Nyhetsstudio
Tips redaksjonen
Skjer det noe du mener vi burde vite om? Ikke nøl med å ta kontakt med oss.
Slik blir strømprisene i morgen
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,6 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 3,8 øre.
Tirsdagens snittpris per kWh er 5,9 øre lavere enn mandag og 29,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 19,3 øre per kWh og snittprisen var 14,8 øre.
Maksprisen tirsdag på 3,8 øre per kWh er mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 15,9 øre lavere enn mandag og 37,8 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 21,7 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting tirsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,2 øre per kWh mellom klokken 16 og 17 og er den laveste i landet.
Legesentrene holder påskestengt noen dager
Fauske legesenter og Valnesfjord legekontor holder stengt noen dager i påsken.
Åpningstider ved Fauske legesenter og Valnesfjord legekontor i påsken 2025:
Mandag 14. april: 08:00-15:30
Tirsdag 15. april: 08:00 15:30
Onsdag 16. april: 08:00-12:00
Torsdag 17. april: Stengt
Fredag 18. april: Stengt
Mandag 21. april: Stengt
For øyeblikkelig hjelp ring 113, opplyser Fauske kommune.
Har sendt ut farevarsel
Meteorologisk Institutt har sendt ut varsel om kraftig snøfokk i Salten fra tirsdag kveld til onsdag formiddag denne uka.
- Snøfokk gir stedvis redusert sikt og snø som pakker seg i veibanen. Veier kan bli stengt og kolonnekjøring kan bli innført på kort varsel. Forsinkelser ved reise: Forsinkelser i flytrafikken og offentlig transport kan forekomme. Kle deg etter forholdene: Snø og vind kan gjøre det vanskelig å bevege seg utendørs, skriver meteorologisk institutt.
Besøker Sulitjelma for å la seg inspirere av lokale ildsjeler
8. april reiser Riksantikvaren og Kulturminnefondet til Sulitjelma for å møte initiativet Folk og lys i Sulishus, en frivillig forening som jobber for å bevare og formidle den rike kulturarven i det tidligere gruvesamfunnet. Representanter fra Nordland fylkeskommune vil også delta på befaringen.
– Den spesielle industrielle gruvehistorien og den kulturhistoriske verdien på husene i Sulitjelma gjør at de er verdt å ta vare på, sier direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen.
Besøket er en del av arbeidet med å styrke samarbeidet mellom statlige, regionale og lokale aktører som ønsker å bevare og bruke kulturminner på en bærekraftig måte. I Sulitjelma er mange av de historiske bygningene store og komplekse, noe som kan gjøre restaureringsarbeidet krevende både teknisk og økonomisk.
– Vi ønsker å forstå bedre hvilke utfordringer og muligheter som finnes for eiere og ildsjeler i Sulis, sier Bjørgen. – Det kan være mangel på fagkompetanse, høye kostnader, eller usikkerhet om hvordan man best tar vare på disse unike bygningene.
Under befaringen vil delegasjonen få innblikk i hvordan Folk og lys i Sulishus arbeider for å gi nytt liv til gamle hus og skape engasjement for lokal kulturarv. Målet er å hente inspirasjon, kartlegge behov og bidra til å legge til rette for videre innsats i Sulitjelma og lignende steder.
DSB ber kommunene skjerpe seg om beredskap
De fleste kommunene i Norge har et beredskapsråd, men få av dem tar det i bruk, viser en ny undersøkelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
– Det er svært positivt at 80 prosent av kommunene som har besvart denne undersøkelsen har et beredskapsråd på plass. Men rådene bør brukes mer aktivt – ikke bare i planarbeid, men også når krisen faktisk oppstår, sier Elisabeth Longva, avdelingsdirektør i DSB.
80 prosent av kommunene har altså et kommunalt beredskapsråd, ifølge DSBs kommuneundersøkelse for 2025, men kun rundt 30 prosent bruker det under faktiske hendelser.
Også på andre områder, som risiko- og sårbarhetsanalyser og krisekommunikasjon, er det mange kommuner som er under pari.
– Kommunene gjør en viktig jobb og tar beredskap på alvor, men vi må hele tiden jobbe for å tette hullene. Det er summen av mange små forbedringer som gjør at samfunnet står stødigere når det virkelig gjelder, sier Longva.
Nordmenn klare for ny EU-debatt
63 prosent av nordmenn ønsker ny folkeavstemning om norsk EU-medlemskap, men nei-siden leder fortsatt.
Nordmenn er klare for en ny debatt om norsk EU-medlemskap, viser en ny undersøkelse fra Opinion.
Av dem som oppgir å være mot norsk EU-medlemskap, ønsker likevel 42 prosent en ny folkeavstemning. På ja-siden støtter 90 prosent ny avstemning.
Dette er snittpris for strøm mandag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 7,6 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 19,8 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 1,3 øre høyere enn søndag og 23,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 18,4 øre per kWh og snittprisen var 16,2 øre.
Maksprisen mandag på 19,8 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 1,2 øre høyere enn søndag og 14,8 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 37,7 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,6 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten og er den laveste i landet.
Isnedfall på E6
Vegtrafikksentralen melder om isnedfall på E6 ved Kvitneset i Sørfold klokken 19:26 lørdag.
- Vegen er stengt.
Den åpnet igjen etter kort tid.
Forfatter besøker Beiarn
Tirsdag 22. april klokken 19:00 får biblioteket i Beiarn besøk av forfatter Jan Ove Ekeberg med foredraget “Vikingtiden, en opplysningstid for Norge”.
- Det er gratis inngang. Arrangementet er i samarbeid med Beiarn folkeakademi, opplyser Beiarn kommune på sin hjemmeside.
Har laget underskriftskampanje
Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) Nordland, har i forbindelse med kampen for døgnåpent PCI-senter i Bodø laget en underskriftskampanje i håp om at Helse-Nord skal få opp øynene.
Målet er å samle inn 25.000 underskrifter innen 13. april. Så langt har kampanjen fått 20540 underskrifter.
Lederen for LHL Fauske, Ole Orvin sto på stand på Handelsparken på Fauske lørdag formiddag og fikk over 200 underskrifter.
- Jeg fikk høre mange historier om folk som var sendt med fly til Tromsø, men som ikke kunne lande der og måtte returnere, sier Orvin og understreker at et PCI-senter i Bodø er livsviktig for innbyggerne i området.
- Noen gikk forbi standen, men bråstoppet når de hørte PCI og kom tilbake for å signere, forteller han til Saltenposten.
Mest leste artikler:
Delta i debatten
Send oss ditt debattinnlegg, kronikk eller meningsytring. Alle innlegg må signeres med fullt navn og eventuell tittel. Husk å legge ved bilde av deg selv.
Har du tatt noen fine bilder i det siste?
Vi ønsker flere bilder fra våre lesere.