SYMBOLSK. Snorklipping av kobbertråd ble en symbolsk handling. Fra venstre rådmann i Beiarn, Ole Petter Nybakk, tildelingssjef i Tellenor, Bjørn Amundsen, næringssjef Bjørnar Brændmo og ordfører, Andre Krisrtoffersen Foto: Ole Kristian Andreassen
SYMBOLSK. Snorklipping av kobbertråd ble en symbolsk handling. Fra venstre rådmann i Beiarn, Ole Petter Nybakk, tildelingssjef i Tellenor, Bjørn Amundsen, næringssjef Bjørnar Brændmo og ordfører, Andre Krisrtoffersen

Banebrytende samarbeid mellom Telenor og Beiarn kommune:

Nå skal "alle" i Beiarn få full mobildekning

(BEIARN) - Vi har ventet på nettselskap og Telenor lenge. Snorklippingen mandag for den første mobilmasta på Storjord, er en milepæl i Beiarn.

Publisert Sist oppdatert

- Med denne første basestasjonen er vi på god vei mot full mobildekning i Beiarn, sier rådmann Ole Petter Nybakk til Saltenposten

Fases ut

Satsingen i Beiarn er et resultat av at alle kobernett i Norge skal fases ut innen 2022, og masta på Storjord er den første av fem master som skal bygges i kommunen innen utgangen av fjerde kvartal i år.

Dette ble klart på mandagens møte på Storjord mellom de involerte i prosjektet.

Vet ikke kostnaden

Ingen vet hvor mye Beiarn kommune må investere i prosjektet for å få bygget fem master på ulike steder i Beiarn. Foreløpig er det satt av 3,5 millioner kroner på budsjettet.

- Telenor har investert 900.000 kroner i masta på Storjord og beregner å måtte investere seks-syv millioner kroner totalt for fem master. Kommunens ansvar er å sørge for grunnavståelse og krafttilførsel sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

Omfattende prosjekt

Prosjektet i Beiarn er så omfattende at tildelingssjefen måtte få tillatelse fra høyeste hold i Telenor for å kunne påbegynne prosjektet;

- Jeg måtte forankre prosjektet hos finansdirektøren i Telenor før vi kunne påbegynne dette viktige arbeidet, sier han.

Snorklippende ordfører

En snorklippende ordfører, Andre Kristoffersen er storfornøyd;

- Det er lenge siden vi har fått til noe i Beiarn som omfatter hele kommunen innen telefoni.

- Vi må tilbake til installeringen av fasttelefon. Nå gleder jeg meg til å sitte i godstolen og ringe hvor som helst i Beiarn, sier ordføreren.

Viktig for infrastruktur

Denne satsingen er viktig for infrstrukturen i Beiarn, sier næringssjef Bjørnar Brændmo.

- God og sikkert mobilnett er svært viktig for næringslivet, for tilreisende og ikke minst for befolkningen i Beiarn.

- ”Full” mobildekning har med sikkerhet å gjøre for turister som ferdes i fjellet, slår ordører Andre Kristoffersen fast.

”Grønn lunge”

- Beiarn er en ”grønn lunge" i Salten. Nå utbygges det for 4G-kapasitet, men en oppgradering til 5G gjøres klart. Dette er en milepæl for Beiarn slår rådmann Ole Petter Nybakk fast.

Hele mobilnettet i Norge, 8.400 basestasoner per i dag, skal moderniseres innen 2024.

- Antennene i Beiarn er tilpasset 5G, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

Mange involvert

Selv med denne utbyggingen vil enkelte hyttefolk fremdeles måtte vente på mobildekning, og hyttefolket utgjør en ganske stor andel av de som bruker mobiltelefon i Beiarn.

Prosjektleder for mobilsatsingen er Pål Lukashaugen. Nordland fylkes-beredskapssjef, Asker Jordbru deltok også på møtet.

Hans Vidar Torbergsen og Terje Solhaug fra Arva, tidligere Nordlandsnett, som har ansvaret for elforsyning, har også vært involvert i prosjektet.

Gjenvinning

Kobberet som befinner seg over bakken vil bli tatt vare på og gjenvunnet, mens kobberet i bakken lar man bli liggende.

Powered by Labrador CMS