Kunstprosjektet som skapte mediestorm:
- Hadde aldri trodd at det skulle bli så mye styr
I 2019, rett før valgkampen, var det et kunstprosjekt som fikk en kort, men intens, oppmerksomhet i norske medier. I sentrum for denne oppmerksomheten sto Kassandra Petsa, som da var ordførerkandidat for Frp.
FAUSKE: - Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli så mye styr rundt dette som det ble, forteller Petsa i dag.
Først nå kan hun holde resultatet i hendene og se nærmere på bildene som skapte så mye debatt og avisartikler rundt henne som person, som politiker og som lærer.
- De er alle vakre
Hun viser fram fotoboka “The Huldra”. Denne portretterer huldra kjent fra norsk folketro og sagn, og i boka kan vi se ulike damer i alle sine vakre former, fasonger og aldre.
Alle bildene er fotografert av Aleksander L. Nordaas på Helgeland, og fra han startet prosjektet til boka kom ut for salg i 2024 - tok det altså hele fem år.
I dette kunstprosjektet har 97 lokale modeller stilt opp, og mannen bak det hele forklarer at det man kan finne i boka er natur, kroppspositivisme og norsk folklore i skjønn forening på de i alt 524 sidene.
- Jeg synes alle bildene er vakre, sier Petsa.
- Og det som gjør det ekstra fint, er at det er damer i alle aldre og alle kroppsformer som har stilt opp. Jeg tror nok at mange har godt av å se at alle typer kropper er vakre, kanskje spesielt unge jenter som tror de må leve opp til et eller annet ideal.
Uventet mediestorm
Bildene av Petsa ble tatt på Tomma i Helgeland i 2019. På den tiden tenkte hun at det var gøy å stille opp i et litt annerledes kunstprosjekt, og hevder at hun aldri trodde at det ville skape en mediestorm.
- Jeg lot en venn av meg som jobber i avis skrive en artikkel om at jeg hadde stilt opp på dette, og etter at denne artikkelen kom ut så tok det helt av, forteller hun.
Plutselig ringte telefonen ustanselig med forespørsler fra VG, Dagbladet og andre store mediehus. Da hun selv sa nei til intervju, så ble venner, familie, partifeller og kollegaer oppringt.
- Det ble jo artikler av det uansett om jeg sa nei. I ettertid skulle jeg nok ønske at jeg var mer forberedt på hva som ville komme av medietrykk.
Angrer ikke
Hun beskriver videre at journalistene ble stadig mer kreative for å få en bit av historien.
- Det ble rett og slett for mye på en gang, innrømmer hun.
Hun angrer ikke på å ha stilt opp, men skulle ønsket at hun hadde forutsett hvor stor saken ville bli slik at hun kunne forberedt seg bedre.
- Noen mente det var en dårlig idé å delta i prosjektet siden jeg var ordførerkandidat og lærer, sier hun oppgitt og rister på hodet:
- Jeg må få lov til å stille opp i et kunstprosjekt på min egen fritid, det er mitt valg. Uansett om jeg er lærer eller lokalpolitiker, så har jeg rett på å leve mitt liv slik jeg ønsker det og ta de avgjørelsene som jeg føler er rett for meg.
- Kanskje var det også bra at det ble så mye oppmerksomhet rundt dette. Det var uansett på høy tid at det ble debatt rundt temaet og jeg håper og tror at det har kommet noe godt utav det.
Følte seg trygg
Hun vet ikke helt hva alle kritikerne så for seg skulle komme av bilder, men bildene av henne i boka er relativt uskyldige.
- Det mener jeg at alle bildene er, selv om mange av dem viser mer enn bildene av meg. De fanger essensen av naturlig skjønnhet på en måte som få andre prosjekter har gjort.
Hun beskriver at fotografen behandlet alle som stilte opp med både verdighet og respekt.
- Jeg følte meg veldig trygg og ivaretatt. Det eneste jeg synes var litt uggent, var å ligge naken i lyngen der det var maur, ler hun.
Naturlige kropper
Da hun først meldte sin interesse for å stille opp i fotoprosjektet var hun spent på om hun i det hele tatt fikk være med.
- Jeg har jo noen tatoveringer, og jeg så for meg at det var noe som var uønsket i et slikt prosjekt, men det var ingen hindring, og resultatet ble en vakker samling bilder som representerte et bredt spekter av kropper og skjønnhet.
Petsa mener kunstprosjektet har en viktig plass i diskusjonen om kroppsbilde og naturlig skjønnhet. I en tid der sosiale medier ofte presenterer en urealistisk fremstilling av kropp og skjønnhet, er det viktig med prosjekter som dette.
- Jeg mener at bildene er så fine at de godt kan henge på stueveggen. Prosjektet kan også bidra til å gi unge jenter en bedre forståelse og aksept for sine egne kropper.
Lite oppmerksomhet
Til tross for den tidlige medvinden, og medieoppmerksomheten så ble prosjektet snart glemt av offentligheten da pandemien gjorde sitt inntog i landet, og boka som kom ut av dette, har fått lite oppmerksomhet i etterkant.
- Det synes jeg er litt synd. Nordaas (fotografen) hadde fortjent at boka fikk mye mer oppmerksomhet enn det den har fått etter at den ble ferdigstilt. Boka er jo ute for salg nå, og jeg håper flere får øynene opp for boka og det vakre budskapet den har å komme med, avslutter Petsa.