TRESS I SITT ESS. De er tre og trives med det. Malin Moland (17), Elias Jakobsen (16) og Stian Moen Furnes (16) har kunnet boltre seg i romslige verkstedhaller det siste skoleåret. Foto: Kenneth Strømsvåg
TRESS I SITT ESS. De er tre og trives med det. Malin Moland (17), Elias Jakobsen (16) og Stian Moen Furnes (16) har kunnet boltre seg i romslige verkstedhaller det siste skoleåret.

YOU22 - Yrke og utdanning 2022:

Mini-klassen er klar for læretiden

Aldri før har en klasse på skolen vært så liten. Malin endret kurs fra helsefag og har kunnet boltre seg i lag med to andre elever på VG1 bygg- og anleggsteknikk.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Det har gått helt fint. Elias og Stian er greie gutter, og med bra lærere har dette året gjort meg trygg på at jeg valgte rett. Nå skal jeg bli tømrer, og det passer meg bedre enn å skulle jobbe innen helse, sier 17-åringen fra Rognan.

Må ha flere

Ved skolestart var de fem. Av ulike grunner forsvant to av dem ut. VG1 bygg- og anleggsteknikk ved Fauske videregående skole har med det bestått av tre elever. To gutter og ei jente.

- Det er kanskje ikke verdens minste klasse, men så langt jeg vet har det aldri vært noen mindre på denne skolen. Disse tre er kjekke ungdommer, som har jobbet godt, men det er selvsagt ikke ideelt. Vi må ha flere elever neste år, ellers kan det være at det ikke blir noen oppstart, sier faglærer Svein Ole Berg.

GOD STEMNING. Lærer Svein Ole Berg trives med Malin Moland og de to andre elevene i klassen. Foto: Kenneth Strømsvåg
GOD STEMNING. Lærer Svein Ole Berg trives med Malin Moland og de to andre elevene i klassen.

Virket skummelt

17-årige Malin har funnet tonen med Stian og Elias, som begge er fra Fauske.

- Før jeg begynte VG1 helse- og oppvekst snuste jeg litt på bygg- og anlegg, men jeg syntes det virket skummelt å kanskje gå i klasse med bare gutter. Så tok jeg mot til meg og valgte å begynne, og det har gått kjempefint, smiler Malin.

I AKSJON. Stian Moen Furnes tar jobben som observatør mens klassekamerat Elias Jakobsen går løs på materialet med motorisert sag. Foto: Kenneth Strømsvåg
I AKSJON. Stian Moen Furnes tar jobben som observatør mens klassekamerat Elias Jakobsen går løs på materialet med motorisert sag.

Lyse utsikter

Samtidig som det er rekord-få elever i den klassen, er situasjonen en helt annen i det som nå heter TIF - teknikk- og industrifag. Der har det i år vært to klasser.

- Det er veldig synd, for det trengs jo mange håndverkere i årene framover. Vi skal i alle fall ikke slite med å skaffe oss lærlingplass, sier Stian Moen Furnes, som sikter mot å bli rørlegger. Det ser lyst ut for læreplass, forteller han.

BESØK. Tiendeklassingene Johan Olsen, Yvonne Bjørnmyr og Markus Kampli besøkte skolen mandag. De tre fra Sulis har alle tenkt å begynne på VG1 bygg- og anleggsteknikk til høsten. Foto: Kenneth Strømsvåg
BESØK. Tiendeklassingene Johan Olsen, Yvonne Bjørnmyr og Markus Kampli besøkte skolen mandag. De tre fra Sulis har alle tenkt å begynne på VG1 bygg- og anleggsteknikk til høsten.

Få i kullet

16-årige Elias Jakobsen skal som Malin bli tømrer.

- Etter VG1 så venter en læretid på tre år, sier Elias, som tror noe av årsaken til den lille klassen er at alderskullet deres ikke var av de største på Fauske.

- Vi får håpe det kommer flere framover. Vi har hatt det veldig kjekt, med bra med plass og alltid ledig verktøy, men noen flere i klassen vil nok gjøre seg.

Powered by Labrador CMS