Brev i postkassen? Ikke nå lenger, foreslår et utvalg.

Debatt: 

Nå går det over alle støvleskaft

- Dere som er valgt til å ta viktige avgjørelser: Vær snill og se tilbake noen år, og forstå hvordan verden så ut, og fortsatt gjør det for deres foreldre og besteforeldre, - mange av dem er godt oppegående ennå.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no

Postutvalget, oppnevnt av regjeringen, har kommet med anbefalinger til endringer om hvordan vi mottar brev og annen post. Forslaget er slik å forstå, at postombæring anses å være unødvendig for de fleste, – dyrt sies det også være. Leder av dette postutvalget er direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

DIREKTØREN I DIREKTORATET FOR SAMFUNNSSIKKERHET OG BEREDSKAP leder an i forslaget om å avskaffe postombæring!

Ganske nylig var det globale dataproblemer som også rammet oss på mange måter. Så elektronisk som alt er blitt, fikk bl.a. ikke folk livsviktige medisiner p.g.a. manglende tilgang på resepter og betaling. Etter dette forsto noen at vi trengte en beredskap, også med betalingsmulighet med mynter og sedler, og nå plikter alle utsalgssteder å ta imot penger. Godt forstått og bestemt av det offentlige!

«Ingen kjenner Norge bedre» står det på noen av Postens biler. La endelig ikke produsentlandet av de fleste duppeditter og moderne betalingsmidler få overta det mottoet!

Dere som er valgt til å ta viktige avgjørelser: Vær snill og se tilbake noen år, og forstå hvordan verden så ut, og fortsatt gjør det for deres foreldre og besteforeldre, - mange av dem er godt oppegående ennå.

På slutten av 1960-tallet gikk jeg på handelsskole. En regnskapslærer fortalte at det vi lærte da, kunne bli enda enklere med tiden. I Amerika (visstnok) var de i gang med å lage datamaskiner med regneprogram, men de var så store at de trengte et eget rom. Men vi skulle lære på gammelmåten, for det ville ta lang tid før slike hjelpemidler kom til Norge. Det var sannheten da.

Omtrent ti år senere deltok jeg på et lokallagsmøte i Venstre, der vi skulle drøfte hva partiet skulle mene om innføring av data i skolen. Jeg minnes at vi svarte ja, men under forutsetning at vi voksne skulle få fortsette med de måtene vi hadde lært oss å håndtere degliglivet på. Samfunnet fungerte godt for oss, og vi skulle ikke måtte tilbake til skolebenken igjen. Vi skulle ha post- og banktjenester som før, likeså de offentlige og kommunale kontor å søke hjelp og råd hos. At vi skulle handle med vanlige penger var jo helt innlysende.

Den gang hadde vi fire banker på Rognan. I Postbanken, Sparebanken, Nordlandsbanker og Samvirkebanken fikk man ordnet sine betalinger og banktjenester. Posten gikk med post alle hverdager inklusive lørdager, og var til gagn for folket, slik den skulle.

Data ble et fag i skolen, men forutsetningen om å få fortsette som før med banktjenester, post og tilgjengelige kontorer har forsvunnet gradvis. I mange parforhold klarte den ene parten seg såpass om data at regninger kunne betales i nettbank, og internettet besøkes. Men motparten gjerne forble analfabet på data, og er helt hjelpeløs om partneren faller fra. Det dreier seg om ca. 600.000 som ikke kan hjelpe seg selv, eller få nødvendig hjelp på kontorer som nå er vekk. Alle bankene på Rognan er for lengst vekk. Sentralbord er bare tilgjengelige i korte tidsrom, og er til liten hjelp hvis man havner i lange køer med robotsvarer.

Det offentlige gjør nå samme urett mot de som ikke er digitale, som de gjorde med fornorskning av samene. Samene fikk ikke snakke det språket de hadde lært. De som ikke har lært data er gjort til analfabeter i dagens samfunn. De gamle forståelige systemene er borte.

Har noen tenkt å unnskylde, og komme med botemidler for denne tankeløsheten? Eller er det fullt fortjent med en ukentlig levering av dagsaviser, og stor sannsynlighet for for sent ankomne innkallinger til sykehus, og regninger med forfalte betalingsdatoer? Vi er fortsatt mange som har takket nei til Digipost.

Posten har gjort mye for å avvikle seg selv. Det startet med vanskelige tabeller for mål, vekt og portotakst, hvor mange fant det enklest å reise på ferjulesbesøk for å avlevere gavene de ellers ville ha sendt i posten. Etter flere nye nedskjæringer har de greid å rote til postgangen med levering mandag, onsdag og fredag den ene uka, og var det tirsdag og torsdag den neste? Ble posten levert sent dagen før, eller tidlig den dagen jeg så i postkassen? Hvor lenge skal jeg vente på brev jeg vet ble postlagt for to uker siden?

Ærlig talt, dette rotet er å holde folket for narr, og å ødelegge et engang velfungerende samfunnsgode. Vi trenger et pålitelig Posten nå. Også som framtidig sikkerhet og beredskap hvis de digitale pilarer vi prøver å balansere samfunnet vårt på kollapser.

Det er Storting og regjering som avgjør framtida til Posten. Det blir interessant å se hvordan de folkevalgte stemmer. Og ca. 600.000 potensielle stemmer kan komme i spill ved neste stortingsvalg. Pluss de som uansett egen ferdighet vil beholde Posten. Da kan det fort lønne seg å forbedre postgangen, heller enn å avvikle den.

Powered by Labrador CMS