Ukas spaltist:

Når den røde hane galer

Torfinn Zakariassen kommer med en viktig påminning i denne tida når alle begynner å fyre i ovnen.

Publisert Sist oppdatert

Uttrykket er nok mest kjent for brannmenn og folk som driver med brannsikring. Når den røde hane galer betyr egentlig at det brenner. I dag har utrykket mer symbolsk verdi, men i tidligere tid var dette et varsel om ulykke.

Hvis hanen galte om kvelden, og hanen var varm på føttene betydde det at det ville brenne. Hvis hanen var kald på føttene betydde det at noen ville drukne.

Utrykket så gammelt at det er nevnt i den eldre Edda.

Torfinn Zakariassen

Da jeg var ganske ung, og kona var da min kjæreste, arbeidet vi begge på fiskebruket hos J. M. Johansen i Stamsund. Vi bodde da sammen i en leilighet på bruket.

Da vi var på en helgetur til Fauske, brant halve fiskebruket ned. Leiligheta med alt vi eide lå i
ruiner.

Siden vi var ganske unge, eide vi ikke så mye, men i mange år etterpå kunne jeg lete etter ting som egentlig gikk med i brannen.

Hendelsen satte dype spor, og erfaringen har jeg hatt med meg hele livet etterpå.

Det betyr ikke at jeg går rundt og er så redd for brann, men jeg tar nesten alltid forholdsregler. Hvis jeg bor på hotell, noe jeg ofte gjør, så er det branninnstruksene jeg sjekker først. Så sjekker jeg hvor det er rømningsveier og hvor det er brannskap.

Noen ganger sjekker jeg også at brannslangen er i orden.

I huset vårt er det brannslukkere strategisk plassert, og det er røykvarslere i hele huset, koblet til alarmselskap via internett.

I Norge har vi mer enn tre tusen boligbranner i året. Å miste alt i en brann er ganske forferdelig. Særlig for de som er litt mer enn akkurat voksen, og har sitt eget hjem. En del av identiteten forsvinner, og eiendeler som knytter mennesker til minner og hendelser er borte for alltid.

Minnene svinner hen, og det oppstår etter hvert et stort hull i hukommelsen.

Det kan også gå så mye verre. Hvilken ulidelig tanke er det å miste de du er mest glad i, bare fordi ingen hadde ettersett røykvarslerne. Noen ganger skjer akkurat det.

I Norge er det hittil i år omkommet 29 mennesker i brann. I fjor omkom 41 mennesker.

De vanligste årsakene til brann er elektriske feil, gjenglemt mat på komfyren, stearinlys og sigaretter.

Egentlig skulle en ikke tro at det var mulig. Alle hus skal jo ha brannvarsling. Krav i boliger er gitt i forskrift om brannforebygging. Det er huseier som har ansvaret for at byggverkene har tilstrekkelig brannalarmanlegg, eller et tilstrekkelig antall røykvarslere.

Forskriften sier også at boliger og fritidsboliger skal være utstyrt med brannslukningsutstyr som kan benyttes i alle rom.

Statistikk viser at det brenner mest i de kalde månedene. Folk oppholder seg mer innendørs, og kravet til oppvarming øker.

Strømnettet får større belastning, og det fyres mer.

Teknisk og feil bruk av elektrisk utstyr er de vanligste brannårsakene i norske hjem. Mest utsatt er komfyren. Også bruk av skøyteledning er ofte en brannårsak. Lofilteret i tørketrommelen er en direkte brannfelle.

Bruk av PC i senga kan i mange tilfeller være årsak til at det blir brann.

De fleste branner kan unngås. Ingen
skulle brenne inne i sitt eget hus bare fordi røykvarsleren ikke virker. Det skal ikke så mye til for å sikre seg mot den røde hane.

En kjapp telefon til brannvesenet, og du får all den hjelp du trenger for å unngå brannfellene.

Svært mange av de som omkommer i brann er eldre og pleietrengende. Mange av disse tilfellene kunne vært unngått hvis pårørende fulgte litt med på brannsikringen i boligene deres.

Så, dokker, her er høstens tips. Ta nå et tak dette og sjekk at dokker har røykvarsleren i orden, Se til at dokker har brannapparat tilgjengelig, og at det virker. Ta gjerne en runde hos dine eldre slektninger og sjekk det samme hos dem.

Husk at vi går mot kaldere tider. Den røde hane galer når du minst venter det.

God helg.

Powered by Labrador CMS