NY BOK. Gry Nordvik Karlsen (t.h.) fra Valnesfjord og søsteren Ane Nordvik Hasselberg skal gi ut ny bok sammen. Denne gangen handler det om brunost. Foto: Tiril Nordvik Løkås
NY BOK. Gry Nordvik Karlsen (t.h.) fra Valnesfjord og søsteren Ane Nordvik Hasselberg skal gi ut ny bok sammen. Denne gangen handler det om brunost.

Nå skal søstrene skrive ny bok

Etter suksessen med boka om takkemat, går Gry og Ane fra Valnesfjord nå løs på et nytt prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: - Denne gangen skal det handle om brunost, om både tradisjon og nytekning, gamle og nye oppskrifter, forteller Gry Nordvik Karlsen fra Valnesfjord.

Sammen med lillesøster Ane Nordvik Hasselberg, som er bosatt i Trondheim, skal hun gi ut ny bok neste høst.

Fra lefse til ost

- Linken fra den forrige boka til denne, er møsbrømlefsa, forklarer Gry.

Etter at de ga ut boka «Takkemat - flat mat på takke og i panne» i 2016, hadde de lyst til å lage en til.

- Vi har vært innom ulike ideer, og har ikke funnet noen bok om brunost, bortsett fra ei gammel bok som inneholder mest fakta. I vår bok kombinerer vi fakta med nye og gamle oppskrifter, sier hun.

Alle kjenner brunosten

- Brunosten har mange et forhold til. Mange tar med seg en brunost når de reiser ut eller bort, eventuelt tar med ost til folk som er i utlandet. Jeg har selv ei kusine i Amerika, og den maten hun og barna savner mest er brunosten, forteller Gry Nordvik Karlsen.

Hun mener at brunost kan brukes til mye.

- Man kan for eksempel ha den i saus til viltmiddag, og som tilbehør til lutefisk. Det er et gammelt produkt som har holdt seg, men som det samtidig ikke har vært så mye nytenking rundt, mener hun.

Må ha mer lys

Gry regner med at boka er ferdig sen sommer eller tidlig høst neste år.

- Det blir nok hektisk fram til da, siden vi har full jobb i utgangspunktet begge to, sier hun.

Mens Gry lager det meste av oppskriftene, er det Ane som lager layouten og gjør ferdig boka.

- Vi lager alle rettene begge to og tar bilder av det. Vi vil helst ta bilder ute, siden det blir finest lys da, men på grunn av mørketiden må vi vente litt med det.

Derfor må de lage tekstene og oppskriftene ferdig først, og kanskje lage og fryse ned mat som de kan ta opp senere.

Skal møtes

Ettersom de bor ulike steder, jobber de mest hver for seg, men planen er at de skal møtes for å lage noe av maten sammen.

- Det er lettere når vi kan samarbeide, slik at én lager maten, mens den andre styler og fotograferer.

Gry er glad for at de vi er to som samarbeider, samtidig som de er forskjellige.

- Ane er mer eksperimentell, mens jeg er opptatt av både tradisjoner og nytenking, sier hun.

Tente på ideen

Forrige tirsdag var søstrene hos Kagge forlag for å snakke gjennom prosjektet. Kontrakten skrev de tidligere, men har holdt det hele hemmelig fram til nå.

- Kagge forlag tente på ideen, og vil gjerne gi ut boka. Nå er brunosten veldig i vinden, og den fikk nylig en pris.

- Har du en favorittrett som inneholder brunost?

- Møsbrømlefsa er min favoritt, uten tvil.

Ser lyst på det

Selv om det blir travelt, ser ikke Gry mørkt på arbeidet som står foran dem.

- Vi har jo gjort det før, og Ane har gitt ut flere bøker.

Ane Nordvik Hasselberg har et firma som heter Høydare, der hun for eksempel gjør illustrasjoner, lager plakater og logoer.

Gry jobber fremdeles på Nordlandsnett, som kartoperatør.

- Jeg kan ha hjemmekontor noen dager. Da sparer jeg tid på kjøring som jeg i stedet kan bruke til det nye bokprosjektet, sier hun.

Mye i media

Gry Nordvik Karlsen har lenge blogget om både mat og hobbyarbeid. Nylig var hun intervjuet over seks sider i Hjemmet om julegodteri, og i sommer laget ukebladet en reportasje med henne om hvetebakst. Saltenposten har tidligere besøkt henne både i forbindelse med jul og påske.

- Jeg kunne godt ha laget en bok om kaker, men vi ville heller skrive om noe som ikke er skrevet noe særlig om før, slår hun fast.

Powered by Labrador CMS