INDRE SALTENS HØYESTE. Bygget til renseanlegg rager 45 meter over bakken, omtrent like høyt som Radison Blu i Bodø.
INDRE SALTENS HØYESTE. Bygget til renseanlegg rager 45 meter over bakken, omtrent like høyt som Radison Blu i Bodø.STOR INVESTERING. Verksdirektør Ove Sørdahl begynner å se slutten på den hittil største investeringen på Elkem Salten.UTE AV DRIFT. Ovn 1 er demontert og ute av drift, men kommer tilbake i renovert utgave i september.

Miljøvennlig milliard-investering sikrer framtida

(SØRFOLD) I desember står gjenvinnings-anlegget ferdig. Da har Elkem Salten blitt verdens mest energi-effektive smelteverk.

Publisert Sist oppdatert

Anlegget vil føre til gjenvinning av 275 GWh. Det er rundt en fjerdedel av strømforbruket på Elkem Salten. Gevinsten tilsvarer et normalt strømforbruk for 15.000 husstander.

Halverer utslipp

For at energi-gjenvinningen skulle fungere, måtte ovnene renoveres. Etter ombygging av ovn 2 i 2013, ovn 3 i 2015 og nå ovn 1, vil nox-utslippene fra Elken salten bli redusert med 50 prosent.

Det tilsvarer utslippene til en halv million dieselbiler.

NOX-fondet

Ombyggingen av ovn 1, som skal være ferdig i september, vil beløpe seg til 250 millioner kroner. Lignende beløp har vært brukt på hver av de andre ovnene i 2013 og 2015.

Nær halve investeringa på ovnene dekkes av NOx-fondet. Det er et kort sagt et fond finansiert av NOx-avgift fra de som forurenser, og som næringslivet kan søke penger fra når de investerer for å redusere utslipp.

Bruker mindre strøm

Det som skjer på Elkem Salten, når alt står ferdig om et halvår, er at den høytempererte dampen som hittil har blitt sluppet ut, omgjøres til strøm.

Det investeres i nye kjeler som kan ta imot røykgass og distribuere den videre med høyere temperatur enn før. Dermed kan de gjenvinne enda mer.

Det er en stor kapitalinvestering, men Elkem betaler ikke milliardbeløpet av alene. Det statlige fondet Enova, som gir tilskudd til miljøvennlige investeringer, bidrar med 350 millioner kroner.

Ikke alene

I tillegg har Elkem en viktig samarbeidspartner i det Tromsøbaserte selskapet Kvitebjørn. De har spesialisert seg på miljøvennlig fjernvarme. De tar 50 prosent av både kostnaden og gevinsten.

- Mye lettere å få til store investeringer når man har medinvestorer, sier verksdirektør Ove Sørdahl.

Skifter ut

Når man renoverer ovnene, benytter man også anledningen til å bytte ut en del andre deler som før eller senere må skiftes. Ei 22 år gammel foring er ett eksempel. Kjølevannsrør et annet. Noe av det som skiftes ut har vært i bruk helt siden verket ble bygd i 1967.

- Denne investeringen gir oss svært mange fordeler. Det ene er miljø, med både bedre energiutnytting og lavere utslipp. Det andre er at vi får lavere kostnader. Det tredje er at vi sikrer arbeidsplasser i mange år framover.

Lokal betydning

Den enorme investeringen, 1,25 milliarder kroner over to år, gir store ringvirkninger for lokalt næringsliv. Selv om de største investeringene, som kjel og turbin, gjøres i utlandet, så er det svært mye som gjøres av lokale bedrifter.

- De bygger bygg, legger kabler, støyper, monterer el-anlegg med mere. Fauskebygg, Finneid Sveis og Indre Salten Energi og Acustus er blant de som har store kontrakter, sier Ove Sørdahl.

Fordoblet

Han anslår at nærmere 200 millioner kroner legges igjen lokalt, men da tar han med hele fylket. Det er også mange underentreprenører fra fremtredende industribedrifter for eksempel i Bodø og på Mo.

- Vi er normalt 200 personer på jobb på Elkem Salten. I forbindelse med dette prosjektet har vi på det meste vært over dobbelt så mange, sier verksdirektøren.

Miljøprofil

- Er du stolt av den miljøprofilen dere snart kan skilte med?

- På vegne av Elkem er jeg det. Det er framtidsrettet. Jeg tror at denne type endringer må komme før eller senere også i andre land, rett og slett for å ta vare på planeten, sier han.

Elkem Salten produserte ferrosilisium fram til 2012 (75 prosent renhet). Etter det silisium (90 prosent renhet). I tillegg har de helt siden 80-tallet, produsert Microsilica, som egentlig er å ta vare på røyken i pipene, som før ble sluppet ut i naturen lokalt.

Stor etterspørsel

Silisium brukes som bestanddel i lettere metall. Det vil være en del av bilkarosseri, telefoner, pc’er, proteser for å nevne noen eksempler. Også om sluttprodukt er silisium miljøvennlig. Det gir lette produkter og det er i stor grad gjenvinnbart.

Etter at gjenvinningsanlegget er tatt i bruk, kan man altså skilte med å være miljøvennlig i hele kjeden. Energieffektiv produksjon basert på fornybar vannkraft, og at sluttproduktene blir miljøvennlige.

Investorene

- Hvorfor er de kinesiske eierne opptatt av dette? Kineserne har jo ikke ord på seg for å være miljøforkjempere?

- Elkem er nå på børsen og eies av mange, også Bluestar. Spørsmålet skulle nok vært stilt til Bluestar, men jeg tror gode investorer, uansett hvor de kommer fra, ønsker å investere der de ser muligheter, sir Ove Sørdahl.

Powered by Labrador CMS