NÅ HAR DE TAKKET AV. Tirsdag leverte mannskapene til Salten Brann i Sulis inn sitt utstyr, og med det er den lokale beredskapen avsluttet til det blir ansatt nye brannkonstabler. Fra venstre: Stein Vegar Langaard, Jan-Inge Olsen, Per Håkon Hansen, Terje Skaugvold, Hanna Johnsen og Rune Lange. Foto: Espen Johansen
NÅ HAR DE TAKKET AV. Tirsdag leverte mannskapene til Salten Brann i Sulis inn sitt utstyr, og med det er den lokale beredskapen avsluttet til det blir ansatt nye brannkonstabler. Fra venstre: Stein Vegar Langaard, Jan-Inge Olsen, Per Håkon Hansen, Terje Skaugvold, Hanna Johnsen og Rune Lange.

Nå har brannfolkene levert utstyret

Fra den ene dagen til den neste står nå Sulitjelma uten en egen brannberedskap i bygda. Responstiden fra Fauske tilsier at det meste som tar fyr, vil brenne ned.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Tirsdag var en kald og klar vinterdag som mange andre har vært det i dalen under sulisfjellene, men den vil stå i historien som en merkedag med negativt fortegn for det gamle gruvesamfunnet.

Ved brannstasjonen var de som til nå har utgjort førstelinjeberedskapen på plass for å sette et endelig punktum for karrieren som brannkonstabler i Salten brann i Sulis. De møttes for å levere inn utstyret de har brukt, og for å avslutte sine arbeidsforhold i det interkommunale selskapet.

- Det er nok nå. Vi kan ikke lenger stå ved de forpliktelsene som blir gitt de som skal opprettholde beredskapen her, uten at de har ryggdekning for det hos arbeidsgiveren, sier Terje Skaugvoll til Saltenposten.

Kollektiv oppsigelse

Skaugvoll har over 30 år som brannkonstabel for brannvesenet og Salten brann i Sulitjelma. Han har opplevd det som oppleves kan i denne bransjen, og bokstavelig talt brenner for at det skal være mulig å berge både eiendom og liv i Sulitjelma om det skulle være behov for hjelp.

Men etter Fauske kommunes beslutning om å godta kutt av antall innsatspersonell i Sulitjelma fra 10 til 8, samt røykdykkere fra 5 til 0, var det ikke lenger et alternativ å fortsette.

- Det kan bli sånn at det det kun er én person på vakt, og det er for krevende å forsvare. Omleggingen virker kanskje ikke så stor, men det er en vesentlig svekkelse av beredskapen. Det kan jeg ikke være en del av, sier den erfarne brannmannen.

Gode samtaler

Etter at det ble kjent at brannfolkene i Sulis leverte en kollektiv oppsigelse, har det vært flere møter med ledelsen i Salten brann, kommunen og konstablene i Sulis. Flere oppfattet det som om at man var villig til å se på tiltaket på nytt, før det var for sent.

- Jeg syntes det var konstruktive og gode møter, men på det siste møtte Salten brann med advokat, og det framsto at de ikke var interessert i å snakke om noen form for endring av vedtaket, sier Skaugvoll videre.

- Derfor er vi her i dag, og alle har nå levert inn utstyret og er ferdige i Salten brann.

Lang responstid

Kommunestyrevedtaket ble gjort etter anbefaling fra Salten Brann IKS, som har revidert eksisterende kommunale brannordninger for hele sitt område.

Der kom man fram til den nye strukturen, som nå har resultert i en kollektiv oppsiglese.

Det gjør at beredskapen må leveres fra Fauske, som gir en responstid på langt over det dobbelte av den tiden man ville brukt om det fremdeles var vakt i Sulitjelma.

Forsvarer vedtaket

Brannsjef Per Gunnar Pedersen i Salten brann har svart Avisa Nordland om hva som er bakgrunnen for vedtaket.

Foruten Sulitjelma ble det lagt opp til reduksjon i innsatspersonell i flere Salten-kommuner. Pedersen forsvarer fortsatt de faglige vurderingene som er gjort.

- Vi forsøker å være et godt brannvern for alle ti kommunene i Salten. Av og til tar vi beslutninger som både mannskaper og publikum ikke nødvendigvis forstår. Brannvesenet brukes på så mange flere områder enn før. Det er det vi har tatt konsekvensen av, sier Pedersen til AN.

Powered by Labrador CMS