TRÅKKES OPP. Her tråkker Sulitjelma scooterklubb Turistløypa og Kjelvassløypa som del av et prøveprosjekt, som også var en del av grunnlaget for at Kjelvassløypa ble vedtatt i kommunestyret. Nå er klagesaken avgjort, og løypa kan åpnes. Foto: Cato Hultmann
TRÅKKES OPP. Her tråkker Sulitjelma scooterklubb Turistløypa og Kjelvassløypa som del av et prøveprosjekt, som også var en del av grunnlaget for at Kjelvassløypa ble vedtatt i kommunestyret. Nå er klagesaken avgjort, og løypa kan åpnes.

Klagen på Kjelvassløypa er avgjort:

Nå står ingenting i veien for ny skuterløype

Settefylkesmannen har avgjort klagen på Fauske kommunestyres vedtak om å opprette Kjelvassløypa, som ny skutertrasé i Sulitjelma.

Publisert Sist oppdatert

Fylkesmannen i Nordland, Forum for natur og friluftsliv og to hytteeiere klaget inn vedtaket om å opprette skuterløypa. Normalt vil en klage på et kommunestyrevedtak i Fauske kommune gå til Fylkesmannen i Nordland, men fordi Fylkesmannen selv var en av klagerne - ble Fylkesmannen i Trøndelag satt til å behandle klagen.

Derfor klaget de(kort-versjonen):

Fylkesmannen i Nordland klaget på vedtaket fordi de mente det ikke var tatt nok hensyn til hyttebebyggelsen i området. Fylkesmannen mente også at det var urealistisk å holde fastsatt fartsgrensen i alle deler av løypa. I tillegg viste de til lover og regler om generelle hensyn som skal tas når en løype åpnes.

Forum for natur og friluftsliv klaget fordi de mener løypa vil ha negativ støypåvirkning, og at hensynet overfor folk som rammes av støyen ikke er ivaretatt. De mente også at det var uklart om avbøtende tiltak ville virke, og mente beslutningsgrunnlaget ikke var godt nok til å oppfylle kravene i loven. Videre mente de at konsekvensutredningen ikke var god nok.

Hytteeier Per Arne Mikkelsen klaget fordi han mente beslutningsgrunnlaget ikke var godt nok, og at det derfor var fattet vedtak på sviktende/feil grunnlag. Han viser også til hvilke hensyn kommunen er pliktig å ta i forhold til blant annet hyttefelt. Konklusjonen til Mikkelsen var at vedtaket strider mot intensjonene og bestemmelsene, som åpner opp for skuterløyper.

Hytteeier Berit Lesniak klaget fordi hun mener støyen fra løypa blir ekstra ille ved hennes hytte, fordi det er mange bratte bakker i området. I klagen tok hun også opp at det eventuelt kunne være aktuelt med en støyskjerm.

Dette mente kommunen(kort-versjonen):

«Fauske kommune vurderer at det etter avbøtende tiltak (kanalisering, fartsreduksjon m.m.) ikke er
grunn til å tro at løypene vil medføre vesentlig skade på truet eller verdifullt naturmangfold, slik § 9
skal forhindre. Kanalisering, nedsatt fartsgrense til 20 km/t og stenging av løyper på våren er brukt
som avbøtende tiltak for å unngå risiko for alvorlig eller irreversibel skade på naturmangfoldet».

«Fauske kommune er av den oppfatning at det er realistisk å kunne overholde 20 km/t i hele Kjelvassløypa.
Løypa blir tråkket og sloddet slik at traseen blir hårdtråkket og det er fine løypeforho/d. Det vil derfor være
tilstrekkelig med 20 km/t i hele Kjelvassløypa. Løypa er testet av arbeidsgruppen som ble nedsatt av Fauske
kommune samt Sulitjelma Snøscooterklubb som ivaretar løypene på vegne av kommunen. Viser til vedlagt
beskrivelse fra Sulitjelma Snøscooterklubb hvordan løypene prepareres».

«Ved at kommunen i sin løypeplan holder så stor del av kommunen fritt for snøscootertrafikk har
man tatt tilbørlig hensyn til det ikke-motoriserte friluftsliv. For de som søker stillhet og ro vil det være
rikelige områder å oppleve dette».

Derfor ble klagen avvist

Fylkesmannen i Trøndelag har lagt til grunn at de som har påklaget kommunestyret sitt vedtak er klageberettiget
og at klagene er framsatt innen klagefristens utløp. Totalt var det 122 personer, organisasjoner, etater og selskaper som fikk saken til høring.
Settefylkesmannen konstaterer at konsekvensutredning var en viktig del av grunnlaget for vedtaket, og her savner de støymålinger. Likevel faller de ned på at støyen fra en skuter i 20 km/t er så lav at det ikke er usikkert om det hadde vært noe poeng.

Kommunens vedtak er, etter fylkesmannens vurdering, innenfor rammene for av det frie skjønn.

Settefylkesmannen påpeker også at det i ny kommunelov som trår i kraft fra høsten av, legger opp til økt selvstyre i kommunene. Samtidig beklager de lang saksbehandlingstid.

Her kan du lese hele vedtaket.

Powered by Labrador CMS