LEGGES NED. Denne gjengen går VG2 på IKT-linja, men fra høsten av må nye elever søke seg til Bodin dersom de ønsker å ta IKT på videregående. Fra venstre Vilhelm Svendsgård, Jonas Engheim, Christer Elstad, Adrian Kristensen, Eirik Olsen, Simon Bøasæter, Celine Drevland, Monja Karlsen, Marketta Moen, Morten Wangen og lærer Jan Martin Svendsen. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
LEGGES NED. Denne gjengen går VG2 på IKT-linja, men fra høsten av må nye elever søke seg til Bodin dersom de ønsker å ta IKT på videregående. Fra venstre Vilhelm Svendsgård, Jonas Engheim, Christer Elstad, Adrian Kristensen, Eirik Olsen, Simon Bøasæter, Celine Drevland, Monja Karlsen, Marketta Moen, Morten Wangen og lærer Jan Martin Svendsen.

Mister sannsynligvis IKT-linja

(FAUSKE) Fauske videregående kan juble for posisjonens flertall for idrettslinja, men samtidig sørges det over at IKT-linja fases ut.

Publisert Sist oppdatert

Fauske har i en årrekke hatt IKT Servicefag på Vg2 hvor elevene kunne søke seg uavhengig av hvilken linje de gikk første året. Med departementets omgjøring av utdanningsforløpet vil man måtte velge ITM (IT- og medieproduksjon) første skoleår, og deretter enten IT eller medieproduksjon på Vg2.

- Dette tilbudet, som skal erstatte dagens IKT Servicefag, vil ikke bli tilbudt på Fauske fremover. Det er kun Bodin videregående som får beholde dette i Salten, forklarer Tom Steffensen fra Kunnskapsparken Bodø.

Fases ut

Klassen har i dag elleve elever i alderen 17-23 år. I tillegg har skolen en VG1-klasse som vil få fullføre sitt påbegynte løp. Utover dette ser det dårlig ut med IKT-tilbud til elever i Indre Salten.

- Vi synes det er trasig at Fauske ikke lengre får tilby IKT-linja, sier elevene, som mener det er for langt å pendle til Bodø for å gå på skole når man er ung.

Monja Karlsen (17) gikk fjoråret på linja Service og samferdsel i Bodø.

- Jeg pendlet til Bodø hver dag, forteller hun.

- Jeg startet dagene mine kl 07:00 og var aldri hjemme før i 17-18- tida. Det var kjempeslitsomt å pendle så langt hver dag. Motivasjonen for å gå på skola synker når det er langt å pendle, sier Monja.

Hun trives bedre og synes hverdagene har blitt enklere nå som hun går skole på Fauske og kan bo hjemme.

Dyrt

Elevene påpeker at de som bor i Saltdal, Sulis eller Sørfold mest sannsynlig må bo på hybel i Bodø hvis de skal kunne gå skole der.

- Det er dyrt å flytte på hybel til Bodø. Man blir avhengig av at foreldrene betaler, for stipendet dekker ikke de faktiske kostnadene, sier de og viser til at stipendet kun er på 4000 kroner i måneden.

- Man får jo ikke en hybel i Bodø til den summen, så da blir man avhengig av at andre betaler. Vi ønsker jo ikke at foreldrene våre skal betale masse for at vi skal bo på hybel, påpeker elevene.

- Det er trasig at elever heretter må søke seg til Bodin, sier Christer Elstad (23). Elstad er opprinnelig Bodøværing men har valgt å ta videregående på Fauske.

- Jeg trives godt her, og jeg bor her nå, sier han. Elstad har imidlertid fått seg lærlingeplass på Bodø videregående og flytter derfor tilbake til Bodø etter endt skolegang.

Færre lærlinger

Lærer Jan Martin Svendsen mener at nedleggelsen av tilbudet vil gå ut over bedriftene i Indre Salten, som ikke lengre vil få like god tilgang på lærlinger som tidligere.

- Vi har i dag tre lærlingeplasser i Fauske, og disse vil nå bli borte, sier han.

- Fra nå av må bedriftene henvende seg til Bodin for å prøve å få lærlinger til Indre Salten.

Mandag skrev Saltenposten om at posisjonen stemmer for å beholde idrettslinja ved Fauske videregående.

Fylket bygger ned

Steffensen forteller at det ikke har vært vanskelig å skaffe lærlingeplasser i Salten. Han stiller spørsmålstegn ved at fylket bygger ned kapasiteten i et fag de selv forventer vil bli populært, og som næringslivet virkelig etterspør.

- Mitt inntrykk er at dette har vært et kvalitetsfag på Fauske VGS som har produsert meget gode lærlinger og arbeidstakere for IT- og teknologinæringen i Salten.

- Så kan fylket alltids si at det er mulig for elever fra Fauske å ta pendlertoget til Bodø og gå skole, men det kan ikke elevene som i dag er elever på Fauske og allerede pendler fra eksempelvis Straumen eller andre nærliggende steder, avslutter Steffensen.

Powered by Labrador CMS