevart. Elde er i ferd med å ta noen av de gamle kornmøllene i Mølnelva i Oppegård i Misvær. Sylla er brukket og tømmeret er tydelig råttent på flere av møllene.RÅTTEN. Sylla er brukket og tømmeret er tydelig råttent på flere av møllene. Elde er i ferd med å ta noen av de gamle kornmøllene i Mølnelva i Oppegård i Misvær. Sylla er brukket og tømmeret er tydelig råttent på flere av møllene.

Nord-Norges største samling møller er i ferd med å forfalle

Langs Mølnelva i Oppegård i Misvær ligger de. Syv kornmøller, alle over hundre år gamle. De er Nord Norges største samling av kornmøller på et sted.

Publisert Sist oppdatert

MISVÆR: De må være Misværs best bevarte hemmelighet. Den eldste mølla er 200 år gammel:

Forfaller

Problemet er at kornmøllene i Misvær står i fare for å råtne bort eller bli tatt av neste storflom, dersom ikke restaureringsarbeider og varige sikringsordninger kommer på plass. Møllene har stor verneverdi, men fordi de er privateid sitter Fylkeskommunen og Riksantikvaren på gjerdet.

Det kan det nå bli en endring på.

Fredning

Rundt 1970 gjennomførte Nordlandsmuseet restaurering av takene på de gamle kornmøllene.

En av møllene ble demontert i samme tidsrom (Berrimølno), og gjenoppført i 1995 i regi et bygningsvernprosjekt der man gjennomførte utbedringsarbeider på fire av møllene i elva.

Sjelden samling

- Kornmøllene i Oppegården i Misvær er en sjelden samling med høg kulturminneverdi. De burde vært vurdert fredet, og som minimum med en hensynssone, skriver prosjektleder for bygningsvernprosjekt i Bodø kommune, Arnstein Brekke allerede i 2014.

- De fleste møllene har intakte interiør. Teknologi, kvernkaller og troer er bevart, fortsetter han.

Mølnstø

I dag legger han til at dette er en veldig gammel mølnstø. Også Misvær nedre med Ol Hanso gården har mølle her.

- Dette relaterer seg til bosetting på gården rundt 1760. Interessant er det også at det første lysverket i Misvær fra 1922 er bevart i området, men uten utstyr.

- I nedkant av den nederste mølla vises tydelig stien som går fra gården og opp langs alle møllene, spesielt de fem nederste. Dette er en svært gammel sti i følge en tradisjonsbærer jeg intervjuet på 1990-tallet, skriver Brekke i 2014.

Inviterer grunneiere

Nå tar han tak i saken for å få frem konkrete resultater:

- Jeg vil i nærmeste framtid invitere alle grunneiere til et møte der vi diskuterer hva vi kan gjøre for å få til en varig ordning for møllene. I dag har ikke møllene verneverdi, men vi kan søke om midler fra kommunens arealplan til å gjennomføre restaureringsarbeid, sier prosjektleder Arnstein Brekke.

Kunne vært revet

Saltenposten kan fortelle at møllene kunne vært ødelagt i 2014, dersom noen grunneiere hadde fått gjennomslag for å bygge et småkraftverk i elva. Stien opp langs møllene ville også blitt kraftig berørt av kraftverket.

En krysning av elva ville ødelagt troer, inkludert gamle troer i elvebunnen, samt fint oppmurte og utgravde løp for troene.

Flere liv

De gamle kornmøllene i Oppegården i Misvær viser at bøndene i Misvær kunne sine fag, også som tømrere og snekkere. Møllene er plassert pinlig nøyaktig for at de skulle unngå å bli tatt av stor flom. Det bevises av det faktum at de fremdeles står der de ble bygget.

I dag er stien opp til møllene fylt med sammenraste gamle trær, og skogen har vokst seg inn på møllene. Alt lauvet gjør møllene usynlig fra vei om sommeren. Det er betenkelig om man tenker på møllene som et innslag i kulturveien fra Tuv til Saltdal.

Powered by Labrador CMS