NY ROLLE. Petter Karlsen (til venstre) er blitt trener i Norges bryteforbund. Her følger han med på Isak Bø Rørnes fra Fauske og Stig André Berge. Foto: Ørjan Wenberg
NY ROLLE. Petter Karlsen (til venstre) er blitt trener i Norges bryteforbund. Her følger han med på Isak Bø Rørnes fra Fauske og Stig André Berge.

Nå skal Petter fra Fauske gjøre brytestjernen enda bedre

Petter Karlsen hadde lenge Stig André Berge som forbilde. Nå er han med i trenerteamet rundt Norges største bryteprofil.

Publisert Sist oppdatert

OSLO/FAUSKE: Petter Karlsen (25) la tidligere i år egen brytekarriere på hylla. Nå jobber fauskeværingen for Norges bryteforbund, og trives med det.

- Jeg har holdt på siden juli, og er trener i «sentraliseringa», som jeg selv var en del av lenge, sier Petter.

- Fungerer utmerket

Sentraliseringa er et opplegg med alle bryterne som vil satse i Norge. De flytter til Oslo, trener to ganger om dagen, og dette skjer enten etter fullført videregående skole eller fylte 19 år.

- Det er et prosjekt i regi av forbundet og modellen fungerer utmerket, mener Petter.

Det er for tiden 12 brytere med, samt noen klubb-brytere fra Oslo-området som kommer og går litt.

Lovende utøvere

Hans egen jobb er å bidra der det trengs på ungdoms-, junior- og seniornivå.

- Jeg trives godt med dette. Det er fint å være i miljøet og bruke det man kan. Etter å ha holdt på med bryting lenge og vært en del av sentraliseringa i seks år, tror jeg at jeg har en del å tilføre, sier Petter.

Han ser flere veldig lovende utøvere, men sier at det alltid er noe å jobbe med.

Stor medaljeframgang

- Det er gøy å se dem ta steg i sentraliseringmodellen. Vi tar jo medalje etter medalje nå. Fra Jon Rønningen-perioden på 1980-tallet tok Norge én internasjonal medalje fram til 2007. Etter sentraliseringa startet i 2012 har vi tatt over ti, sier han.

Fritz Aanes er fortsatt hovedtrener, Eren Gjægtvik har ansvaret for ungdom og juniorer, og Petter hopper inn der det trengs.

- Det er spesielt

Det betyr at han av og til er i en situasjon der han har gått fra å konkurrere mot, til å skulle forbedre brytingen til Stig André Berge.

- Stig var et forbilde for meg lenge, helt siden første gang jeg hørte om han. Han er en som alle ser opp til. Det er en veldig annerledes situasjon nå, jeg innrømmer lett at det er litt spesielt. Men jeg føler at det fungerer bra. Det er ikke sånn at jeg sier til han at «alt du gjør er feil, hør på meg i stedet», men mer det at vi diskuterer litt detaljer og leter etter det optimale, sier Petter.

Skal hjem til Fauske

Han trener fortsatt en god del selv også, til tross for at han ikke konkurrerer.

- Det fysiske, som løping og styrketrening hiver jeg meg med på. Formen er grei, selv om toppformen nok er noe jeg aldri ser igjen. Jeg er komfortable med valget jeg tok, men tenker jo litt på det innimellom. Jeg har det veldig bra slik det er nå, sier han.

Han bor fortsatt i Oslo, men sier det ligger i kortene å flytte hjem en dag.

I jula skal han hjem ti dager.

Da skal familier besøkes, men det blir nok også noen økter med Fauske atletklubb.

- Noe blir det nok tid til, sier Petter Karlsen.

To på brytesamling

I helgen hadde han selv Fauske-besøk i og med at Isak Bø Rørnes og Eskil Larsen var på brytesamling.

- Det gikk bra det. Guttene trener hardt og står på. De får mye å jobbe med når de møter landslagsbrytere og seniorer når de selv fortsatt er juniorer, men de tjener på det i lengden, mener trener Karlsen.

Hva mener Stig André Berge selv om Petter Karlsen sitt inntog i trenerstaben?

– Tidligere har man ofte gjort den feilen å slippe de unge talentene når de ga seg. Nå når Petter ikke lenger hadde motivasjonen, så har han fortsatt mye kunnskap, og da handler det om å kunne gi den motivasjonen til å fortsette som trener, sier Berge.

Han sier at selv om det å ha vært god ikke automatisk gjør deg til en god trener, så er det viktig å ta vare på og utnytte kunnskapen.

– Det tjener miljøet på. Og Petter blir en god trener. Han lytter og er flink til å se helheten. Nå starter han i det små som assistent, men kommer helt sikkert inn på ungdoms- og juniorsiden snart. Det å ta vare på tidligere utøvere er alltid viktig, men spesielt i små idretter, mener Berge og forklarer:

– Ofte er det foreldre og tidligere brytere som er trenere. Men mange kommer inn etter å ha hatt lang pause, kanskje blir de med fordi de selv har fått barn som begynne med idretten. Da er de ikke oppdaterte. I idretten skjer det utvikling hele tiden, og Petter har den fordelen at han er kjempeoppdatert. Dette tror jeg kommer til å bli veldig bra, avslutter han.

Powered by Labrador CMS