I januar møtte jeg blant andre (fra venstre) Emilie Aspaas, Bodil Vassdal, Marianne Åsbakk og Brit Meisfjord på lørdagskafé i rådhussalen. De og flere ytret ønske om et samlingssted på Straumen, noe som etter hvert ble en realitet.

Ønsket som ble oppfylt

Det er viktig med møtesteder, inkluderende møtesteder.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av januar i år var jeg til stede på en lørdagskafé i rådhussalen på Straumen. Det var dugnadsgjengen til 10. klasse ved den lokale skolen som sto bak, og det var første gang de arrangerte kafé uten at det var i forbindelse med et kulturarrangement eller liknende.

Lørdagskafeen ble godt besøkt. Flere jeg snakket med sa at det viser at behovet for en møteplass er der. Folk som var til stede sa at de savnet en møteplass på Straumen. Det trengte ikke å være åpent hver dag heller.

I juni ble de gamle banklokalene i sentrum tatt i bruk som et nytt møtested. Bygget kalles Energibanken, og de nyoppussede lokalene ble offisielt åpnet i september.

Etter det jeg har fått med meg har de så langt blitt brukt både til kafé, pub, konsert, utstilling, markedsdag, foredrag og venners venner-lag.

Under en pubkveld der nylig, kom jeg i prat med én av de jeg traff på lørdagskafeen i januar. Vi snakket om hvor flott det var at det folk hadde uttrykt ønske om da er blitt en realitet.

Han minnet meg også på noe annet som kan være greit å være klar over. Når det gjelder slike arrangement og møteplasser, så er det alltid noen som drar det i gang. Noen ildsjeler som står i bresjen. Disse har som regel med seg noen på dugnad, som er med på å gjennomføre planene.

Til sist er det de som møter opp og er til stede. Kjøper kaffe og kake, øl eller cider. Betaler inngangsbillett hvis det er det. 

De jobber ikke dugnad, men er med og støtter opp om det som skjer. Sånn som han og meg - og mange flere - på den pubkvelden.

Hvis ingen støtter opp om det som skjer, så er det ikke sikkert det blir et tilbud så mange flere ganger. I samfunnsdelen i Sørfold kommunes kommunedelplan er møteplasser nevnt en rekke ganger. "Kommunen skal være pådriver i å opprettholde eksisterende møteplasser og skape nye i hele kommunen", står det i forbindelse med satsingsområdet "Bolyst". Dette gjelder for alle aldersgrupper, innenfor både kultur og næring.

Førstkommende mandag skal to av de som har skapt møteplasser i kommunen si noen ord under "Drømmetimen" - avslutningen for prosjektet Drømmer i Salten.

Det er Acustus-gründer Kay-Roger Pettersen som har lagt til rette for lokalene i Energibanken, og det er Gro T. Rykkelid, som har skapt en møteplass med Gammelbanken i Røsvik.

Det er mange typer møteplasser, både de som drives på frivillig basis og de som er en del av det lokale næringslivet. På Fauske er dessverre kafeen Attåt på Amfi lagt ned, men samtidig har nye folk tatt over restauranten på Torget slik at i alle fall den møteplassen får nytt liv.

Nylig ble badstua Brennheit, det nye møtestedet for helårsbaderne på Øyra, åpnet, og forrige uke besøkte jeg det hittil andre treffet på Sørfold bibliotek i regi av Hørselshemmedes Landsforbund i Indre Salten.

Det finnes møteplasser for de fleste, om det meste. I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse i 2022, var hovedfokuset på å skape mange nye møteplasser. Det kom naturlig etter årene med pandemi der folk ikke kunne samles som vanlig og flere var mye alene.

I fjor var temaet på Verdensdagen å lage plass til alle på møteplassene, å være inkluderende. Akkurat det ser jeg er tilfellet på arrangementene i Energibanken og på en volleyballtrening jeg er med på innimellom.

Der samles folk på tvers av generasjoner, rundt en felles interesse, og det er plass for alle.

Powered by Labrador CMS